#61 Elefantordenen

Test
Test
#61 Elefantordenen
Loading
/

Hej, og velkommen til ”Dansk i ørerne”. I forbindelse med prins Christians fødselsdag den 15. oktober, blev Danmarks kommende konge tildelt elefantordenen. I denne episode vil jeg fortælle om hvad elefantordenen egentligt er, dens historie og hvilke andre kendte personer, der er blevet tildelt denne orden. Du kan finde teksten til episoden på podcastens hjemmeside. På www.buymeacoff.ee/danskioererne kan du støtte podcasten og finde ordlister til episoderne.

Elefantordenen er både Danmarks ældste og mest fornemme ridderorden. Det er den regerende monark, der er ordensherre. Det betyder at Dronning Margrethe er leder af ordenen, og bestemmer hvem der skal tildeles ordenen. Elefantordenen startede helt tilbage i 1400-tallet. Omkring år 1450 stiftede kong Christian den 1. et broderskab, der blev kaldt ”Treenigheden, Jesu lidelse og Jomfru Maria”. Broderskabet var knyttet til Roskilde Domkirke, og den dag i dag kan man stadig finde tegn på broderskabet rundt omkring i kirken. Kongen skabte dette broderskab for at sikre loyalitet til kongehuset. Hvis en ridder af broderskabet døde, skulle ridderens ordenstegn og våben sendes til Roskilde Domkirke.

Under reformationen i 1500-tallet blev den katolske kirke skiftet ud med den protestantiske kirke. I den protestantiske kirke dyrkede man ikke Jomfru Maria i lige så høj grad, og derfor forsvandt interessen for elefantordenen. Efter nogle årtier uden interesse for elefantordenen, besluttede kong Frederik den 2. at genetablere ordenen i slutningen af 1500-tallet. De næste århundreder udviklede ordenen sig endnu mere, bl.a. ændrede man lidt på udseendet af elefanten og begyndte at bære den i en kæde om halsen.

Indtil 1800-tallet var det kun kongelige og adelige fra Danmark og udlandet, der modtog ordenen. Men siden da er der faktisk flere borgerlige personer, der har modtaget ordenen. I forbindelse med 2. verdenskrig blev både britiske Winston Churchill og amerikanske Dwight Eisenhower tildelt elefantordenen. Og senest modtog den danske erhvervsmand Mærsk Mc-Kinney Møller ordenen i år 2000. Den danske nobelprismodtager, Niels Bohr, har også modtaget elefantordenen. Andre kendte modtagere er Nelson Mandela og Napoleon den 1.

Man må bære elefantordenen på nogle bestemte dage hvert år: den 1. januar, når dronningen afholder nytårstaffel. Den 16. april, hvor dronningen har fødselsdag. Og den 28. juni, hvor den tidligere danske konge, Valdemar Sejr, har fødselsdag. Medlemmer af det danske kongehus kan dog bære ordenen når de vil.

Elefanten symboliserer renhed og kan forbindes med Jomfru Maria. Selve ordenen er en hvid elefant med et kors på siden og stødtænder i guld. Elefanten bærer et tårn på ryggen.

Elefantordenen skal leveres tilbage til det danske kongehus, når en ridder dør. Når man får tildelt elefantordenen ved man ikke, hvem der har haft lige præcis den orden tidligere. Der er også nogle ordener, man ikke ved hvor er. Fx har ordenen tidligere været tildelt personer, der er død i krig eller under urolige omstændigheder, og så er ordenen ikke blevet leveret tilbage til Danmark.

Det var alt for denne episode! Den 10. november er det Mortensaften i Danmark. Denne dag er der nogle særlige traditioner. Du kan høre mere om Mortensaften i episode 36 af podcasten. Tak fordi du lyttede med!

2 Comments on “#61 Elefantordenen

  1. tak Sofie for meget interessant podcast.
    Jeg foreslår et emnet : fagforeninger i DK
    mvh
    beatrix

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

*