#53 Konfirmation
Hej, og velkommen til ”Dansk i ørerne”. I denne episode vil jeg fortælle om en af de danske, kristne traditioner, nemlig konfirmation. Du kan finde teksten til episoden på podcastens hjemmeside. På www.buymeacoff.ee/danskioererne kan du støtte podcasten og finde ordlister til episoderne.
I mange religioner og kulturer har man traditioner om et overgangsritual, hvor man markerer overgangen fra barn til voksen. I Danmark kalder vi denne tradition for ”konfirmation”. Hvis man er medlem af folkekirken, så bliver man typisk døbt når man er et par måneder gammel. Ved dåben bliver man medlem af folkekirken. Her er det altså forældrene, der beslutter at man skal være kristen. Når man går i 7. eller 8. klasse og er 13-15 år, så skal man beslutte om man vil konfirmeres. Man skal være døbt først, for at man kan blive konfirmeret. Der er i princippet heller ingen øvre aldersgrænse for, hvornår man kan blive konfirmeret.
Konfirmationer bliver primært afholdt på søndage og helligdage i april og maj. Men forberedelserne til konfirmationen starter allerede i efteråret. De kommende konfirmander skal nemlig modtage mindst 36 timers konfirmationsforberedelse. Konfirmationsforberedelse foregår i kirken sammen med en præst, og her synger man bl.a. salmer, lærer om den kristne tro og reflekterer over livets store spørgsmål. Konfirmationsforberedelse kaldes ofte også ”at gå til præst”. Udover at gå til præst, skal man også deltage i søndagsgudstjenester. Konfirmationsforberedelsen ligger typisk i forlængelse af en skoledag.
Der er en del forberedelser før selve konfirmationsfesten. Man skal fx booke et egnet festlokale, få styr på mad og drikkevarer, sende invitationer til gæsterne og købe tøj til konfirmanden. Selve dagen starter tidligt om morgenen. Drengene tager typisk et mørkt jakkesæt på, mens pigerne skal have hvidt på. De fleste piger bliver konfirmeret i en hvid kjole, men det er også udbredt at vælge en hvid buksedragt eller en flot hvid bluse. Man får sat sit hår, og pigerne får lagt makeup. I kirken deltager kun den allernærmeste familie, og der er tit begrænsede pladser i kirken. Her afholdes en gudstjeneste, hvor der bliver sunget salmer og præsten holder en tale til konfirmanderne. Selve konfirmationen foregår oppe ved alteret. Her velsigner præsten konfirmanden og læser et bibelvers højt, som konfirmanden selv har valgt.
Når ceremonien i kirken er slut, mødes konfirmanderne foran kirken, hvor de kan ønske hinanden tillykke og få taget billeder. Herefter skal de ud til hver deres fest. Mange bliver transporteret fra kirken til festen på en særlig måde. Det kan fx være i en unik bil, på hesteryg eller på en flot dekoreret cykel. Konfirmationsfesten kan have alt fra 20-100 gæster, men det mest almindelige er omkring 40-60 gæster. De inviterede er konfirmandens familie, og kan også være naboer, forældrenes venner og konfirmandens egne venner. Festen afholdes enten hjemme, fx i stuen eller i et telt i haven, eller på en restaurant eller i et festlokale. Nogle laver maden selv, men langt de fleste får leveret mad af et cateringfirma, eller får det serveret på restauranten.
Til festen spiser man god mad og nyder hinandens selskab. Desuden er der mange festlige indslag, især sange og taler. Forældre, søskende og nærmeste familie og venner har som regel forberedt et festligt indslag hver især, og i slutningen af festen holder konfirmanden en takketale, hvor han eller hun takker for gaverne og selskabet. Alle gæster har haft gaver med til konfirmanden. Det er forskelligt hvornår festen slutter. Nogle konfirmationer slutter sidst på eftermiddagen, mens andre fortsætter indtil midnat.
Mandagen efter konfirmationen afholdes blå mandag. Denne dag fejrer konfirmanderne deres konfirmation med deres skolekammerater. Det er forældrene, der i fællesskab har planlagt programmet til blå mandag. Man rejser som regel til en større nærliggende by, og aktiviteterne til blå mandag kan bl.a. være forlystelsesparker, gokartkørsel, biograf, bowling og shopping. Blå mandag er ikke en obligatorisk fridag, men skolerne giver altid konfirmanderne fri.
En gennemsnitlig konfirmation i Danmark koster 30.000 kr. at afholde. De fleste familier begynder at spare op til konfirmationen flere år i forvejen. Omkring 70% af danskerne bliver konfirmeret.
Konfirmationen blev indført i Danmark i år 1736 af Kong Christian den 6. De unge mennesker skulle øve de bibelske tekster og budskaber og gennemføre en prøve, for at kunne blive konfirmeret. Hvis man ikke blev konfirmeret, mistede man bl.a. retten til at blive gift. Hvis man ikke bestod prøven pga. manglende evner, så skulle præsten give ekstralektioner. Hvis man ikke bestod fordi man var doven eller ikke var arbejdsom, så kunne man faktisk risikere at komme i fængsel.
Hvis man ikke er kristen, kan man holde en såkaldt ”borgerlig konfirmation” i stedet. Altså en ikke-religiøs fejring, hvor man markerer overgangen fra barn til voksen. Det kaldes for det meste for en ”nonfirmation”. Så tager man ikke i kirke, men holder stadig en fest med mange af de samme traditioner, som en konfirmationsfest. Men det er altså ganske frivilligt, og helt op til den enkelte, om man vil holde nonfirmation.
Det var alt for denne episode. Jeg håber du er blevet klogere på hvad en konfirmation er. Husk at du er meget velkommen til at skrive til mig, hvis du har en god ide til en episode. Tak fordi du lyttede med!
Hej, ordlisten #53 slutter for tidligt. 😀
Jeg vil gerne høre om genbrugsbutik eller genbrugsplads. Jeg er interesseret i DIY eller håndvæk culture i Danmark.
Tak for dejligt podcast om denne vigtig dansk tradition. Selvom jeg ikke voksede i Danmark eller som medlem af kirken, tror jeg at det er en virkelig god tradition og uddannelse at støtter den dejlige kultur og samfund i Danmark.
MVH,
K