#1 Dansk foreningsliv
Podcasten er genindspillet den 24. maj 2022 i forbedret lydkvalitet. Teksten er uændret.
Download episoden her.
Hej, og velkommen til første episode af ”Dansk i ørerne”. ”Dansk i ørerne” er en ny podcast, hvor jeg i korte afsnit vil snakke om emner, der er relateret til Danmark og danskerne. Jeg vil forsøge at snakke lidt langsommere og mere tydeligt, så man kan lytte til podcasten, selvom man ikke har dansk som sit modersmål. Man kan finde teksten til denne episode på podcastens hjemmeside, www.danskioererne.dk.
Denne episode handler om dansk foreningsliv. Danmark er et foreningsland, og mange mener at foreningslivet er en af grundstenene i vores samfund og kultur. En forening er defineret som en forsamling af mennesker, der har en fælles interesse. Man kan også kalde en forening for en ”klub”. Den danske grundlov sikrer, at alle har ret til at danne en forening, så længe foreningens formål ikke overskrider de danske love. Det er et krav, at en forening skal være åben for alle, der ønsker at være medlem.
I Danmark er omkring 3 millioner mennesker medlem af en forening. Der findes cirka 100.000 foreninger i Danmark. Disse foreninger er oftest drevet af frivillige personer – man estimerer at op mod 600.000 danskere laver frivilligt arbejde i en forening. At lave frivilligt arbejde betyder at man ikke får løn for det arbejder man laver. De mange foreninger findes i alle størrelser og er spredt over hele landet. Mange foreninger er sportsforeninger, fx fodboldklubber, håndboldklubber og rideklubber, men der findes også mange foreninger med helt andre formål; fx spejderforeninger, teatergrupper og frimærkeklubber.
Både børn og voksne er medlemmer i foreninger. Hos børn er det ofte sportsforeninger, musikforeninger og spejderforeninger, der er mest populære. Langt de fleste børn dyrker sport i en forening et par gange i ugen. I 2020 var 182.000 børn og unge fx medlem af en fodboldklub. Ofte er det børnenes forældre, der er frivillige i børnenes foreninger. Fx ved at sidde i bestyrelsen, køre børnene til stævner og kampe og bage kage til arrangementerne i foreningen. Mange voksne er ligeledes medlemmer i en forening.
En forening styres af en bestyrelse. Mindst en gang om året holder foreningen en generalforsamling, hvor foreningens medlemmer stemmer om, hvem der skal sidde i bestyrelsen. Det er som regel frivilligt arbejde at være i en forenings bestyrelse. Bestyrelsen holder løbende møder og beslutter hvad foreningen skal gøre. Fx hvilke arrangementer og aktiviteter, som foreningen skal afholde.
Den danske foreningskultur startede i 1700-tallet og udsprang i København. En af de første foreninger man kender til, er Det Kongelige Danske Videnskabernes Selskab, der blev stiftet i 1742 med det formål at fremme oplysningen om historie, filosofi, naturvidenskab og matematik. I starten var det primært de mere velstillede borgere i samfundet, der dannede foreninger. I løbet af 1800-tallet begyndte større dele af befolkningen også at engagere sig i foreninger. I 1849 blev det skrevet i den danske grundlov, at alle borgere havde ret til at stifte en forening. Foreningskulturen førte også til dannelsen af fagforeninger, men det vil jeg fortælle om i en anden episode.
Der er mange fordele ved at være med i en forening. Det er en god mulighed for at danne netværk og finde nye venner, lære sproget og stifte bekendtskab med den danske kultur. Man kan finde en forening ved at spørge i sit netværk, eller søge på kommunens hjemmesider. De fleste kommuner har en foreningsportal på deres hjemmeside. Det koster som regel et mindre gebyr at være medlem af en forening. Dette gebyr bruges til at betale klubbens udgifter, fx leje af lokaler, og til at afholde arrangementer. Ofte kan man dog deltage i et par af foreningens arrangementer gratis, inden man beslutter sig for om man vil betale for at være medlem.
Det var alt for denne episode! Jeg håber du blev klogere på dansk foreningskultur. Tak fordi du lyttede med.
Tusind tak.
Jeg har lige lyttet til podcasten, og det er meget godt. Jeg er fra Spanien, og jeg har lært dansk i to år. Det er ret svært 🙂 men jeg prøve hårdt. Der er kun et dansk skole i Madrid, og nogen gange er det svært at finde dansk basik material.
Tusind tak .
Det er godt podcast.
Hej,
Dejligt. Det er det, som jeg har søgt. Jeg kan læse og tale på dansk men for høre og forstå er meget svært for mig
Tak, Burkhard
Hi, Sofie
Thanks so much! I have been looking for radio with right subtitles so long time to practice my listening, and finally!
This is really helpful. Tusind tak👍
Mange tak for alt p.🤗
Best Podcast for learners…
I am in Love with Sofie
Tak for podcasten. Podcasten var meget god emne.
Og så var det tydeligt og nemt. Tak for det du fortæller også langsommere. Jeg er træt af alle snakker meget fylvende som om for jeg forstår ikke.
Det var mega sejt at lytte til. Tak for det!
hi
could you please help me where I can find danish text for this podcast؟
You can find the danish text for all episodes on this website. If you scroll up on this page, you will find for example the text for episode one “Dansk foreningsliv”.
Hej Sofie, tak for podcasten! Nu er jeg medlem af Dansk Ornitologisk Forening 🙂
Mange tak! This is so so so usefull and helpfull. TAK!
I’m not sure where you’re getting your information, but great topic.
I needs to spend some time learning much more or
understanding more. Thanks for fantastic information I was looking for this information for my mission.
Mange tak.
Jeg taler hollandsk og leser dansk.
Tak for hjealpen.
It was nice and useful
👍
Hi Sofie, Tak for det.
Jeg kommer fra Iran og jeg lærer dansk i din podcast.
Tusind tak!
This is really helpful to have simple listening taks with the corresponding text.
Hej her på “kanalen”
Jeg er Røde Kors sprogven og sender dine podcast til mange ,som er meget glade for dem.
Samtidig, vil jeg gerne kunne afleverer nogle forslag til nye.
Kære Bent, tusind tak for din besked. Er rigtig glad for at læse, at podcasten bringer glæde! Forslag til episoder modtages med glæde på podcast@danskioererne.dk.
I recently came across this site and have found it hugely helpful. Actually, I was looking for a podcast exactly like this with full scripts. I am now trying to listen to all the episodes from the first episode one by one. I hope I can catch up with the most recent one (someday…). Please keep up your great work. Mange tak!
thank you very much, I love this postcard. for me is the best of all, the pronunciation and sound are excellent.
Tak for fine podcast. Bruger dem til alle sprogvenner jeg har. De er glade for dine små indslag. Ku* du lave en om vejret ? Mange taler om, at danskerne ikke er så nemme at komme i kontakt med! Men snakker man med folk ved busstoppestedet om vejret,så sker der noget! Underligt! Med en podcast om vejret, så vil vore udenlandske venner være bedre rustet til en dansker kontakt!
Mvh Bent
Tusind tak👍
Tusind tak Sofie! Det er fantastisk! Jeg lærer mig dansk på i mindre end et år, og det er meget nyttigt! Tak igen! Hav en god dag!
Tusind tak . Det er fantastisk. Jeg er lige begyndt at lytte til din podcast. Det lyder godt.
Mange tak for den podcast. Den er meget tydeligt og klog! Jeg er i Afrika og jeg forstod naesten alt.
hey
hvordan får man ordliste til denne prodcast?
Tak