#62 Dansk verdensarv
Hej, og velkommen til ”Dansk i ørerne”. Jeg vil starte denne episode med at sige tusind tak til alle jer lyttere. I er meget søde til at sende feedback og gode ideer. Og en særlig tak til jer, der har støttet podcasten på www.buymeacoff.ee/danskioererne. Jeres opbakning og søde e-mails motiverer mig til at blive ved med at lave podcasten. I dag vil jeg fortælle om dansk verdensarv. Du kan finde teksten til episoden på podcastens hjemmeside.
Måske har du allerede hørt om UNESCO? UNESCO er FN’s organisation for uddannelse, kultur, kommunikation og videnskab. UNESCO varetager bl.a. verdensarvsprogrammet. På engelsk kaldes det ”UNESCO world heritage list”. Verdensarvslisten er en liste over monumenter og områder, der er særligt enestående og bevaringsværdige. Det kan både være natur, bygninger, områder og hele byer. Når et sted optages på listen, markerer det at stedet både er betydningsfuldt for befolkningen i det pågældende land, men også for hele menneskeheden. Der er omkring 1.100 steder på listen. 11 af disse steder ligger i det danske kongerige. 3 af disse er i Grønland, mens resten er i Danmark. De 11 steder varetages og beskyttes af Slots- og Kulturstyrelsen, der er en enhed under Kulturministeriet. Det er også Kulturministeriet, der sender forslag til UNESCO om hvilke danske steder, der kan overvejes til verdensarvslisten.
Der findes 10 forskellige kriterier, og et sted skal opfylde mindst et af kriterierne for at kunne blive optaget på verdensarvslisten. Fx lyder nogle af kriterierne at stedet skal indeholde fantastiske naturfænomener, være direkte eller indirekte knyttet til nogle traditioner eller være et eksempel på fremragende arkitektur.
Jeg vil nu fortælle kort om de 8 danske steder på verdensarvslisten. Jelling monumenterne ligger i Jelling, lige uden for Vejle i Jylland. Monumentet består primært af tre elementer: Jelling Højene, de to runesten og Jelling Kirke. Jelling Højene er en stor gravhøj, der blev opført i 1100-tallet. Gorm den Gamle og Thyra var begravet i gravhøjene. De to runesten kaldes også Jellingstenene, og er fra slutningen af 900-tallet. Stenene symboliserer overgangen fra den hedenske vikingetid til den kristne middelalder. Jelling Kirke ligger mellem de to runesten. Man mener at kirken blev bygget af Harald Blåtand.
Roskilde Domkirke ligger, som navnet antyder, i Roskilde. Det er en af Danmarks vigtigste kirker, og den blev bygget i 1200-tallet. Dens arkitektur er i imponerende gotisk stil med røde mursten.
Kronborg slot er et stort slot med tilhørende have, der ligger ved Helsingør i Nordsjælland. Slottet har en helt unik arkitektur, der er karakteristisk for renæssancen. Slottet er desuden kendt fordi Shakespeares skuespil ”Hamlet” foregår her. Da slottet har en strategisk placering i Øresund, har militæret også tidlige brugt området som kaserne.
Stevns Klint ligger ved Stevns på Sydøstsjælland. Klinten er 17 km lang og op til 41 meter høj. Klinten indeholder bl.a. et lag fiskeler. Det særlige ved dette lag fiskeler, er at det stammer fra da en meteor slog ned i Sydamerika for 65 millioner år siden, og skabte død og ødelæggelse på hele kloden. Det er bl.a. dette meteornedslag man mener udslettede dinosaurerne.
Vadehavet er en kyststrækning, der er en del af Nordsøen, og altså ligger ved den vestlige kyst i Danmark. Der er mange særlige ting ved netop denne kyststrækning. Bl.a. kan man plukke friske østers. Danmarks største rovdyr, sælen, trives særligt godt i dette område, og man kan ofte få øje på det nuttede dyr i vandkanten. Der er rigtig mange fuglearter i dette område. Det helt særlige naturfænomen, kaldet ”sort sol” foregår i Vadehavet. Her samler stære sig i enorme flokke, og flyver hen over himlen ved solnedgang.
Den lille danske by, Christiansfeld, er også dansk verdensarv. Byen kaldes også ”Brødremenighedens by”. Byen består af toetagers gule huse med røde tage. I 1700-tallet var byen centrum for Brødremenighedens liv og arbejde. Byen ligger lige syd for Kolding. Det var en af de første danske byer, der blev systematisk planlagt og opført.
Parforcejagtlandskabet i Nordsjælland består af Gribskov, Store Dyrehave og Jægersborg dyrehave. Landskabet blev anlagt for at kunne afholde såkaldte ”parforcejagter”. Parforcejagt er en særlig jagtform, hvor en jagthund jagter byttet, indtil det bliver så udmattet at jægeren kan stige ned fra sin hest og dræbe det. Landskabet blev primært udviklet af kong Christian den 5. i 1600-tallet. Eremitageslottet ligger også i landskabet, og er dermed en del af verdensarven.
Den sidste danske verdensarv er fem ringborge fra Vikingetiden, der ligger fordelt i hele landet. De blev bygget omkring år 970 og er karakteriseret ved deres geometriske design. Ringborgene blev bygget af den danske konge, Harald Blåtand.
Det var alt for denne episode. Nu nærmer julen sig, og derfor vil jeg lige gøre opmærksom på de episoder, der handler om jul. Episode 39 handler om danske juletraditioner. Episode 41 handler om danske juleaftenstraditioner. Tak fordi du lyttede med!
Well done . I love to hear your pod cast.
If you can please publish about some of the special regions of Denmark. Eg. Sønderjylland, Samsø, Fanø.
Du er den bedste😍
Denne episode var svært synes jeg.
Det består mange nye steder der jag ikke har hørt tidligier
Det er dejligt at lytte til disse podcasts Jeg er sygeplejerske og mange af mine venner lytter til dine podcasts, men er det muligt for dig at lave en podcast med emner om sygeplejetermer?
Hej
Jeg talker mig om alle dejlige podcaster.
Jeg er også enig at du laver mere podcast om dansk kultur, Sundhedssystem, især sygeplejerske tilstand
Hej
Jeg savner en podcast om Natalie Zahle som kæmpede for uddannelse til kvinder og en bedre stilling i samfundet.
De bedste hilsner
Svetlana