#32 Efterårsferie

Test
Test
#32 Efterårsferie
Loading
/

Download episoden her.

Hej, og velkommen til ”Dansk i ørerne”. I næste uge er det efterårsferie, og mange holder fri fra skole og arbejde. I denne episode vil jeg fortælle om hvorfor vi holder efterårsferie i Danmark, hvem der holder fri i efterårsferien, og hvad danskerne typisk laver i ferien. Jeg kommer også til at fortælle lidt om kartofler i denne episode. Du kan finde teksten til episoden på podcastens hjemmeside.

I Danmark holder vi efterårsferie i uge 42. Datoerne varierer altså fra år til år, men uge 42 er altid i oktober. Efterårsferien er den eneste ferie i efteråret, mens der i foråret er flere ferier og helligdage. Alle børn og unge i folkeskoler og på ungdomsuddannelser holder efterårsferie. Nogle virksomheder sender deres personale på efterårsferie, men det er langt fra alle. Nogle forældre vælger at holde ferie i uge 42, for at være sammen med deres børn.

Man har sendt børn på efterårsferie i rigtig mange år. I år 1814 indførte man en skolelov i Danmark, der gjorde at alle danske børn havde undervisningspligt. Men børn på landet var en vigtig arbejdskraft i landbruget, og derfor blev loven indrettet, så børnene kunne tilpasse deres skolegang til deres arbejde i landbruget. I år 1823 blev det besluttet ved lov, at børn kunne få lov at holde fri én uge når kartoflerne skulle tages op af jorden. Igennem en del årtier holdt børnene bare fri, når kartoflerne var klar til at blive høstet. Men forskellige kartoffelsorter skal høstes på forskellige tidspunkter, og det betød at børnene var fraværende fra skolen i forskellige perioder i løbet af efteråret. Det var svært for lærerne at planlægge undervisningen, når der hver uge var nogle elever, der ikke var til stede. I 1899 besluttede politikerne derfor, at alle børn kunne holde fri til kartoffelhøsten i uge 42. Ferien blev kaldt for kartoffelferien.

En sjov detalje er, at kartofler faktisk slet ikke var lige så populære dengang, som de er i dag. Man brugte dem primært som svinefoder. Bl.a. fordi man ikke dengang vidste at man skulle koge kartofler, for at de smagte godt. En kartoffelglad bonde skrev i sin dagbog, at det ville være nemmere at indføre en ny religion hos de andre bønder, end at indføre kartoflen til middagsbordet. I dag høster vi kartofler i det sene forår og sommermånederne, men de kartoffelsorter man dyrkede dengang, havde andre egenskaber, og blev derfor først høstet i oktober.

Fra 1950’erne og 1960’erne udviklede efterårsferien sig til en almindelig afslapningsferie, i takt med at børnene stoppede med at arbejde i landbruget. I dag bruger børnene ferien til at hygge og slappe af. Nogle rejser på ferie, fx til europæiske storbyer eller til Sydeuropa, hvor det stadig er lunt i oktober. Efterårsferien er også en god anledning til at bruge tid med sine bedsteforældre. De fleste kommuner laver spændende aktiviteter for børn og unge, fx kreative kurser, spejderlejre og sportsaktiviteter, såsom fodboldlejre og ridelejre.

Det var alt for denne episode. Jeg håber du er blevet klogere på efterårsferien. Du kan støtte podcasten på www.buymeacoff.ee/danskioererne. Tak fordi du lyttede med!

2 Comments on “#32 Efterårsferie

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

*