#59 Fjernvarme

Test
Test
#59 Fjernvarme
Loading
/

Hej, og velkommen til ”Dansk i ørerne”. I denne episode vil jeg fortælle om fjernvarme. Når jeg udtænker ideer til nye episoder, så prøver jeg at tænke på emner, der kunne være interessante, overraskende eller lærerige for personer, der ikke er født og opvokset med dansk kultur. En af mine lyttere foreslog, at jeg kunne fortælle om fjernvarme. Og det var faktisk først der, det gik op for mig, at fjernvarme ikke bare findes i alle lande. For mig er fjernvarme nemlig det mest naturlige i verden. Men mange steder i verden opvarmer man bygninger på helt andre måder. Derfor vil jeg nu fortælle om fjernvarme. Som altid kan du finde teksten til episoden på podcastens hjemmeside. På www.buymeacoff.ee/danskioererne kan du støtte podcasten og finde ordlister til episoderne.

Fjernvarme er en miljøvenlig og effektiv måde, hvorpå vi opvarmer de fleste bygninger i Danmark. Med fjernvarme bliver varmen sendt ud til alle bygninger fra et centralt punkt, i stedet for at hver bygning skal have sin egen brændeovn, gasfyr eller anden varmekilde. Det er både effektivt og miljøvenligt! Desuden bidrager fjernvarme til at gøre vores samfund mere robust. Når vi har et centralt varmesystem, er vi mindre sårbare overfor forstyrrelser, som fx energiafbrydelser og prisstigninger på brændstof. Nu til det interessante spørgsmål: Hvordan fungerer fjernvarme egentligt? Det hele starter på et anlæg, fx et affaldsforbrændingsanlæg eller fra vindmøller. Når varmen er blevet dannet, bliver den sendt ud gennem et netværk af isolerede rørledninger. Rørledningerne er designet til at holde varmen inde og forhindre varmetab undervejs. Rørledningerne kan både være under jorden eller under vandet. Til sidst når varmen frem til vores bolig eller virksomhed, hvor den bl.a. bliver brugt til gulvvarme, radiatorer og til varmt vand i vandhanen. Varmen kan komme fra mange forskellige kilder, bl.a. fra affald, flis, halm, vind, solvarme, geotermi, naturgas, olie, kul og overskudsvarme fra industrien.

Hvor mange bygninger i Danmark benytter fjernvarme? Det gør 66% af alle husstande, hvilket vil sige at 3,7 millioner danskere bor i et hus, der er opvarmet med fjernvarme. Det er dog ikke alle husstande, der kan få fjernvarme. Hvis man bor langt ude på landet, så er det ikke sikkert at der er en rørledning i nærheden. Men i stort set alle større og mindre byer kan man benytte fjernvarme. Der findes en del alternativer til fjernvarme, hvis man bor på landet. Nogle af de mere populære løsninger er oliefyr, naturgasfyr, træpillefyr og varmepumpe. Der er mange danskere, der er beskæftiget i branchen. Faktisk er der mere end 10.000 ansatte i fjernvarmesektoren.

Der findes flere end 100 små fjernvarmevirksomheder, som alle sammen er tilknyttet det nationale selskab ”Dansk Fjernvarme”. Der findes faktisk en hel podcast bare om fjernvarme. Den hedder ”Podcasten Fjernvarmen”, men den er nok lidt højere niveau end denne podcast er. Det var alt for denne episode. Jeg håber du er blevet klogere på fjernvarme i Danmark. Tak fordi du lyttede med.

3 Comments on “#59 Fjernvarme

  1. Hej Sofie
    Jeg kom til Danmark for næsten 6 måneder siden. Dine Padcasts er meget nyttige for mig. Jeg lyttter hver aften. Tak for hjælp.
    med venlig hilsen
    Behnoud

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

*