#57 Ungdomshuset
Hej, og velkommen til ”Dansk i ørerne”. I denne episode vil jeg fortælle om Ungdomshuset og det autonome miljø i København. Fortællingen om Ungdomshuset er en vigtig del af nyere dansk historie. Du kan finde teksten til episoden på podcastens hjemmeside. På www.buymeacoff.ee/danskioererne kan du støtte podcasten og finde ordlister til episoderne.
Det danske besættermiljø omtales også som det autonome miljø, eller helt simpelt som bz-miljøet. Bz-miljøet er en del af den alternative ungdomskultur i Danmark, der besætter tomme bygninger. Bz-bevægelsen i Danmark har rødder tilbage i 1960’erne og 1970’erne, hvor aktivister begyndte at besætte tomme bygninger som en form for politisk protest. Disse besatte bygninger blev ofte brugt som boliger og væresteder for de unge autonome.
Bz-miljøet har været kendt for at være politisk aktivt og for at engagere sig i mange forskellige emner. Nogle af de politiske emner, som bz-miljøet har engageret sig i, er bl.a. forbedring af sociale rettigheder, klima og miljø, LGBTQ+-rettigheder og anti-fascisme. I bz-miljøet er der ikke et hierarkisk system med ledere. I stedet træffer man beslutningerne i fællesskab.
Siden 1960’erne har der været utallige besættelser i Danmark, men nogle af besættelserne har været særlige for bz-miljøet og Danmarks historie. Det mest berømte eksempel er Ungdomshuset på Jagtvej 69 i København. Den store bygning på Jagtvej havde været brugt til forskellige sociale formål lige siden den blev indviet i år 1897. I oktober 1982 valgte Københavns Kommune at give bz-miljøet mulighed for at bruge huset. Så lige præcis Ungdomshuset var faktisk ikke en besat bygning. Huset udviklede sig gennem året, og blev et særdeles populært opholdssted for de autonome unge. Efterhånden fyldte bz-kulturen ikke så meget mere, men i løbet af 1990’erne blev Ungdomshuset byens centrum for punkmusik, punkkultur og det autonome miljø.
I Ungdomshuset kom der unge mennesker med alle mulige forskellige baggrunde. Der foregik mange forskellige arrangementer i Ungdomshuset. Der var bl.a. fællesspisning med vegansk mad, gratis koncerter og biograf. Der var cafe, musiklokaler og en butik, der solgte bøger, musik og t-shirts. Flere kendte kunstnere har spillet i Ungdomshuset, bl.a. Nick Cave, D.A.D og Sort Sol.
I år 1999 valgte kommunen at sætte bygningen til salg. Husets brugere hængte et skilt på facaden, hvor der stod ”til salg sammen med 500 autonome, stenkastende voldspsykopater fra helvede”. Huset blev solgt til et aktieselskab, og dette aktieselskab blev året efter solgt til Faderhuset. Faderhuset var en dybt religiøs sekt, der beskrev sig selv som en evangelisk frikirke. Faderhuset annoncerede, at huset fremover skulle bruges som et kristent ungdomshus, og de gav Ungdomshusets brugere 3 måneder til at forlade stedet. Da Faderhuset i december 2001 forsøgte at få adgang til huset, blev de med vold smidt væk derfra af Ungdomshuset. Herefter startede en årelang retssag. Retssagen kørte først i byretten, og senere i landsretten. Rettens dom var at Ungdomshusets brugere skulle forlade huset senest den 14. december 2006, og hvis ikke de frivilligt forlod huset, så kunne politiet smide dem ud. Flere fonde tilbød store millionbeløb til Faderhuset, men kirken ville absolut ikke sælge huset.
Den 1. marts år 2007, tidligt om morgenen, begyndte politiet en rydning af Ungdomshuset. De næste par dage var der alvorlige og dramatiske gadekampe mellem demonstranter og politiet. Demonstranter kastede sten, flasker og brandbomber mod politiet, og politiet svarede igen med tåregas og gummikugler. Der blev rapporteret om mange skadede på begge sider. Demonstranterne satte ild til skraldespande og biler. Mere end 700 personer blev anholdt under demonstrationerne. Det var de mest voldsomme gadekampe i dansk historie.
Den 5. marts kunne man begynde nedrivningsarbejdet. Faderhuset kom aldrig i gang med byggeriet, og i 2010 blev den tomme grund solgt til et ejendomsselskab. I dag er grunden stadig helt tom, og går under navnet ”ground 69”. Turister besøger sommetider grunden, ligesom tidligere brugere af huset går forbi og lægger blomster. Det er ukendt, om der er byggeplaner på grunden i fremtiden. I dag findes der et nyt ungdomshus på Dortheasvej i Københavns nordvestkvarter.
Det var alt for denne episode. Jeg håber du er blevet klogere på Ungdomshuset og den autonome bevægelse i Danmark. Tak fordi du lyttede med.
🙏🙏
Det er goldt