#31 Bornholm
Download episoden her.
Hej, og velkommen til ”dansk i ørerne”. Podcasten har holdt en lille pause, men nu udkommer der igen en ny episode hver tirsdag. I denne episode vil jeg fortælle om den danske ø, Bornholm. Du kan finde teksten til episoden på podcastens hjemmeside.
Bornholm er en dansk ø, der ligger i Østersøen. Den ligger øst for Danmark og syd for Sverige. Der bor omkring 40.000 mennesker på Bornholm. Øen er ikke så stor: nord- og sydsiden er 40 km lang, mens øst- og vestsiden er 30 km lang. Bornholm er en del af Region Hovedstaden, men har sin egen kommune, kaldet Bornholms regionskommune.
Der har boet mennesker på Bornholm i rigtig mange år. Historikere mener, at der har boet mennesker på Bornholm siden den tidlige stenalder. I vikingetiden og middelalderen udviklede øen sig meget, og Bornholm fik bl.a. sin egen konge. Der blev også opført flere borge på øen. I denne periode begyndte Danmark og Sverige også at strides om, hvem der skulle styre Bornholm. I en periode frem til år 1658, hørte Bornholm til Danmark, men efter Danmark tabte en krig mod Sverige, kom Bornholm til at høre til Sverige. Bornholmerne gjorde dog oprør og løsrev sig efter kort tid fra Sverige, så de i 1660 igen officielt hørte til det danske kongerige.
Bornholm spillede en vigtig rolle i 2. verdenskrig. Bornholm blev besat af Tyskland den 10. april år 1940 – altså dagen efter at resten af Danmark blev besat. Med Bornholms beliggenhed lige midt i Østersøen, var øen et godt strategisk mål for tyskerne. De etablerede flere observationsposter, både radarstationer og målestationer. Desuden startede de byggeriet af to store kanonanlæg, der ville kunne skyde mere end 100 km. Kanonerne blev dog aldrig færdigbygget. Den 5. maj år 1945 blev Danmark befriet fra tyskerne, og til at starte med troede bornholmerne, at de også ville blive befriet. Det ville tyskerne ikke. Tyskerne havde nemlig brug for Bornholm, som en evakueringsrute for de tyske soldater. Den 7. og 8. maj bombede Rusland Bornholm, for at få tyskerne til at overgive sig. Både bornholmere og tyskere døde i angrebene, og mere end 200 bygninger blev ødelagt. Dagen efter det sidste bombardement gik de russiske soldater i land på Bornholm, og herefter var Bornholm besat af Rusland. I de danske historiebøger kaldes perioden for ”den russiske besættelse”, mens russerne omtaler perioden som ”befrielsen af Bornholm”. Bornholm var under russisk styre i omkring et år. Den 5. april år 1946 blev Bornholm endeligt befriet.
Bornholms natur og geologi er meget anderledes end resten af Danmark. Der er nemlig klipper på Bornholm. Der findes mange plante- og dyrearter på Bornholm, som ikke findes nogen andre steder i Danmark. Fx findes der fugleedderkopper på Bornholm, samt intet mindre end 9 forskellige flagermusarter. Bornholm kaldes sommetider for ”solskinsøen”, fordi det er det sted i Danmark hvor solen skinner mest. Derfor er Bornholm også en populær feriedestination, både for danskere og for udlændinge.
Den største by på Bornholm hedder Rønne og har omkring 13.000 indbyggere. I byen ligger Bornholms hospital, avisen ”Bornholms Tidende”, og Bornholms største uddannelsesinstitution. Der er også forskellige attraktioner, bl.a. Bornholms museum, Bornholms forsvarsmuseum og Rønne teater. Rønne ligger ud til kysten, og der er mange hyggelige bindingsværkshuse i byen.
På Bornholm ligger der fire meget specielle kirker – nemlig rundkirker. Som navnet antyder, er det kirker, der er runde i stedet for kantede. Rundkirkerne er meget populære turistdestinationer. En anden populær turistattraktion på øen er Hammershus borgruin, der er Nordeuropas største borgruin og har en lang, spændende historie. Helligdomsklipperne ligger tæt på Bornholms kunstmuseum, og er et meget smukt klippeområde. Danmarks største vandfald findes på Bornholm. Svaneke Bryghus producerer øl på Bornholm. Der findes et stykke smørrebrød, som er opkaldt efter den bornholmske by Gudhjem. Smørrebrødet hedder ”sol over Gudhjem”, og er en skive rugbrød med røget sild, en rå æggeblomme, løg eller purløg, og sommetider radiser.
Man kan rejse til Bornholm med fly eller med færge. Der ligger en lufthavn tæt på Rønne. Man kan sejle mellem Bornholm og Køge på Sjælland. Det tager 5,5 time. Man kan også sejle fra Ystad i Sverige, og så tager rejsen kun 80 minutter.
Det var alt for denne episode. Jeg håber at du er blevet klogere på solskinsøen Bornholm. Du kan støtte podcasten på www.buymeacoff.ee/danskioererne. Tak fordi du lyttede med!
Bornholm er en del “af Region Hovedstaden”, men har sin egen kommune, kaldet Bornholms regionskommune.
Men i podcastes siger damen “… af Region Sjælland …”
Hvis det så sige, at Region Hovedstaden og Region Sjælland er det samme?
På forhånd tak for svaret.
Hilsen
Hej Ute. Tak for din kommentar! Region Hovedstaden og Region Sjælland er to forskellige ting. Ved en fejl siger jeg “Region Sjælland” i podcasten, men det er en fejl. Bornholm hører nemlig til Region Hovedstaden. Derfor har jeg rettet det i teksten.
Spændende historie!
Fra Sverige til Tyskland til Rusland og tilbage til Danmark igen!
Bornholm lyder jo som næste ferie destination 🙂
Tak for afsnit!