#41 Juleaftenstraditioner

Test
Test
#41 Juleaftenstraditioner
Loading
/

Hej, og velkommen til ”Dansk i ørerne”. For to episoder siden fortalte jeg om danske juletraditioner. I denne episode vil jeg fokusere på de traditioner, danskerne har selve juleaften. Du kan finde teksten til episoden på podcastens hjemmeside. På www.buymeacoff.ee/danskioererne kan du støtte podcasten, samt finde ordlister og opgaver til episoden.

I Danmark fejrer vi juleaften den 24. december. Som navnet ”juleaften” antyder, så foregår de fleste traditioner om aftenen. Hvis man skal fortælle om de ting, der foregår om dagen den 24. december, så kalder man dagen for ”juleaftensdag”. Ordet ”juledag” henviser nemlig til den 25. december.

Næsten alle danskere fejrer jul. Undersøgelser peger på at 94% af danskerne fejrer jul. For nogle er juleaften en kristen begivenhed, men også mange ateister eller folk med andre trosretninger, fejrer jul. Den 24. december holder alle danske kirker en eller flere julegudstjenester. Omkring 25% af danskerne går i kirke den 24. december, mens 10% følger julegudstjenesten enten i radio eller tv. Ofte tager man i kirke med de personer, man også skal fejre juleaften med.

Om eftermiddagen sender DR et meget populært indslag i fjernsynet. Nemlig Disneys Juleshow. Det er et tegnefilmsprogram, som Disney producerede helt tilbage i år 1958. Det er blevet sendt i dansk tv siden julen i år 1967, med undtagelse af 3 år. I både Norge, Sverige og Finland er Disneys Juleshow også en vigtig juletradition. Både børn og voksne samles om fjernsynet, når juleshowet sendes.

Maden er naturligvis en vigtig tradition juleaften. Menuen varierer en smule fra familie til familie, men den mest klassiske julemenu består af enten and eller flæskesteg eller begge dele. Derudover kogte kartofler, brunede kartofler, franske kartoffelchips, rødkål og brun sovs. Til dessert spises risalamande med kirsebærsovs. En af ingredienserne i risalamande er finthakkede mandler. Traditionen er, at man efterlader en enkelt hel mandel i skålen. Den person ved bordet, der finder den hele mandel, får en såkaldt ”mandelgave”. Mandelgaven kan fx være noget lækker chokolade, en bog eller noget helt tredje. De fleste laver hele julemåltidet selv, men det er blevet mere udbredt de sidste par år, at få maden leveret fra en restaurant eller et cateringfirma.

Før juleaften har værten pyntet juletræet med forskellig slags julepynt. Alle julegaver – både værtens og gæsternes – lægges under træet. Til juleaften skal man danse rundt om juletræet før man åbner julegaver. Det er meget forskelligt hvornår folk danser om juletræet og åbner gaver. I familier med små børn er det meget normalt at danse og åbne gaver før aftensmaden, fordi børnene er spændte og utålmodige. Andre danser om juletræet mellem hovedretten og desserten, men åbner først gaverne efter desserten. Når man danser om juletræet synger man ofte et par julesange. Gæsterne tager hinanden i hånden og går skiftevis den ene og den anden vej rundt om juletræet, imens de synger klassiske julesange. Nogle af de mest kendte juletræssange er bl.a. ”På loftet sidder nissen med sin julegrød”, ”Juletræet med sin pynt”, ”Højt fra træets grønne top”, ”Dejlig er jorden”, ”Glade jul, dejlige jul” og ”Et barn er født i Betlehem”. I de fleste familier slutter man af med at synge ”Nu’ det jul igen”. I den sang er traditionen at man danser rundt i hele huset, imens man synger sangen igen og igen. Sangteksten består kun af 6 linjer, så hvis huset er stort, kan man nå at gentage teksten ret mange gange.

I familier med små børn, får man sommetider besøg af julemanden. Det er ofte et mandligt familiemedlem, der klæder sig ud som julemand, og overrasker børnene i løbet af aftenen. Ofte har ”julemanden” en sæk med gaver og slik i, som børnene får.

Ofte slutter man aftenen af med kaffe, konfekt, chokolade og med at nyde hinandens selskab. Det var alt for denne episode. Jeg håber du er blevet klogere på de danske traditioner juleaften. Så er der bare tilbage at ønske alle mine lyttere rigtig glædelig jul! Tusind tak for jeres støtte på www.buymeacoff.ee/danskioererne og jeres e-mails med gode ideer og input. Husk at fortælle om podcasten til andre du kender, som også er ved at lære dansk.

3 Comments on “#41 Juleaftenstraditioner

 1. Hej!
  Thank yiu for your time and effort for creating these Podcasts! I like them very much and these are a great tools in my study of Danish. These are perfect! Great frivilling job!
  I wish you and for your beloved ines Merry Xmas!
  Tusend tak!

  Istvan

 2. Hej
  Det er en rigtig god hjemmeside , hvor jeg altid hører jeres historier.
  Jeg synes det er godt for alle. Man vil gerne lære dansk sprog. Jeg håber i fortsætter med det .

  Venlig Hilsen
  Siyar

 3. Tak for denne podcast! Det hjælper mig så meget at forbedre min dansk, især til lytteforståelse. Først lytter jeg til episoden og derefter læser jeg transskriptionen 🙂

  Hilsner fra Peru!

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

*