#39 Danske juletraditioner
Download episoden her.
Hej, og velkommen til ”Dansk i ørerne”. Nu er det blevet december, og jeg vil fortælle lidt om de danske juletraditioner. Selve juleaften gemmer jeg til en senere episode. Du kan finde teksten til episoden på podcastens hjemmeside. På www.buymeacoff.ee/danskioererne kan du støtte podcasten, og finde ordlister og opgaver til episoderne.
De fleste danskere er glade for julen og der er mange forskellige traditioner i december måned. Du har måske allerede bemærket at der er blevet tændt julelys mange steder, at der er julepynt på hylderne i supermarkedet og at danskerne har travlt med at koordinere deres julefrokoster. Mange danskere begynder at pynte op til jul omkring 1. søndag i advent. Man kan lave sin egen julepynt eller købe noget i butikkerne. Julepynt er ofte nisser, flettede julestjerner og julehjerter, dekorationer med gran og forskelligt julelys. Julens farver er primært grøn, rød, hvid, guld og sølv. Mange hænger lyskæder op på deres altan eller i haven. I gågaderne i de fleste danske byer bliver der også pyntet op til jul med lyskæder og dekorationer. Nogle beholder lyskæden i deres have det meste af vinteren, fordi det er hyggeligt med ekstra lys i de mørke vintermåneder.
Det er ikke kun lyskæder, der er populære omkring jul. Også adventskranse og juledekorationer med kalenderlys er at finde i de fleste danske hjem. En adventskrans er typisk en donutformet dekoration i gran, hvor der er placeret fire lys i. 1. søndag i advent tænder man et lys, 2. søndag i advent tænder man to lys, osv. frem til 4. søndag i advent. Endnu mere udbredt er kalenderlyset. Et kalenderlys er et højt lys med tallene 1-24 på. Hver dag, fra den 1. december og indtil juleaften, tænder man lyset og brænder ned til det tal, der svarer til dagens dato. Lyset fungerer altså som en nedtælling til jul. Nogle placerer kalenderlyset i en lysestage, mens andre laver en juledekoration og placerer lyset i. En juledekoration til kalenderlys er lavet af ler og gran. Ofte pyntes den også med grankogler, julekugler, bånd og små julefigurer.
Både børn og voksne kan have en julekalender. En julekalender er en boks, hvor du hver dag fra 1.-24. december åbner en låge og får en lille gave. De fleste julekalendere indeholder slik eller chokolade, men man kan også få kalendere med bl.a. skønhedsprodukter, hundegodbidder eller gavekort til oplevelser. Der er også julekalendere hvor man kan vinde penge. Julekalendere kan købes i alle supermarkeder. Man kan også lave en pakkekalender til en man holder af, hvor man selv køber eller laver 24 gaver, som modtageren kan få glæde af i december.
Når man bruger ordet ”julekalender”, så kan det også henvise til en tv-serie. Hver år i december kommer der nemlig altid flere tv-serier i fjernsynet, hvor der bliver sendt en ny episode hver dag frem til jul. DR og TV2 plejer at sende en ny julekalender de fleste år, som er målrettet børn. Der findes også julekalendere til voksne, men der kommer ikke nye hvert år.
I december afholdes der mange julefrokoster. Man kan både holde julefrokost med familie, på arbejdspladsen eller med sine venner. En julefrokost er en festlig sammenkomst, hvor man spiser traditionel julemad. Selvom det hedder julefrokost, så holdes det ofte også om aftenen. Maden til en julefrokost er særligt vigtig for mange danskere. Der findes naturligvis variationer til julefrokostmenuen, men det er ofte nogle af disse retter og madvarer der indgår: marinerede sild, fiskefileter, æg, rejer, røget laks, varm leverpostej med bacon, frikadeller, medisterpølse, rugbrød, franskbrød, tarteletter med høns i asparges og ribbensteg. Til dessert serveres risalamande med kirsebærsovs. Man drikker sodavand, juleøl og snaps til julefrokosten. Der bliver ofte drukket relativt meget alkohol til julefrokoster.
I december er der mange, der bager julesmåkager. I episode 33 af podcasten fortæller jeg bl.a. om de forskellige julesmåkager. Udover julesmåkagerne, så kan man også lave julekonfekt. Konfekt er små stykker slik, som man laver af marcipan, nougat, chokolade og nødder.
Den 24., 25. og 26. december er helligdage, og der holder langt de fleste danskere fri fra arbejde. Den 1. januar er også en helligdag. Alle børn får juleferie fra omkring den 21. december og indtil omkring den 3. januar. Feriens længde varierer lidt fra år til år. Nogle voksne holder også juleferie, men der er også en del, der tager på arbejde mellem jul og nytår.
Det var alt for denne episode. Jeg håber du er blevet klogere på de danske juletraditioner. Tak fordi du lyttede med!
det var meget interessant!!!! tak for podcasten!