#71 Børsen

Test
Test
#71 Børsen
Loading
/

Hej, og velkommen til ”Dansk i ørerne”. Tirsdag den 16. april udbrød der en voldsom brand i bygningen ”Børsen” i København. Det har ryddet forsiderne på alle danske medier og været enormt omtalt, da det er en meget betydningsfuld bygning for dansk historie. I denne episode vil jeg fortælle om Børsen, og hvorfor det har gjort så stort indtryk på danskerne at den nu er delvist brændt ned. Du kan finde teksten til episoden på podcastens hjemmeside. På www.buymeacoff.ee/danskioererne kan du downloade lydfilen, finde ordliste til episoden, samt lytte til level 2-udgaven, hvor jeg taler i almindeligt tempo.

Børsen ligger på Slotsholmen i centrum af København. Det ligger lige ved siden af Christiansborg og er omgivet af mange af ministerierne og ikke mindst Holmens Kanal, der løber langs bygningen. Børsens historie begynder allerede i starten af 1600-tallet, da kong Christian den 4. havde ambitioner om at gøre København til en international handelsby. Han satte gang i mange byggeprojekter og initiativer for at øge handlen i København, og et af byggerierne var altså Børsen. Det blev bygget i en særlig renæssancestil af to arkitekter fra Holland. Selve bygningen blev opført i år 1619-1623, men i 1640 udvidede man bygningen, da man tilføjede det karakteristiske spir med fire dragehaler, der snor sig om hinanden. De tre kroner på toppen af spiret symboliserede Danmark, Norge og Sverige, der i en periode var et stort kongerige. Da Børsen blev bygget, var den omgivet af havn og kanaler på begge sider, så det var meget let at sejle varer til bygningen. Børsen er cirka 128 meter lang og 21 meter bred.

Allerede i år 1614 åbnede de første butikker i Børsen. Der var mange spændende butikker, der især solgte varer fra fjerne lande, bl.a. krydderier, tekstiler og porcelæn fra Indien og Kina. Allerede i 1700-tallet begyndte man at handle med aktier og værdipapirer i Børsen, og helt frem til år 1974 hørte Københavns Fondsbørs til i bygningen. Børsen ejes i dag af Dansk Erhverv, der er en af Danmarks største arbejdsgiverforeninger, der repræsenterer mange danske virksomheder og brancheforeninger. Bygningen bruges bl.a. til fester, konferencer og seminarer.

Børsen er blevet renoveret af flere omgange. Oprindeligt blev der lagt blytag på bygningen, men under en krig i år 1658 tog man dele af taget af, for at bruge blyet til at støbe kanonkugler. Man lappede hullerne i taget med blik og tegl. Først i det 19. århundrede skiftede man hele taget til det kobbertag, der siden har været på Børsen. I 1883 udskiftede man de gamle mursten med nogle mere moderne sten. I 2024 var man i gang med en omfattende renovering af Børsen. Renoveringen havde et budget på hele 200 millioner kroner. Renoveringen skulle føre bygningen tilbage til sin oprindelige renæssancestil og være færdig til efteråret, hvor Børsen skulle fejre sin 400-års fødselsdag. Derfor har bygningen været pakket ind i stilladser det sidste stykke tid.

Der er flere ting, der gør bygningen helt speciel. Først og fremmest, at bygningen er 400 år gammel. Langt de fleste lignende bygninger er på et tidspunkt i historien brændt ned og forsvundet. Myten siger faktisk at dragespiret har vogtet bygningen mod ildebrande og ulykker. Flere gange er nabobygningerne nemlig brændt hel ned til grunden, uden at Børsen er blevet antændt. Der har hængt en del meget betydningsfulde kunstværker i Børsen, hvoraf det mest kendte nok er Krøyers store maleri fra år 1895 med titlen ”Fra Københavns Børs”. Der findes ikke mange bygninger i Danmark med denne arkitektoniske stil, så Børsen er et varemærke for København.

Men den 16. april 2024 ophørte Børsens held og beskyttelse fra dragespiret. Omkring klokken halv 8 om morgenen gik der en brandalarm. Da politiet nåede frem, var der synligt ild i tårnet. Cirka en time senere knækkede dragespiret. Der var mange forskellige involveret i brandslukningsarbejdet, bl.a. brandvæsnet, politiet, Den Kongelige Livgarde og Hjemmeværnet. I nogle timer var branden ude af kontrol, og ud på aftenen lykkedes det endeligt at få slukket branden. Omkring halvdelen af bygningen blev helt ødelagt, men den østlige del af Børsen har ikke fået brandskader, men kun røg- og vandskader. Der var heldigvis ingen personer, der kom til skade under branden, og man lykkedes med at redde nogle af de meget værdifulde malerier ud. Man ved stadig ikke hvorfor branden opstod, men brandvæsnets hypotese er at den er opstået i forbindelse med renoveringen. Statsministeren meldte ud allerede samme dag, at regeringen ønsker at genopføre Børsen, men det kan naturligvis tage mange år og vil koste rigtig mange penge.

Det var alt for denne episode. Tak fordi du lyttede med!

1 Comment on “#71 Børsen

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

*