#30 Danske bryllupstraditioner

Test
Test
#30 Danske bryllupstraditioner
Loading
/

Download episoden her.

Hej, og velkommen til ”dansk i ørerne”. I denne episode vil jeg fortælle lidt om ægteskabet og hvilke danske bryllupstraditioner, der findes. Du kan finde teksten til episoden på podcastens hjemmeside. Efter denne episode holder podcasten en lille pause. Næste episode udkommer den 4. oktober.

Hvert år bliver omkring 30.000 par gift. I 2020 og 2021 var tallet dog lidt lavere, men det skyldes at mange udskød deres bryllupper pga. coronarestriktioner. Langt de fleste ægteskaber i Danmark er mellem en mand og en kvinde, men hvert år bliver omkring 400 homoseksuelle par gift i Danmark. Det er mest udbredt, at man bliver gift i alderen 25-35 år. Gennemsnitsalderen når en dansk mand bliver gift for første gang er 34,9 år, mens den for kvinder er 32,4 år. Før i tiden var det mere normalt, at man blev gift før man fyldte 25 år, men i dag er traditionerne anderledes. Det er fx ikke unormalt, at nogle par aldrig bliver gift, selvom de er sammen i mange årtier. Det er heller ikke unormalt at få børn med sin partner, selvom man ikke er gift.

En vielse i Danmark foregår som regel i kirken eller på rådhuset, men den kan også foregå andre steder, fx i haven eller på en strand. I dag foregår hver tredje vielse i kirken, mens hver anden vielse er en borgerlig vielse. En borgerlig vielse betyder, at ægteskabet ikke er knyttet til en bestemt trosretning. En borgerlig vielse foregår ofte på byens rådhus, men kan også foregå andre steder.

Der er mange traditioner forbundet med bryllupper. Nogle traditioner hører særligt til de vielser, der foregår i kirken, men de fleste traditioner hører til alle typer af bryllupsfester. Det er ikke sikkert at alle brudepar følger alle traditionerne. I forbindelse med bryllupper kaldes kvinden, der skal giftes, for ”bruden”, mens manden, der skal giftes, kaldes for ”gommen”. Ofte har brudeparret ikke sovet sammen dagen inden brylluppet, og gommen har ikke set brudekjolen før. Man siger, at det bringer uheld, hvis brudeparret ser hinanden på bryllupsdagen inden vielsen. Hvis man bliver gift i kirken, foregår selve vielsesritualet på denne måde: Gommen ankommer til kirken i god tid før vielsen. Han kan gå rundt og hilse på gæsterne, når de ankommer. Alle brudens familiemedlemmer og venner sidder i den ene side af kirken, mens gommens familie og venner sidder i den anden side. Kirkeklokkerne begynder at ringe, når vielsen skal til at begynde, og så vil gommen stille sig op til alteret. Efter kirkeklokkerne har ringet, vil bruden blive fulgt op til alteret af sin far. Der vil blive sunget et par salmer, og præsten vil bede en bøn og læse højt fra biblen. Præsten vil derefter holde en personlig tale for brudeparret, og spørge bruden og gommen om de vil gifte sig med hinanden. Når brudeparret har sagt ja, giver de hinanden vielsesringen på. Præsten vil velsigne brudeparret og bede en bøn for dem, og der vil blive sunget en salme mere. Brudeparret eller gæsterne kan desuden overraske med en ekstra sang, som en professionel sanger eller en af vennerne fremfører. Det kan fx være en kærlighedssang, som har en særlig betydning for brudeparret.

Ude foran kirken kaster gæsterne ris på brudeparret. Risene er et symbol på frugtbarhed, og viser at man håber at parret snart får børn. I dag er det dog en fast tradition, også selvom brudeparret allerede har børn eller slet ikke ønsker at få børn. Efter ceremonien i kirken kører gæsterne hen til det sted, hvor bryllupsfesten skal holdes. Brudeparret bliver kørt hen til et flot udendørs område, hvor de bliver fotograferet af en dygtig fotograf.

Herefter kører brudeparret hen til bryllupsfesten. Det er meget forskelligt hvordan festen afholdes og hvor mange gæster man har inviteret. Nogle holder en meget formel fest, hvor der serveres mange retter mad, der bliver holdt taler, og alle har meget fint tøj på. Andre holder en mere uformel fest, hvor alle gæster fx har taget noget mad med til en buffet, og der ikke er faste pladser ved bordene. Nogle holder en lille bryllupsfest, kun for den nærmeste familie og de tætteste venner. Andre inviterer hele familien og alle deres venner. Til de fleste danske bryllupsfester deltager 30-70 gæster.

Der er nogle uskrevne regler og traditioner omkring både brudeparrets og gæsternes tøj. De kvindelige gæster må ikke have hvidt tøj på, den farve er nemlig forbeholdt bruden. De mandlige gæster må ikke være finere klædt end gommen. Bruden skal være iklædt noget nyt, noget gammelt, noget lånt og noget blåt.

Inden midnat skal der danses brudevals. Brudevalsen er en særlig dans, som brudeparret danser sammen. Imens står gæsterne i en cirkel rundt om dem, og klapper i takt med musikken. Efter brudevalsen løftes gommen op, hans sko tages af, og tåen på hans sokker klippes i stykker. Samtidig får bruden klippet et stykke af sit slør. Efter brudevalsen samler de ugifte kvindelige bryllupsgæster sig bag ved bruden. Med ryggen til kaster bruden sin brudebuket. Den, der griber buketten, er den næste i selskabet, der bliver gift – det siger traditionen i hvert fald. Til nogle bryllupsfester er der gang i dansegulvet hele natten, og gæsterne går meget sent i seng.

Når bryllupsfesten er slut, er der tradition for at gommen bærer bruden hen over dørtærsklen til soveværelset. Brudeparret tilbringer bryllupsnatten sammen, og morgenen efter spiser de ofte morgenmad med deres allernærmeste familie og venner.

Det var alt for denne episode. Husk, at du kan støtte podcasten på www.buymeacoff.ee/danskioerne. Tak fordi du lyttede med!

2 Comments on “#30 Danske bryllupstraditioner

  1. Hej
    Mange tak for den fantastiske mulighed for at lære dansk . Danske bryllupstraditioner er et meget spændende og overraskende emne, men audio virke ikke .

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

*