#7 Dannebrog

Test
Test
#7 Dannebrog
Loading
/

Download episoden her.

Hej og velkommen til ”Dansk i ørerne”. I denne episode vil jeg fortælle om Danmarks flag, Dannebrog. Du kan finde teksten til episoden på podcastens hjemmeside, www.danskioererne.dk.

Dannebrog er det danske flags navn. Dannebrog er rødt med et hvidt kors, der går helt ud til siderne af flaget. Danskerne bruger det danske flag til mange forskellige anledninger: fødselsdage, studenterfejringer, sportsbegivenheder, begravelser, jul, påske og andre højtider. Danmark er faktisk et af de lande i verden, der bruger deres flag allermest. Det danske flag er et af verdens ældste flag, og der er mange myter og fortællinger forbundet til Dannebrog. Dannebrog er en sammentrækning af de to ord ”danne” og ”brog”. Man kunne måske tro, at ”danne” henviste til Danmark eller danskerne, men faktisk betyder ”danne” rød på det gamle sprog, frisisk. ”Brog” er et gammelt ord for et stykke tøj eller stof. Direkte oversat betyder Dannebrog altså rødt stof.

Ifølge en populær myte faldt Dannebrog ned fra himlen, som et tegn fra Gud under en krig i Estland i starten af 1200-tallet. De danske soldater var blevet angrebet af esterne, og var ved at tabe slaget. Pludselig faldt Dannebrog ned fra himlen. Kong Valdemar den 2. greb flaget og viste det til de danske soldater. Soldaterne fik herefter så meget styrke og kampgejst at de lykkedes med at besejre Estland. Historikere har senere fastsat datoen til at være præcis den 15. juni 1219. Denne dag kalder vi Valdemarsdag. Indtil 1948 fik børnene faktisk fri fra skole denne dag. I dag er der ikke så mange, der fejrer Valdemarsdag, men du kan måske se lidt flere danske flag hejst op denne dag.

I mange århundreder var Dannebrog primært et royalt symbol, som kongen benyttede. I starten af 1800-tallet startede en bevægelse i Danmark og resten af Europa, kaldet ”nationalromantikken”, hvor befolkningen blev mere optaget af en nationalistisk tankegang og af at skabe en særlig national identitet og tilknytning til deres fædreland. Her begyndte den almindelige befolkning at bruge Dannebrog mere og gøre flaget til et folkeligt symbol, i stedet for et royalt symbol.

Der er ingen dansk lovgivning der regulerer brugen af Dannebrog, men der er mange uskrevne regler. Fx er det en uskreven regel, at flaget først må hejses ved solopgang, og at det skal tages ned senest ved solnedgang. Mange mener også, at Dannebrog ikke må røre ved jorden, fordi flaget skal behandles med værdighed. En myte siger faktisk, at hvis Dannebrog rører ved jorden, så vil Danmark komme i krig igen.

I langt de fleste tilfælde hejser man Dannebrog helt til toppen af flagstangen. I forbindelse med død og begravelser forholder det sig anderledes. Hvis en person er afgået ved døden, så hejser man kun flaget halvvejs op af flagstangen. Det kalder man ”at flage på halv”. På langfredag, der er en helligdag i påsken, flager man også på halv. Det gør man fordi langfredag markerer den dag, hvor Jesus blev korsfæstet og døde. Man vil også se at kirkerne flager på halv, når der afholdes en begravelse i kirken. Sommetider kan man også opleve, at der bliver flaget på halv efter en katastrofe eller voldsom begivenhed. Fx var der mange, der flagede på halv efter terrorangrebet i København i 2015.

Oftest bliver det danske flag dog benyttet ved glade og festlige lejligheder. Det kunne bl.a. ses i sommeren 2021, hvor det danske herrelandshold klarede sig utroligt godt til EM i fodbold. Fodboldlandsholdets spilledragt er, ligesom Dannebrog, rød og hvid, og de mange glade fodboldfans malede dannebrog i ansigtet og klædte sig på i røde og hvide farver. Nogle danskere har også tradition for at hænge dannebrog på juletræet til jul. Og så bruger man naturligvis det danske flag til fødselsdage, ofte med små flag i kagen og større flag indendørs og udendørs.

Dannebrog er for alle, der er glade for Danmark. Så selvom du ikke har boet så længe i Danmark, må du gerne hejse Dannebrog til din fødselsdag, eller male danske flag i hovedet til en landsholdskamp – det bliver danskerne ikke fornærmede over.

Det var alt for denne episode! Jeg håber du er blevet klogere på Dannebrogs historie, samt hvornår man bruger Dannebrog. Husk, at du kan støtte podcasten på www.buymeacoff.ee/danskioererne. Der ligger et link i podcastens beskrivelse. Tak fordi du lyttede med.

2 Comments on “#7 Dannebrog

  1. Just finished my first run over the whole text, slowly repeating after you phrase by phrase. The work you are doing is incredibly helpful for mastering the tricky Danish pronunciation. Mange tak!

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

*