#79 Operahuset i København

Test
Test
#79 Operahuset i København
Loading
/

Hej og velkommen til “Dansk i ørerne”. I denne episode vil jeg fortælle om Det Kongelige Operahus, også kendt som operahuset i København. Du kan finde teksten til episoden på podcastens hjemmeside. På www.buymeacoff.ee/danskioererne kan du finde ordlister, downloade episoderne og lytte til niveau 2-udgaven, hvor jeg taler i almindeligt tempo.

Operahuset i København er en af de mest imponerende moderne bygninger i Danmark. Det blev bygget som en gave til staten fra A.P. Møller Fonden. A. P. Møller Fonden er grundlagt af den berømte skibsreder Mærsk Mc-Kinney Møller, der også grundlagde den store shippingvirksomhed, Mærsk. Gaven fra fonden blev officielt accepteret af den danske regering i september 2000, og med den fulgte en årlig økonomisk bevilling på 148 millioner kroner fra staten og Københavns Kommune til at dække drift og vedligeholdelse af operahuset. Denne store gave skabte selvfølgelig en masse opmærksomhed, da det ikke sker hver dag, at staten får en gave af den kaliber.

Men Mærsk Mc-Kinney Møller havde nogle betingelser for sin gave. For det første insisterede han på, at fonden selv skulle vælge, hvor operahuset skulle ligge. Han ville have det placeret på Dokøen, som ligger lige overfor Amalienborg Slot og Marmorkirken. Dette sted er en del af den såkaldte Amalienborg-akse, som er en lige linje fra Marmorkirken til Amalienborg Slotsplads, videre til Amaliehaven og så over havnen til Dokøen. Ifølge Mærsk var dette den perfekte placering, og han gjorde det klart, at hvis operahuset skulle bygges et andet sted, ville han ikke donere pengene.

Mærsk stillede også som krav, at fonden selv skulle vælge arkitekten. Valget faldt på Henning Larsen, en kendt dansk arkitekt, som tidligere havde arbejdet for Mærsk. Henning Larsen er en af Danmarks mest berømte arkitekter, og hans tegnestue har designet mange store projekter rundt om i verden, bl.a. Udenrigsministeriet i Saudi-Arabien og Berlins Frie Universitet.

Byggeriet af operahuset begyndte i august 2001. Fra begyndelsen var der store ambitioner for projektet. Mærsk ønskede, at Operahuset skulle være blandt de bedste i verden. Han stillede meget høje krav til akustikken i salene, til forholdene for kunstnerne og til publikums oplevelse. Akustikken skulle være i verdensklasse, så derfor blev nogle af verdens førende akustikere hyret. De har blandt andet arbejdet på Royal Opera House i London og operahuset i Barcelona. Det særlige ved arbejdet med akustikken var, at der ikke var nogen økonomiske begrænsninger. Normalt er der et budget, der skal holdes, men for akustikerne var der frit spil – der skulle ikke gås på kompromis med lydkvaliteten.

Selve bygningen skulle også have de bedste tekniske scenefaciliteter. En britisk virksomhed sørgede for at scenen og de tekniske installationer var på højde med de bedste operahuse i Europa. Der var stor opmærksomhed på detaljerne i hele byggeriet, og alt blev testet og dobbelttjekket, inden det blev godkendt. Mærsk McKinney Møller selv fulgte nøje med i processen. Han var meget involveret i beslutningerne omkring materialer, den tekniske installation og den endelige udformning af både scene og tilskuerpladser.

Operahuset blev færdigt i 2004, og i oktober samme år blev nøglerne til bygningen officielt overdraget fra Mærsk til statsminister Anders Fogh Rasmussen. I januar år 2005 blev operahuset indviet med en stor gallaforestilling, som blev sendt på live-tv. Bygningen hed oprindeligt “Operaen København”, men allerede inden åbningen ændrede man navnet til “Operaen”. Mange mente nemlig at navnet var for langt, og derfor blev det ændret til noget kortere og mere enkelt.

I dag er operahuset en af de vigtigste kulturelle institutioner i Danmark. Det er hjemsted for Det Kongelige Teater, som opfører opera, ballet og teater. Operaen tiltrækker også mange internationale kunstnere, som optræder på scenen. Operahuset er blevet et ikon for København, og ligesom Sydney Opera House i Australien, er det en bygning, som er kendt verden over. Men Operahuset i København er ikke kun en bygning for den kulturelle elite. Det er et sted, hvor alle danskere kan komme og opleve kunst og kultur i verdensklasse.

Rundt om Operaen ligger en smuk grøn have, kaldet ”operaparken”. Den blev bygget færdig i år 2023 og er bygget med inspiration fra romantikken i 1800-tallet. Det er en såkaldt ”helårshave”, så den blomstrer og har flotte farver hele året rundt. Inde i operaparken ligger en meget fascinerende bygning, der huser en cafe.

Det koster naturligvis penge at opleve en forestilling i Operahuset, men det er gratis at besøge operaparken og gratis at gå ind i operahuset for at se den imponerende bygning.  

Det var alt for denne episode. Jeg håber du er blevet klogere på Operahuset. Flere af jer lyttere har ønsket at jeg laver flere episoder om kunst og arkitektur, men det er ikke emner jeg selv ved så meget om. Men jeg lover at prøve at imødekomme jeres ønsker. Tak fordi du lyttede med!

1 Comment on “#79 Operahuset i København

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

*