#69 Sommertid og vintertid

Test
Test
#69 Sommertid og vintertid
Loading
/

Hej, og velkommen til ”Dansk i ørerne”. I denne episode vil jeg fortælle om sommertid og vintertid. Hvis du bor i Nordeuropa eller USA, så ved du nok at man skifter mellem sommertid og vintertid. Men mange steder i verden benytter man ikke sommer- og vintertid, og uanset hvilket tidssystem man lever med, så er det de færreste der ved hvorfor der overhovedet findes forskellige tider, hvornår det blev indført og hvilke regler der er om sommertid og vintertid. Det vil jeg forsøge at gøre jer klogere på i denne episode. Du kan finde teksten til episoden på podcastens hjemmeside. På www.buymeacoff.ee/danskiorerne kan du finde ordlister og niveau 2-udgaven af episoden hvor jeg taler i almindeligt tempo. Du kan også støtte podcasten økonomisk.

I Danmark skifter vi fra vintertid til sommertid natten mellem den sidste lørdag og den sidste søndag i marts. I 2024 betyder det, at vi skifter fra vintertid til sommertid den 31. marts. Når klokken bliver 2 om natten søndag den 31. marts, så stiller vi uret en time frem, så klokken bliver 3 med det samme. På den måde bliver hele døgnet rykket med én time. De fleste telefoner, computere og smartwatches rykker automatisk en time frem. Men hold øje med væghængte ure, uret i bilen, på ovnen og lignende. Her skal du nemlig ofte selv rykke viseren en time frem. Den sidste søndag i oktober går vi så tilbage til vintertid. Det er helt samme koncept som med sommertid, bortset fra at uret så stilles en time tilbage, i stedet for en time frem.

Sommertid blev for første gang nævnt lidt som en vittighed af Benjamin Franklin i et essay han skrev i år 1784. På den måde ville man kunne spare stearinlys senere på dagen. I Danmark afprøvede man for første gang sommertid under 1. verdenskrig i år 1916. Det gjorde man primært fordi tyskerne allerede havde indført sommertid for at spare på kul og petroleum. Det blev dog ikke en succes hos danskerne, og det var kun dette ene år det blev gjort. Under 2. verdenskrig blev det igen indført kortvarigt for at spare resurser.

Først i år 1980 blev sommertid officielt vedtaget i folketinget. Endnu engang blev det indført for at spare på energien. I 1970’erne var der oliekrise, og mange europæiske lande indførte sommertidsordninger, for at spare på resurserne. I år 1996 indførte EU en samlet sommertidslovgivning, for at sikre at alle medlemslandene havde ens regler.

I virkeligheden er vintertid den ”rigtige” tid. Det kaldes også for normaltid. Der er løbende diskussioner om hvorvidt vi skal beholde sommertid og vintertid. Der er nemlig både fordele og ulemper ved at stille uret frem og tilbage. Et dansk studie har vist at 11% flere bliver ramt af depression i ugen efter skiftet til vintertid. Andre studier peger på at vi er mindre effektive på arbejdet om mandagen efter skift til sommertid, fordi vi har sovet mindre om natten. En anerkendt søvnforsker har fx kaldt sommertid og vintertid for ”verdens største søvneksperiment”, hvor mere end 1,5 milliarder mennesker to gange om året er tvungne deltagere. Det oprindelige argument om energibesparelse holder heller ikke længere. Fordi vi bruger LED-lys og mere klimavenlige energikilder, så sparer vi faktisk kun 1-2% energi pga. sommertid og vintertid. Det betyder at en gennemsnitlig dansk husstand sparer cirka 100 kr. om året. I 2018 gennemførte EU en stor høring om indbyggernes holdning til sommertid. Den viste at 84% af europæerne helst ville afskaffe sommertid. I Danmark var det også mere end 80%, der ønskede sommertid afskaffet. Faktisk findes der en decideret modstandsforening, der kaldes ”Landsforeningen mod sommertid”.

Men det er slet ikke så simpelt. For én ting er at blive enige om at afskaffe sommertid og vintertid. Men derefter skal man så beslutte om man skal have konstant sommertid eller konstant vintertid. Det mest oplagte ville nok være at have konstant vintertid, der jo trods alt er normaltid. Men så mister man de lyse eftermiddags- og aftentimer, og det er bl.a. mange danske sportsforeninger og restauranter modstandere af.

Skift mellem sommertid og vintertid kan også sommetider være bøvlet for arbejdspladser, der er i gang 24 timer i døgnet. Fx skal DSB lave en særlig køreplan for deres nattoge imens vi skifter tid. På sygehuse og plejehjem er der særlige guides og instruktioner, især i forhold til den slags medicin der skal gives med bestemte tidsintervaller.

Udover at vi snart skifter til sommertid, så er det også snart påske. I episode 13 af podcasten kan du blive klogere på de danske påsketraditioner. Det var alt for denne episode. Tak fordi du lyttede med!

2 Comments on “#69 Sommertid og vintertid

  1. Hej…
    Særligt podcasten om sommertid og vintertid var nyttig. Diskuterer danskerne, om sommertid hjælper *landmændene*? Vi skændes om det i USA.

    Tusind tak.

  2. Hej,
    your link doesn’t work in this chapter becuase their is missing the letter e between o and r in
    “www.buymeacoff.ee/danskiorerne”

    PS: I like your podcasts
    Greetings
    Julien
    from westside of germany

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

*