#58 Flaskepant

Test
Test
#58 Flaskepant
Loading
/

Hej, og velkommen til ”Dansk i ørerne”. I denne episode vil jeg fortælle om det danske system med flaskepant. Du kan finde teksten til episoden på podcastens hjemmeside. På www.buymeacoff.ee/danskioererne kan du støtte podcasten og finde ordlister til episoderne.

Hvis du har købt en dåse eller en flaske i Danmark, så har du nok opdaget at du betaler lidt ekstra i pant for emballagen. Til gengæld kan du aflevere den tomme flaske eller dåse igen, og få din pant retur. Men kender du egentlig historien bag det danske pantsystem? Og virker returordningen rent faktisk?

Flaskepant blev indført i år 1942, og dengang gjaldt det kun glasflasker. Senere blev plastikflasker tilføjet til ordningen, og i 2002 blev dåser også inkluderet i pantordningen. Det er den danske virksomhed ”Dansk Retursystem”, der har monopol på at indsamle flaskepant i Danmark. Virksomheden blev grundlagt i år 2000, og har to afdelinger: i Høje Taastrup på Sjælland og i Løsning i Midtjylland. Virksomheden er grundlagt og ejet af flere store bryggerier, og drives i samarbejde med de danske supermarkeder. Dansk Retursystem både indsamler og genanvender emballagen. Man opdeler generelt emballagen i to typer: returflasker og engangsemballage. Returflasker rengøres og genbruges, mens engangsemballagen smeltes om til ny emballage. Der findes tre forskellige pantsatser, kaldet pant A, pant B og pant C. Pant A giver 1 kr. i pant og bruges til glasflasker på 1 liter og derunder, samt metaldåser under 1 liter. Pant B giver 1,5 kr. og bruges til plastflasker under 1 liter. Pant C giver 3 kr. og bruges til de største glasflasker og plastikflasker.

Alle danske supermarkeder har en flaskeautomat, der er åben i butikkens åbningstid. Du lægger blot din tomme emballage i maskinen, og så registrerer maskinen selv hvilken type emballage du har afleveret. Du kan ikke få pant, hvis emballagen er ødelagt eller mast. Flaskeautomaten udskriver en såkaldt ”flaskebon” til dig. Du kan enten bruge flaskebonen til at betale for dit indkøb, eller du kan få udbetalt pengene i kontanter eller til dit betalingskort. På mange flaskeautomater er der også en ”donationsknap”, som du kan trykke på, hvis du vil donere din pant til et velgørende formål. Der findes mere end 3000 flaskeautomater rundt omkring i landet. Hvis du har en stor mængde pant, fx en hel sæk med flasker og dåser, så kan du aflevere dem i en pantstation i stedet. Der findes lige nu 12 pantstationer rundt omkring i landet. Her kan du bare tømme din pose ned i en sæk. Herefter tæller maskinen det hele op, og din pant indsættes direkte på din konto.

Hvis du er i tvivl om der er pant på din emballage, kan du kigge efter pantmærket. Det vil fremgå tydeligt på din emballage. Pantmærket er to sorte pile på en hvid baggrund. De to pile former en cirkel. I midten af cirklen står der enten pant A, pant B eller pant C. Hvis du har en flaske eller dåse uden pant på, så er det ofte fordi den er købt i udlandet. Mange danskere kører fx gerne til Sverige eller Tyskland og køber drikkevarer, da de er billigere her. Og det danske pantsystem gælder altså kun for drikkevarer købt i Danmark.

Normalt vil jeg ikke opfordre til at efterlade dit affald på gaden. Men hvis du har en pantflaske, du ikke selv ønsker at aflevere, så kan du stille den ved siden af flaskeautomaten eller ved siden af en skraldespand. Så kan en anden person aflevere panten i stedet for, uden at han eller hun behøver at rode nede i en skraldespand for at få fat i flasken.

Pantordningen virker rigtig godt. I år 2022 blev hele 92% af alt pantemballage indleveret. Det var alt for denne episode. Jeg håber du er blevet klogere på det danske pantsystem. Tak fordi du lyttede med!

2 Comments on “#58 Flaskepant

    • Thank you very much for asking! I have been very busy with my job, and unfortunately I did not have time to make new episodes. I will post a new one today and hope to be able to make more episodes for you all the next couple of weeks.
      – Sofie

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

*