#4 Overblik over dansk politik – højrefløjen
Download episoden her.
Hej, og velkommen til ”Dansk i ørerne”. Sidste episode handlede om dansk politik på venstrefløjen. I denne episode vil jeg forsøge at give et overblik over dansk politik på højrefløjen. Du kan finde teksten til episoden på podcastens hjemmeside, www.danskioererne.dk.
Som jeg fortalte i sidste episode, så er der 179 folkevalgte politikere i Folketinget. Man opdeler normalt dansk politik i røde og blå partier. Partierne på højrefløjen kaldes også for de blå partier. Disse partier er mere liberale og konservative end partierne på venstrefløjen. De blå partier er i opposition til regeringen. Partierne på højrefløjen er Venstre, Det Konservative Folkeparti, Dansk Folkeparti, Liberal Alliance, Nye Borgerlige og Kristendemokraterne.
Venstre blev grundlagt i år 1870 og er historisk set landmændenes parti. Venstres partileder er Jakob Ellemann-Jensen og partiet har 39 pladser i Folketinget. Det kan være lidt forvirrende, at partiet hedder Venstre, når det hører til på højrefløjen, men det skyldes at de oprindeligt sad placeret mest til venstre i Folketingssalen. Nogle af Venstres mærkesager lige nu er flere praktiserende læger i de små byer og lokalsamfund, mere fokus på iværksættere og bedre muligheder for at iværksættere kan få kapital, samt at flere flygtninge og indvandrere skal på arbejdsmarkedet.
Det Konservative Folkeparti kaldes ofte bare for de Konservative. Partiet blev stiftet i år 1915, men deres historie kan føres tilbage til partiet ”Højre”, der blev stiftet helt tilbage i år 1848. Partiets leder er Søren Pape Poulsen og partiet har 13 pladser i Folketinget. Det Konservative Folkeparti er et klassisk konservativt parti, der går ind for individuel frihed og ansvar. Nogle af partiets vigtigste mærkesager er skattelettelser, fokus på den grønne omstilling og at gøre ældreplejen mere fri, så ældre mennesker har større frihed til at vælge den pleje og omsorg de har brug for.
Dansk Folkeparti kaldes ofte blot for ”DF”. Partiet blev stiftet i år 1995 og har lige nu 16 pladser i Folketinget. Deres partileder er Morten Messerschmidt. Dansk Folkepartis ideologi kan beskrives som nationalkonservativ og højrepopulistisk. Partiet er især kendt for deres holdninger til indvandrer- og flygtningepolitik og har i mange år været det mest indvandrerkritiske parti i Folketinget. Andre vigtige mærkesager for partiet er øget fokus på dyrevelfærd med oprettelse af et dyrepoliti, samt bedre vilkår for ældre mennesker.
Liberal Alliance er et liberalistisk parti, der udspringer af et parti, der blev stiftet i 2007. Partiet har tre pladser i folketinget og deres partiformand er Alex Vanopslagh. Partiets mærkesager er skattelettelser, mere frihed til individet og mindre bureaukrati. Partiet er desuden kritisk over for regeringens coronahåndtering og ønsker færre restriktioner, særligt for de erhvervsdrivende.
Nye Borgerlige er et nationalkonservativt og økonomisk liberalt parti, der blev stiftet i år 2015. De blev valgt til Folketinget for første gang ved folketingvalget i 2019, hvor partiet fik 4 pladser i Folketinget. Partiets partileder er Pernille Vermund. Nye Borgerlige er det mest indvandrerkritiske parti i Folketinget. De ønsker et fuldstændigt asylstop, at kriminelle udlændinge skal udvises efter første dom, og at udlændinge skal forsørge sig selv. På den økonomiske front er de meget liberale og ønsker mindre stat, skattelettelser og mere fokus på vækst i det private erhvervsliv.
Kristendemokraterne blev stiftet i 1970 og har en enkelt plads i Folketinget. De fik faktisk ikke stemmer nok til at få en plads i Folketinget ved sidste folketingsvalg, men Jens Rohde, der blev valgt ind for De Radikale besluttede i år 2021 at skifte parti fra De Radikale til Kristendemokraterne, og dermed fik partiet ét mandat. Partiets leder er Isabella Arendt. Kristendemokraterne er bygget på kristne værdier, og deres mærkesager er mere frihed for familierne i forhold til bl.a. barsel og pasning af børn, samt mere fokus på bæredygtigt og økologisk landbrug. Det var alt for denne episode! Jeg håber at episoden har gjort dig klogere på dansk politik og de forskellige partier på højrefløjen. Husk, at du kan skrive til mig, hvis du har feedback eller forslag til fremtidige episoder. Du kan støtte podcasten på ”www.buymeacoff.ee/danskioererne”. Der ligger et link i podcastens beskrivelse. Tak fordi du lyttede med.
Hej, tusind tak for podcasts, de er meget hjælpsom.
I podcasten der handler om dansk politik, du har sagt ‘partierne på højrefløjen kaldes også for den blå partier og venstrefløjen kaldes for den røde partier’. Jeg har hørt dem anderledes.
Måske, Zara, tænker du på USA, hvor det forholder sig omvendt.