#68 Kæledyr i Danmark

Test
Test
#68 Kæledyr i Danmark
Loading
/

Hej, og velkommen til ”Dansk i ørerne”. I dag vil jeg tale om kæledyr og danskernes forhold til kæledyr. Der kan nemlig, interessant nok, være stor forskel på hvordan vi holder kæledyr og hvilke kæledyr der er populære i forskellige lande og kulturer. Du kan finde teksten til episoden på podcastens hjemmeside. På www.buymeacoff.ee/danskioererne kan du støtte podcasten og finde ordlister til episoderne. Som noget helt nyt indtaler jeg nu episoderne i to forskellige udgaver. Den ene udgave er i langsomt tempo, som du lytter til her og som det plejer at være. Men på www.buymeacoff.ee/danskioererne ligger der en udgave af episoden, hvor jeg taler i almindeligt tempo. Der er nemlig flere af jer lyttere, der har bedt mig om at tale lidt hurtigere, mens andre lyttere synes at det langsomme tempo er bedst. Så nu prøver jeg at lave noget til alle lyttere. Det koster kun 5€ om måneden at få adgang til alt ekstramaterialet. 

43% af alle danske husstande har et kæledyr. De to mest populære kæledyr er hunde og katte. 23% af de danske husstande har en hund, mens 18% har en kat. Andre populære kæledyr er kaniner, marsvin og andre gnavere, samt akvariefisk og små fugle. Nogle familier har selvfølgelig mere end ét kæledyr. Heste er også populære, men der er uenighed om hvordan man kategoriserer en hest. Den bliver for det meste behandlet som et kæledyr, men det er jo egentlig et husdyr, der bor på en gård.

I Danmark vil du opleve at de fleste kæledyrsejere behandler deres kæledyr som en del af familien. De bor inde i huset, sammen med resten af familien, har måske sit eget hjørne i stuen, eller får lov at ligge i sofaen.

Der er forskellige måder at købe et kæledyr i Danmark. Hvis man vil købe en hund eller kat, så køber man som regel af private eller små hobbyavlere. Det er mest normalt at hunde bor inde i huset hos folk, og at deres hvalpe også får lov at vokse op i hjemmet. Hvalpene bliver typisk solgt gennem Facebookgrupper eller hundeavlsforeninger. Hvis hunden har stamtavle, er den dyrere end en hund uden stamtavle. I Danmark sælger man som regel hvalpene når de er 8 uger gamle. Der er generelt en meget udbredt modstand mod såkaldte ”hvalpefabrikker”, hvor hundene bor udenfor eller i lagerhaller, og ikke får daglig kærlighed og kontakt med deres ejere. Den mest populære hunderace i Danmark er labrador, men også bomuldshunde, golden retrievers og schæferhunde er også meget populære. Hunde er ret dyre. En hundehvalp med stamtavle af racen golden retriever koster ofte 10.000-20.000 kr.

Hvis man vil købe katte, kaniner, gnavere eller fisk, så foregår det typisk lidt mindre organiseret, end salg af hunde. Medmindre man leder efter en helt bestemt race, så kan man finde dyrene til salg på Facebookgrupper og forskellige salgshjemmesider til en meget lavere pris end hunde. Man kan faktisk også købe gnavere og fisk i visse dyreforretninger og i havecentre.

Det mest populære kæledyr, hunden, har været en del af menneskets hverdag i flere tusind år. Hunden stammer jo fra ulven, og nogle forskere mener at mennesket begyndte at bruge ulvehvalpe til jagtbrug og avl allerede for 15.000 år siden. Venskabet var både nyttigt for hunden og mennesket dengang: mennesket fik en jagtmakker og et alarmsystem, mens hunden fik tryghed og mad. Allerede i stenalderen er der eksempler på at mennesker er blevet begravet sammen med deres hund. Katten kom først til Danmark for omkring 2.500 år siden.

Der findes en lovgivning, der beskriver reglerne for kæledyr i Danmark. Hvis du bor i en byzone, må du gerne have kæledyr, som fx hunde og katte, men du må ikke have grise, kvæg, får, geder og heste uden at få særlig tilladelse fra kommunen. Boligforeninger kan lave lokale regler om hvilke kæledyr, man må have i sin bolig. Du må max have 4 voksne hunde i din husstand. Hvis du har flere end 4 skal du registreres og godkendes som kennel. Der er ingen regler for hvor mange katte du må have. Hvis du har høns i en byzone, så må du max have 10 høner og en hane. Hvis naboerne klager over støj, kan kommunen kræve at din hane bliver slagtet eller at du bygger et bedre hønsehus. En hane må ikke gale udendørs før kl. 7 i hverdagene og kl. 8 i weekenden. Selvom langt de fleste katte får lov at løbe frit omkring, så siger loven faktisk at man skal holde sin kat på sin egen grund. Det er dog ikke en lov, der bliver håndhævet særligt grundigt.

Hvis du har en hund eller en hest, er det lovpligtigt at have en ansvarsforsikring. Hvis dyret kommer til at lave skade på en anden person eller en anden persons ting, så vil ansvarsforsikringen betale erstatning til personen.

I Danmark er der også et system, der skal passe på de kæledyr, der ikke bliver behandlet godt eller ikke længere kan blive hos deres ejere. Der findes en række dyreinternater rundt omkring i landet. Her kan man gratis eller billigt købe et kæledyr, som af forskellige årsager ikke har en ejer. Nogle gange har dyrene haft dårlige oplevelser med fx mishandling eller vanrøgt. Andre gange har de brug for et nyt hjem på grund af ejers skilsmisse eller død.

Det var alt for denne episode. Jeg håber du er blevet lidt klogere på danskernes forhold til deres kæledyr. Tak fordi du lyttede med!

3 Comments on “#68 Kæledyr i Danmark

  1. Hej! Kunne du ikke tænke dig at skrive noget om klimaforandringen og grønne energi ,grønne skat i Danmark og hvordan Danmark prøver at reducere CO2?

  2. Hi, would you please check your email, i have sent you an email and need your answer. thank you.

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

*