#74 Folkemødet på Bornholm
Hej, og velkommen til ”Dansk i ørerne”. I denne episode vil jeg fortælle om den største politiske begivenhed i Danmark. Nemlig Folkemødet på Bornholm, der afholdes i midten af juni hvert år. Du kan finde teksten til episoden på podcastens hjemmeside. På www.buymeacoff.ee/danskioererne kan du støtte podcasten, finde ordlister til episoderne og lytte til niveau 2-udgaven, hvor jeg taler i almindeligt tempo.
Folkemødet på Bornholm er en dansk festival for politik og demokrati, der bliver afholdt i Allinge på Bornholm hvert år. Folkemødet er blevet afholdt siden år 2011. Det bliver altid afholdt i uge 24, hvilket vil sige i midten af juni måned. Ideen til at afholde en dansk demokratifest opstod faktisk flere steder på samme tid. Folkemødet er skabt med inspiration fra et lignende arrangement, der afholdes på Gotland i Sverige hver sommer. I 2008 og 2009 besøgte Bornholms borgmester det svenske folkemøde og begyndte efterfølgende at undersøge muligheden for at etablere et lignende arrangement på Bornholm. I 2010 deltog den daværende indenrigs- og sundhedsminister, Bertel Haarder så på det svenske folkemøde. Ligesom Bornholms borgmester blev han straks inspireret til at skabe et folkemøde i Danmark. De to spor krydsede hinanden, og der opstod et officielt samarbejde mellem Bornholms kommune og Indenrigsministeriet om at arrangere det første danske folkemøde i sommeren 2011.
Det allerførste folkemøde havde omkring 10.000 deltagere, og der blev afholdt 235 begivenheder. Siden da er Folkemødet bare blevet mere og mere populært hvert eneste år. Der er stor opbakning fra de folkevalgte politikere. Sidste år deltog 126 af de 179 folketingspolitikere i Folkemødet. I alt var der hele 60.000 deltagere. Disse deltagere er en god blanding af politikere, debattører, eksperter, journalister, privatpersoner og personer, der deltager i forbindelse med deres arbejde. Der blev afholdt mere end 2.800 begivenheder på flere hundrede scener.
Med næsten 3000 forskellige aktiviteter og begivenheder på kun 3 dage, kan jeg slet ikke fortælle om dem alle. Nogle af begivenhederne er helt faste traditioner, der afholdes hvert år. Men mange af debatterne tilpasses efter den politiske dagsorden det pågældende år. Men jeg vil nævne nogle udvalgte begivenheder, for at vise hvor bredt programmet er. På hovedscenen afholder alle partier en partiledertale, hvor partiets leder får en halv time til at tale om et valgfrit emne. Alle dagene afsluttes med en koncert. Du kan deltage i morgenyoga, morgenløb eller fællessangsarrangementer. På den store forskningsscene kan du høre debatter om bl.a. fremtidens sundhedsvæsen, karakterskalaen på universiteterne, hvordan man håndterer børn når forældrene bliver skilt og hvordan online dating har ændret måden vi finder en partner på.
Der er også andre ting at lave, udover at deltage i debatterne. Der er et stort udvalg af madboder og kaffebarer. Nogle virksomheder, partier og organisationer har telte, du kan besøge. Ofte er der aktiviteter eller information i teltene. Så kan du deltage i en quiz, diskutere et bestemt emne eller købe merchandise.
Hvert år bliver ”Dialogprisen” uddelt til en politiker, der i særligt høj grad har lyttet og har været i dialog. En politiker, der ikke bare taler, men taler med folket. På Folkemødet afholdes finalen i ”DM i debat”. Her dyster unge mennesker i alderen 16-30 år om at blive kåret som Danmarks bedste debattør. Deltagerne bliver udfordret til at debattere emner de både er enige og uenige i, og de bliver udfordret og provokeret. Denne begivenhed tiltrækker altid rigtig mange tilskuere, da det er både underholdende og spændende.
Kunne du tænke dig at deltage på Folkemødet? Så må du hellere begynde at planlægge dit besøg i meget god tid. Både fly og færger til og fra Bornholm bliver lynhurtigt udsolgt. Der er også rift om hoteller og campingpladser. Men det er en meget spændende oplevelse at deltage og jeg vil klart anbefale det, hvis man er interesseret i politik. Hvis du er nysgerrig, men ikke vil eller kan rejse til Bornholm, så bliver de største begivenheder heldigvis sendt i fjernsynet. Flere af de største debatprogrammer optager nemlig en udgave af deres program på Folkemødet, så hold øje med fjernsynet den 13.-15. juni.
Det var alt for denne episode. Hvis du har lyst til at høre mere om Bornholm, så kan jeg anbefale episode 31 af podcasten. Tak fordi du lyttede med!
Tusinde tak. Det var meget både lærerig og spændende.
Mange tak 🏴