#64 Christiansborg

Test
Test
#64 Christiansborg
Loading
/

Hej, og velkommen til ”Dansk i ørerne”. I denne episode vil jeg fortælle om Christiansborg Slot, hvor både Folketinget, Statsministeriet og Højesteret hører hjemme. Du kan finde teksten til episoden på podcastens hjemmeside. På www.buymeacoff.ee/danskioererne kan du støtte podcasten og finde ordlister til episoderne.

Christiansborg Slot ligger i det centrale København på et område, der hedder ”Slotsholmen”. Gennem tiden har mange forskellige bygninger ligget på dette område, og det nuværende slot blev bygget fra 1907 til 1928. I denne episode vil jeg både fortælle om nogle af de mange bygninger, der har ligget på Slotsholmen, Christiansborg Slots historie, og hvad slottet bruges til i dag.

Man mener at den første bygning på Slotsholmen blev bygget af Biskop Absalon i år 1167. Her blev bygget en stor borg med en 5 meter høj mur omkring. I 1368 blev borgen erobret af Hansestæderne og efterfølgende revet ned.

Oven på resterne af Absalons Borg byggede man Københavns Slot. Slottet blev brugt som kongelig residens, og den danske konge, Christoffer af Bayern, boede der da han flyttede til København i år 1443. Herefter blev slottet brugt af forskellige konger. Det blev løbende udvidet og renoveret. Da Kong Frederik d. 4 i 1700-tallet iværksatte en omfattende renovering, begyndte fundamentet at give efter. Derfor blev Københavns slot revet ned.

Da Christian den 7. blev konge besluttede han at opføre et helt nyt slot fra bunden. Slottet blev opkaldt efter ham selv, og kom derfor til at hedde Christiansborg. I år 1740 var det nye Christiansborg Slot klar til indflytning, og kort efter var hestestaldene også klar. I slutningen af år 1740 kunne kongefamilien, deres personale og deres heste derfor flytte ind. Byggeriet havde været ekstremt dyrt. Faktisk kostede Christiansborg Slot det samme som alle andre ejendomme på hele Sjælland tilsammen.

Efter omkring 50 år udbrød der desværre brand i Christiansborg Slot. Branden udviklede sig voldsomt, og slottet stod ikke til at redde. Slottet, den tilhørende kirke og kongens værdifulde møbler og kunstværker gik tabt. Et nyt Christiansborg Slot, ofte kaldet ”det andet Christiansborg”, blev bygget ovenpå resterne af det nedbrændte slot. Indretningen var nogenlunde den samme, men det andet Christiansborg blev lidt mindre og hovedindgangen blev flyttet. Men da slottet endeligt var bygget færdigt, havde kongefamilien faktisk ikke lyst til at flytte tilbage. De var i mellemtiden flyttet ind på Amalienborg Slot, og det var de blevet meget glade for. Kongen brugte en del af slottet selv, mens han afgav en stor del af slottet til det danske parlament.

I år 1884 brændte Christiansborg desværre igen. Selvom man havde bygget det med særligt fokus på brandsikkerhed, lykkedes det alligevel ilden at sprede sig til store dele af slottet. Det tog lang tid for politikerne at blive enige om, hvordan det tredje Christiansborg skulle se ud. Man endte med at starte en konkurrence, hvor alle interesserede arkitekter kunne indsende forslag. I år 1906 besluttede politikerne sig for at vedtage forslaget fra arkitekten Thorvald Jørgensen. Byggeriet tog lang tid og der opstod flere udfordringer undervejs, bl.a. med strejke blandt byggearbejderne. Men den 12. januar år 1928 blev byggeriet erklæret for færdigt, og det tredje Christiansborg kunne tages i brug. Der er flere dele af ydermurene fra det første Christiansborg, der indgår i det nuværende slot. Det er ret imponerende!

Christiansborg Slot bruges i dag til flere forskellige ting. Først og fremmest ligger Folketinget og alle partiernes kontorer her. I den nordlige fløj af slottet finder man Kongehusets lokaler, der bl.a. bruges til middage, fester og selskaber. I den nordlige fløj finder man også Højesteret og Statsministeriet.

Der hører også en del andre bygninger til slottet. Der ligger både en staldbygning, en ridehal og en udendørs ridebane. Dronningen har stadig heste på Christiansborg, og Hesteskadronen bruger også staldene, når de skal ride eskorter for dronningen. Der ligger et teater, kaldet Hofteatret. Slotskirken hører til Christiansborg og benyttes af kongehuset, bl.a. til dåb og konfirmationer. Den markante gule bygning, der huser Thorvaldsens museum, kaldes for Vogngården, og den hører også til Christiansborg.

Hvis du vil vide mere om Christiansborg Slot, så som åbningstider, aktiviteter, udstillinger og billetpriser, så kan du finde mere information på www.kongeligeslotte.dk. Det var alt for denne episode. Tak fordi du lyttede med og rigtig glædelig jul!

5 Comments on “#64 Christiansborg

  1. Tak for den meget interessante episode #64. Jeg er i øjeblikket ved at færdiggøre 2. danskkursus for begyndere og er glad for denne podcast, hvor jeg lytter godt og lærer at læse og forstå på samme tid. I kursusbogen taler vi om Den Lille Havfrue i København. Hej hej fra Cuxhaven, Anja

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

*