#2 Københavns historie

Podcasts om Danmark
Podcasts om Danmark
#2 Københavns historie
Loading
/

Download episoden her.

Hej, og velkommen til ”dansk i ørerne”. Denne episode handler om Danmarks hovedstad, København. Teksten til denne episode kan findes på podcastens hjemmeside.

København er Danmarks hovedstad og har 1.3 millioner indbyggere. Det kan faktisk være lidt forvirrende, når danskere snakker om København. København kan nemlig både dække over ”Københavns kommune” og ”Storkøbenhavn”. Københavns kommune er en af de 18 kommuner, der findes i Storkøbenhavn, og her bor cirka 600.000 mennesker. Storkøbenhavn er hele København og området omkring København, der udgør Hovedstaden i Danmark. Denne episode handler om Storkøbenhavn og Storkøbenhavns historie.

København er en by med en meget lang historie. Arkæologer har fundet genstande helt tilbage fra stenalderen, altså for mere end 4000 år siden. I vikingetiden for omkring 1000 år siden begyndte man at anlægge byer i Københavnsområdet. At anlægge en by, betyder at man grundlægger og bygger en by. I 1100-tallet gav Kong Valdemar Biskop Absalon flere byer i gave. En af de byer, som Biskop Valdemar fik i gave, var København. Han byggede en borg og en bymur i byen. Herefter begyndte København for alvor at udvikle sig. I løbet af de næste 200 år blev der bygget tre store kirker, og København voksede til omkring 5000 indbyggere. I denne periode forblev byen under kirkens ejerskab. I år 1419 lykkedes det den danske konge, Erik af Pommern, at overtage magten over København. 50 år senere blev Københavns universitet grundlagt som det første universitet i Danmark, og København var nu landets vigtigste by.

Fra 1500-tallet til 1800-tallet voksede København voldsomt i størrelse, men oplevede også flere katastrofer. I år 1659 forsøgte Sverige at invadere København, og der var meget uro i byen. I år 1711-1712 hærgede den dødelige pest i København og en tredjedel af byens indbyggere døde af pesten. Få år efter startede en voldsom ildebrand i byen og mere end en fjerdedel af alle Københavns bygninger blev fuldstændigt ødelagt under branden. I 1700-tallet og 1800-tallet var Danmark, og særligt København, præget af krig, uroligheder og flere ildebrande.

Efter nogle fattige årtier begyndte København at finde fodfæste i takt med industrialiseringen. Der blev bygget en masse nye bygninger og boliger, og Københavns indbyggertal steg til en halv million. De nye bydele fik navnene Frederiksberg, Østerbro, Nørrebro og Vesterbro. Københavns Rådhus og Københavns store togstation, Hovedbanegården, blev bygget i starten af 1900-tallet. 

I dag er København en utroligt moderne by, der er i konstant udvikling. Der udbygges konstant, både i forhold til industri, erhverv, private boligbyggerier og infrastruktur. Byen er kendt for dens moderne arkitektur, royale historie, spændende skandinaviske madkultur og innovative bæredygtige kultur.

København ligger langs Sjællands nordlige østkyst, og fra bydelen Amager kan man køre over Øresundsbroen til Sverige. Der løber en del kanaler igennem København, og byen er derfor forbundet af utallige broer. Til trods for at København er kendt for at være cyklisternes by, så har København, som mange andre storbyer, udfordringer med luftforurening. Derfor er der krav og regler omkring, hvilke biler, der må køre i indre København. Biler, der forurener for meget, kan få bøder for at køre i København.

Mange spændende og kendte danske museer ligger i København. Nationalmuseet blev grundlagt i år 1807, og er det vigtigste museum for dansk kultur og historie. På museet kan man bl.a. finde mange oldtidsfund, som fortæller hvilket liv man levede i Danmark for flere 1000 år siden. Der er også flere naturhistoriske museer, bl.a. Geologisk Museum, Zoologisk Museum og Eksperimentariet.

Der bor mange unge mennesker i København, fordi der er gode muligheder for at tage videregående uddannelser i byen. Københavns Universitet er naturligvis den største uddannelsesinstitution med næsten 40.000 studerende. Det ligger spredt ud over flere lokationer i byen. Copenhagen Business School udbyder de fleste økonomiske og merkantile videregående uddannelser. Skolen har omkring 20.000 studerende. Derudover findes IT-universitetet, Danmarks Tekniske Universitet, samt to professionshøjskoler og to erhvervsakademier. Der findes også en del kunstneriske og kreative uddannelsesmuligheder i København, bl.a. Det Kongelige Danske Musikkonservatorium og Statens Teaterskole.

København er Danmarks politiske centrum. Det danske parlament, Folketinget, ligger i København. I Folketinget arbejder de 179 folkevalgte politikere, og herfra behandles lovforslag og vedtages lovændringer. Der er offentlig adgang til Folketinget, så hvis man besøger København, kan man komme ind og opleve Folketinget.

Det var alt for denne episode! Jeg håber at du er blevet klogere på Danmarks hovedstad, og måske har fået lyst til at besøge København, hvis du ikke allerede har været der. Du kan støtte podcasten på www.buymeacoff.ee/danskioererne. Tak fordi du lyttede med.

7 Comments on “#2 Københavns historie

  1. Hi,

    The player on the website is not working. We are still able to listen to it via spotify but maybe you can consider to change the sound recording on the website . It would be great if it would work.

    Thanks for your efforts. We loved the podcasts so far.

  2. Tusind tak for denne episode, som lader mig lære sproget ved at lytte til en kort tekst om København. Det er enkelt og meget effektivt.

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

*