#77 De Olympiske Lege
Hej, og velkommen til ”Dansk i ørerne”. I denne episode vil jeg fortælle om de olympiske sommerlege, også bare kaldet ”OL”. Jeg vil både fortælle om OL’s historie, men også om Danmarks deltagelse ved OL. Du kan finde teksten til episoden på podcastens hjemmeside. På www.buymeacoff.ee/danskiorerne kan du støtte podcasten, og dermed få mulighed for at downloade episoderne, finde ordlister og lytte til niveau 2-udgaven, hvor jeg taler i almindeligt tempo.
De Olympiske Lege, som vi kender dem i dag, har en lang og spændende historie, der strækker sig helt tilbage til antikken. De første antikke olympiske lege fandt sted i Olympia i det gamle Grækenland omkring år 776 før vores tidsregning. Legene blev afholdt til ære for guden Zeus, og de mest berømte discipliner inkluderede løb, brydning og diskoskast. Kun frie mænd havde lov til at deltage, og de konkurrerede nøgne, mens kvinder hverken måtte deltage eller se på. Vinderen af en disciplin blev kronet med en krans lavet af grene fra et helligt oliventræ.
Efter mange århundreder blev legene forbudt af den romerske kejser i år 393, da han mente at de var hedenske. De Olympiske Lege blev glemt i næsten 1500 år, indtil en fransk baron genoplivede dem i slutningen af 1800-tallet. Baronen var inspireret af den engelske tradition for sportslige konkurrencer og ønskede at skabe en international sportsbegivenhed, der kunne skabe fred og forståelse mellem nationer.
De første moderne Olympiske Lege blev afholdt i Athen i år 1896, og selvom det var en lille begivenhed med kun 14 deltagende lande og omkring 240 mandlige atleter, markerede det starten på noget stort. Siden da er OL vokset til at omfatte over 200 nationer og mere end 11.000 atleter, både mænd og kvinder, der konkurrerer i et væld af sportsgrene. Sommer-OL, som afholdes hvert fjerde år, inkluderer nu discipliner som atletik, svømning, gymnastik og nyere tilføjelser som skateboarding og surfing. Vinter-OL, der også afholdes hvert fjerde år, fokuserer på vintersportsgrene som skisport, skøjteløb og ishockey.
Et af de mest ikoniske symboler på de Olympiske Lege er det olympiske flag, der blev introduceret i år 1920 ved OL i Antwerpen. Flaget har fem sammenflettede ringe i forskellige farver, som repræsenterer de fem kontinenter – Afrika, Amerika, Asien, Europa og Oceanien. En anden vigtig tradition er den olympiske ild, som tændes i Olympia i Grækenland og derefter transporteres til værtsbyen for legene. Denne ild symboliserer den olympiske ånd og blev første gang bragt til det olympiske stadion ved OL i Berlin i år 1936.
OL er også kendt for deres ceremonier, som altid inkluderer en stor åbnings- og afslutningsceremoni. Her bærer atleterne deres nationers flag, og legene åbnes officielt af en fremtrædende personlighed, ofte værtslandets statsoverhoved. Åbningsceremonien er ikke kun en sportslig begivenhed, men også en kulturel begivenhed, hvor værtslandet har mulighed for at præsentere sin historie og kultur for verden.
Danmark har også en lang historie ved de Olympiske Lege. Danmark har deltaget siden år 1896 og har vundet mange medaljer gennem årene. En af de mest bemærkelsesværdige danske atleter er sejleren Paul Elvstrøm, der vandt fire guldmedaljer i træk fra 1948 til 1960. Dette gjorde ham til en af de mest succesfulde olympiske atleter nogensinde. Danmarks håndboldkvinder har også sat sig på verdenskortet ved at vinde tre guldmedaljer i træk fra 1996 til 2004 – en præstation, som ingen andre nationer har overgået i kvindehåndbold. Danmarks bedste præstation ved OL var i London i år 1948, hvor vi vandt hele 20 medaljer!
Men de Olympiske Lege handler ikke kun om sport. De har også en stor politisk og økonomisk betydning. I løbet af det 20. århundrede har legene været præget af politiske konflikter, som for eksempel boykotten af OL i Moskva i år 1980 og Los Angeles i år 1984 på grund af den kolde krig. Der har også været skandaler med doping og bestikkelse.
I dag er den Internationale Olympiske Komité (IOC) ansvarlig for organiseringen af OL. IOC har udviklet sig til en magtfuld organisation med stor politisk og økonomisk indflydelse. Det er IOC, der bestemmer, hvilke sportsgrene der skal være en del af legene, og hvilke byer der får lov til at være værtsbyer.
OL er stadig et symbol på international fred og venskab. Atleter fra hele verden træner i årevis for at få chancen for at deltage i legene og måske vinde en medalje. Der er ingen pengepræmier ved de Olympiske Lege – kun æren ved at stå øverst på podiet og høre sit lands nationalsang blive spillet. Der er dog nogle lande, der selv udbetaler pengepræmier til deres atleter.
I år blev sommer-OL afholdt i Paris, hvor der blev konkurreret i hele 329 konkurrencer fordelt på 32 forskellige sportsgrene. Udover de traditionelle sportsgrene, var nye discipliner som breakdance, skateboarding, sportsklatring og surfing også en del af programmet. Danmark vandt 9 medaljer, der fordelte sig som 2 guldmedaljer, 2 sølvmedaljer og 5 bronzemedaljer. En guldmedalje til Viktor Axelsen i badminton, guld til herrelandsholdet i håndbold, sølvmedalje i holdfinalen i dressur, sølvmedalje til Anne-Marie Rindom i sejlsport, bronzemedalje til cykelrytterne, Michael Mørkov og Niklas Larsen i parløb, en bronzemedalje til Emma Aastrand Jørgensen i 500 meter kajak, bronze til kvindelandsholdet i håndbold, bronze til Edi Hrnic i 80 kg vægtklassen i taekwondo og en bronzemedalje i brydning i 87 kg vægtklassen til Turpal Bisultanov. Til sammenligning vandt Danmark 11 medaljer ved Ol i Tokyo i 2021.
Det var alt for denne episode. Jeg håber du er blevet klogere på OL, og har haft mulighed for at følge med i fjernsynet de sidste par uger. Tak fordi du lyttede med.
Tak 🙂
Tal.Det var godt.🙏🌷
Hi
Do these podcasts have danish subtitles?
Mange tak!❤️
Jeg nød og opmærkede til nye ord og selvfølig udtryk det
Mange tak for den vigtigste information.🙏🌷