#65 Kronprinsesse Mary

Test
Test
#65 Kronprinsesse Mary
Loading
/

OBS. Der. er en lille fejl i podcasten. Jeg fortæller at tvillingerne Vincent og Josephine er født i 2010, men de er født den 8. januar 2011.

Hej, og velkommen til ”Dansk i ørerne”. Dette nytårs absolut største nyhed er, at Dronning Margrethe abdicerer den 14. januar 2024 og giver tronen videre til Kronprins Frederik. Når Kronprins Frederik bliver konge, betyder det også at Kronprinsesse Mary bliver dronning. Derfor vil jeg i denne episode fortælle om Danmarks kommende dronning. Hvis du er interesseret i det danske kongehus, kan jeg anbefale episode 38, hvor jeg fortæller om Dronning Margrethe, og i episode 55 kan du blive klogere på Kronprins Frederik. Du kan finde teksten til episoden på podcastens hjemmeside. På www.buymeacoff.ee/danskioererne kan du støtte podcasten og finde ordlister til episoderne.

Mary er født den 5. februar år 1972, hvilket betyder at hun er 51 år gammel. Mary er født på Tasmanien i Australien og blev døbt ”Mary Elizabeth Donaldson”. Hendes forældre hedder John Dalgleish Donaldson og Henrietta Clark Horne. Mary har tre ældre søskende: to søstre og en bror. Marys forældre er begge oprindeligt fra Skotland, men flyttede til Australien før de fik børn. Som barn var Mary glad for at dyrke sport. Hun spillede bl.a. basketball og hockey. Mary var også meget interesseret i musik, og spillede både klaver, fløjte og klarinet.

Mary og familien boede 2 år i USA, da Mary var helt lille, fordi hendes far arbejdede på Johnson Space Center i Houston, Texas. Udover et par år i USA, har Mary gået i skole på Tasmanien. I år 1995 afsluttede Mary sin bachelorgrad i jura og erhvervsøkonomi fra University of Tasmania. Efterfølgende tog Mary kurser i marketing og markedsføring. 

Da Mary var færdig med sin universitetsuddannelse, flyttede hun til Melbourne, hvor hun fik arbejde med markedsføring og kommunikation. I år 1997 døde Marys mor efter en hjerteoperation. Et halvt år efter morens død sagde Mary sit job op, og rejste rundt i Europa og USA i en periode. Mary vendte tilbage til Australien og fortsatte sin karriere i Sydney. Mary var altså en helt almindelig ung kvinde, fra en helt almindelig australsk familie. 

I år 2000 blev OL afholdt i Sydney. Under OL tog Mary på en bar med nogle veninder. Tilfældigvis var Kronprins Frederik på den samme bar, sammen med sin bror og nogle af sine royale venner. Mary og Frederik faldt i snak, og Mary vidste ikke at Frederik var den danske kronprins. Senere på aftenen fandt Mary ud af, hvem det rent faktisk var hun snakkede med. 

I den efterfølgende tid rejste kronprins Frederik på en række hemmelige rejser til Australien, for at besøge Mary. I 2001 kunne det danske ugeblad ”Billed-Bladet” afsløre, at Frederik og Mary var blevet kærester. I 2001 flyttede Mary også til Danmark. I efteråret 2003 annoncerede Dronning Margrethe, at hun gav sin tilladelse til at kronprins Frederik kunne gifte sig med Mary Donaldson. 

Mary og Frederik blev gift den 14. maj 2004 i Københavns Domkirke. Mary havde tre brudepiger: hendes to søstre og hendes bedste veninde. Efter ceremonien i kirken kørte Mary og Frederik en 2 km lang køretur i Københavns gader, hvor den danske befolkning kunne vinke og ønske tillykke. Herefter trådte det nygifte par frem på balkonen på Amalienborg Slot, hvor mange tusind danskere var mødt op for at fejre brylluppet. Senere på dagen blev der afholdt festmiddag på Fredensborg Slot. Parret rejste på bryllupsrejse til Tanzania. Ved ægteskabet blev Mary tildelt dansk statsborgerskab. 

Mary og Frederik har fået fire børn. Prins Christian i 2005, prinsesse Isabella i 2007, og tvillingerne Vincent og Josephine i år 2010. Kronprinsesse Mary har flere vigtige mærkesager. Bl.a. er hun protektor for Dansk Flygtningehjælp, Mødrehjælpen og Hjerteforeningen. Mary har oprettet Maryfonden, der arbejder for at stoppe mobning og for at alle børn føler sig som en del af et fællesskab. Kronprinsesse Mary er desuden major i Hjemmeværnet. 

Det var alt for denne episode. Jeg håber du er blevet klogere på vores kommende dronning. Og tænk engang – for omkring 20 år siden var Kronprinsesse Mary i fuld gang med at lære det svære danske sprog – ligesom du nok er lige nu!

7 Comments on “#65 Kronprinsesse Mary

 1. Jeg læte alle teksterne, Og det var meget interessant. Men jeg foretold ikke nogle ord. For eksempel,
  Episode.
  Klogere.
  Annealed.
  Tilfældigvis.
  Videos.

 2. Hej Sofie
  Podcasten er virkelig supergodt og jeg elsker det, at lytte med! Du finder altid gode og spændende emner frem.

 3. Hej. Jeg elsker dine podcast. Kan du hver sød og lave nye episoder?venligt hilsen Daniel Pidkopai.

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

*