#38 – Dronning Margrethe

Test
Test
#38 - Dronning Margrethe
Loading
/

Download episoden her.

Hej, og velkommen til ”Dansk i ørerne”. I denne episode vil jeg fortælle om Danmarks dronning, Hendes Kongelige Højhed, Margrethe den 2. Du kan finde teksten til episoden på podcastens hjemmeside. På www.buymeacoff.ee/danskioererne kan du finde ordlister og opgaver til episoderne.

I Danmark har vi et konstitutionelt monarki. Det betyder at vi har et kongehus, men at Danmarks konger og dronninger ikke kan lovgive eller regere uden landets ministre. I en anden episode kan jeg fortælle mere om kongehusets historie og hvordan det danske monarki fungerer. I denne episode vil jeg nemlig fokusere på Danmarks dronning, Margrethe den 2. Dronning Margrethe blev født den 16. april år 1940. Hendes forældre, Frederik den 9. og dronning Ingrid, fik tre børn. Margrethe er den ældste, og hun har to yngre søstre: Benedikte og Anne Marie.

Margrethe blev student i år 1959, og herefter gennemførte hun gruppeføreruddannelsen i det kvindelige flyverkorps. Fra år 1960-1965 studerede hun på universiteter rundt omkring i Europa, bl.a. i København, Aarhus, Cambridge og London. Universitetsstudierne havde især fokus på arkæologi og politisk videnskab. Da dronningen studerede i London, mødte hun en fransk diplomat, Henri. De mødte hinanden til et middagsselskab, og i løbet af det næste år mødtes de flere gange. I oktober 1966 annoncerede parret, at de var blevet forlovet. Den 10. juni 1967 blev Margrethe og Henri gift. I den forbindelse fik Henri titlen ”prins Henrik”. Før i tiden var det kun mænd, der kunne arve tronen og blive konge i Danmark, og Margrethes forældre fik kun døtre. Derfor betød det, at Margrethes onkel egentligt skulle overtage tronen, når Margrethes far døde. I år 1953 ændrede man loven, så kvinder også kunne arve tronen – dog havde mænd stadig førsteret til tronen, så det var kun fordi Margrethe ikke havde brødre, at hun blev tronfølger. Den 14. januar år 1972 døde Margrethes far, og dagen efter blev hun udråbt som dronning af Danmark. Dermed har dronningen 50-års jubilæum i år. Selvom hun hedder Margrethe den 2., så er hun faktisk den første regerende dronning i Danmark. Dronning Margrethe den 1. var nemlig ikke officielt regerende dronning. Det var Dronning Margrethe selv, der besluttede at hun ville være Margrethe den 2., for at anerkende det store stykke arbejde, som Dronning Margrethe den 1. udførte for Danmark.

Dronning Margrethe og Prins Henrik har to børn sammen. Deres første søn og tronfølger er Kronprins Frederik. Han blev født i maj år 1968. Et år senere, i juni 1969 blev deres anden søn, Prins Joachim, født. Dronning Margrethe har otte børnebørn. Kronprins Frederik og kronprinsesse Mary har fire børn: Christian, født i 2005, Isabella, født i 2007 og tvillingerne, Vincent og Josephine født i 2011. Prins Joachim fik to børn med sin ekskone, Alexandra: Nicolai og Felix, der er født i henholdsvis 1999 og 2001. Med sin nuværende kone, prinsesse Marie, har han to børn: Henrik, født i 2009 og Athena, født i 2011. I år 2018 døde prins Henrik, og Margrethe blev enke.

Der findes en række slotte rundt omkring i landet, som dronningen kan bruge, når hun rejser rundt i landet. Til daglig bor hun på Amalienborg i København. I sommerperioden bor dronningen på Marselisborg Slot i Aarhus, samt på Gråsten Slot i Sønderjylland. I foråret og efteråret besøger hun Fredensborg Slot på Nordsjælland. Desuden har dronningen adgang til Kongeskibet Dannebrog, som hun sejler rundt med hver sommer.

Nogle af dronningens vigtigste traditioner er omkring jul og nytår. Især dronningens nytårstale er en vigtig tradition for mange danskere. Den 31. december kl. 18:00 holder hun sin nytårstale direkte fra Amalienborg. Den bliver sendt både på radio og tv. Talen varer 10-15 minutter, og her taler dronningen til sit folk og reflekterer over det år, der er gået. Hun afslutter altid talen med at sige de traditionsrige ord: ”Gud bevare Danmark!”.

Dronning Margrethe er meget kreativ, og er især glad for at male og tegne. Hun har bl.a. designet kostumer til flere teaterforestillinger, har lagt stemme til en film, lavet scenografi til teater og ballet, og udstillet mange malerier på kunstmuseer. Dronningen har danset ballet i mange år.

Lidt forskellige interessante og sjove fakta om dronningen er bl.a., at hendes kælenavn er ”Daisy”, der betyder marguerit på engelsk, at en af hendes yndlingsbørnebøger er Peter Plys, hun har engang mødt Elvis Presley, og at hendes yndlingshunderace er gravhund. Hun har haft 16 hunde gennem sit liv. Dronning Margrethe taler fem sprog: dansk, engelsk, tysk, fransk og svensk.

Det var alt for denne episode. Jeg håber du er blevet klogere på Danmarks dronning, Hendes Kongelige Højhed Margrethe den 2. Du kan støtte podcasten på www.buymeacoff.ee/danskioererne. Tak fordi du lyttede med!

1 Comment on “#38 – Dronning Margrethe

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

*