#81 Guldhornene

Test
Test
#81 Guldhornene
Loading
/

Hej, og velkommen til ”Dansk i ørerne”. I denne episode vil jeg fortælle om det mest kendte og omtalte fund fra den danske oldtid, nemlig guldhornene. Du kan finde teksten til episoden på podcastens hjemmeside. På www.buymeacoff.ee/danskioererne kan du downloade episoden, finde ordlister og lytte til niveau 2-udgaven, hvor jeg taler i almindeligt tempo.

Guldhornene er blandt de mest omtalte fund fra Danmarks oldtid. Hornene er unikke og har en dramatisk og spændende historie. De to oprindelige guldhorn blev lavet omkring år 400 og var dekoreret med både romerske og nordiske motiver. Deres samlede vægt var næsten syv kilo. Det første, det lange horn, blev fundet i år 1639 ved Gallehus nær Møgeltønder i Sønderjylland. Få meter derfra blev det korte horn opdaget i år 1734. Kvinden, der fandt det første guldhorn, skrev et brev til kongen og fortalte om sit fund. Hun fik en flot nederdel som findeløn. Manden, der fandt det andet guldhorn, afleverede det hos den lokale greve, der gav det videre til kongen. Manden fik 200 rigsdaler som findeløn. Rigsdaler var den valuta, man brugte i Danmark dengang. Det ville svare til cirka 35.000 kr. i dag. Herefter blev de to horn opbevaret hos kongen, hvor de bl.a. blev brugt som drikkehorn.

Begge guldhorn blev stjålet i år 1802. Tyven var Niels Heidenreich, en guldsmed, der var tidligere dømt for falskmøntneri. Han stjal hornene fra Det Kongelige Kunstkammer natten mellem den 4. og 5. maj 1802. Heidenreich brugte en falsk nøgle til at bryde ind og tog hornene med sig hjem, hvor han slog dem itu og omsmeltede dem. Guldet blev brugt til at lave smykker og mønter, og kun nogle få genstande lavet af dette guld er bevaret, blandt andet et par øreringe, som i dag er udstillet på Nationalmuseet.

Fordi guldhornene blev smeltet om, så kender vi kun deres udseende fra nogle tegninger fra 1600- og 1700-tallet. Det betyder, at mange detaljer om hornene er usikre, men vi ved, at figurerne og udsmykningen var meget detaljerede. Gennem tiden er der blevet fremstillet flere forskellige kopier. Første gang i år 1859, men de kopier viste sig at være for store og krumme i forhold til originalerne. Nye kopier blev bl.a. lavet i 1970’erne, og disse har den rigtige størrelse og form, som vi tror, guldhornene havde. De opbevares og udstilles på Nationalmuseet i København. I år 2022 modtog Museum Sønderjylland også et sæt kopier fra Janni Spies, der havde arvet dem fra Simon Spies. Janni og Simon Spies er et kendt, velhavende ægtepar, der ejede et stort dansk rejsebureau.

I år 2007 udkom familiekomedien ”Guldhornene” i de danske biografer. Filmen er inspireret af historien om guldhornene, men er ikke en dokumentar. Filmen fik meget dårlige anmeldelser, men var meget populær blandt danske børn.

Guldhornene er blevet et dansk nationalsymbol, og kom til at spille en stor rolle i den danske nationalromantik. Dette blev understreget, da digteren Adam Oehlenschläger skrev sit berømte digt ”Guldhornene” i år 1803, som gjorde fundet til en vigtig del af den danske kulturarv. Guldhornene har været genstand for stor fascination og diskussion gennem århundreder, og selvom de originale horn er gået tabt, lever deres historie videre.

Det var alt for denne episode. Tak fordi du lyttede med.

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

*