#52 Tivoli

Test
Test
#52 Tivoli
Loading
/

Hej, og velkommen til ”Dansk i ørerne”. I denne episode vil jeg fortælle om Danmarks mest besøgte turistattraktion, nemlig Tivoli. Du kan finde teksten til episoden på podcastens hjemmeside. På www.buymeacoff.ee/danskioererne kan du støtte podcasten og finde ordliste til episoden.

Tivoli ligger helt centralt i København, lige ved Hovedbanegården og Rådhuspladsen. Og her har det faktisk ligget siden år 1843, hvor parken åbnede. Tivoli er en forlystelsespark, og faktisk den næstældste forlystelsespark i verden. I Tivoli er der både et stort udvalg af forskellige forlystelser, scener, butikker, restauranter og haveområder med blomster og planter. Tivoli blev grundlagt af Georg Carstensen. Han havde rejst rundt i Europa, og var bl.a. inspireret af de forlystelsesparker, der lå i Paris og London. Da Tivoli åbnede i år 1843, var der kun to forlystelser: en rutsjebane og en karrusel. Derudover var der, ligesom i dag, restauranter, musik, teater og haveområder.

Tivoli har sin egen garde, kaldet Tivoli-Garden. Det er et musikkorps, der blev oprettet i år 1844. Det består af omkring 100 børn og unge i alderen 8-16 år, der spiller forskellige instrumenter på eliteniveau. I sommerperioden kan man opleve Tivoli-Garden i weekenderne på plænen i Tivoli. Tivoli-Garden rejser også ofte til udlandet for at repræsentere Tivoli og Danmark. Tivoli-Garden bærer en særlig og ikonisk uniform med bjørneskindshue, røde jakker og hvide bukser.

Der ligger mange spændende restauranter i Tivoli. Man kan nærmest få alt man kunne forestille sig: klassisk dansk mad, grillmad, italiensk, fisk og skaldyr, pandekager og desserter, asiatisk og meget mere. I Tivoli Food Hall kan man vælge mad fra 15 forskellige små madboder. Den ældste restaurant i Tivoli hedder ”Grøften”. Restauranten åbnede i år 1874, og hed oprindeligt ”Teater cafeen”. Restaurantens beliggenhed gør, at man godt kunne falde i grøften, hvis man havde fået en snaps for meget. Derfor fik restauranten kælenavnet ”Grøften”. Kælenavnet hang ved, og på et tidspunkt blev det altså restaurantens officielle navn. En anden af Tivolis ældre restauranter åbnede i år 1909 og hedder ”Nimb”. Den har i flere år haft en Michelinstjerne. Mange af restauranterne ligger ud mod gaden, så man kan spise der, uanset om man er gæst i Tivoli eller ej.

Tivoli havde det ikke nemt under 2. verdenskrig. I juni år 1944 sneg en gruppe nazisympatisører sig ind i parken og satte ild til en del bygninger. Tivoli måtte holde lukket i 14 dage imens de reparerede skaderne og først 12 år senere var alle bygninger genopbygget.

I år 1955 fik Tivoli særligt fint besøg. Walt Disney besøgte nemlig Tivoli. Han ville gerne opleve stemningen og atmosfæren, så han kunne finde inspiration til de forlystelsesparker, han selv ville opføre. Disney World er altså inspireret af Tivoli.

I mange år var Tivoli kun åbent om sommeren, men fra år 1994 begyndte man at holde parken åben til jul også. I dag er Tivoli åben om sommeren, til efterårsferien og halloween og til jul. Hver sæson har sit eget tema, så i efterårsferien kan man finde uhyggelige dekorationer og masser af græskar. Til jul er der pyntet fint op med juletræer, julehjerter og nisser. Og i påsken kan man opleve smukke blomsterudstillinger med forårsblomster, påskeharer og påskeægjagt.

I Tivoli er der mange sjove forlystelser. Den højeste forlystelse i Tivoli er faktisk Nordeuropas højeste karrusel. ”Himmelskibet” er 80 meter høj, og her sidder man to-og-to i små gynger, så man virkeligt får følelsen af at man flyver, samtidig med at man kan nyde den smukke udsigt over København – hvis man altså tør kigge ned. En af de vildeste forlystelser hedder ”Dæmonen”. Den er 28 meter på det højeste punkt, og har hele tre loops. Den ældste forlystelse hedder ”Rutschebanen” og blev bygget i år 1914. Det er en af de ældste træ-rutschebaner i verden, og der er en såkaldt ”bremsemand” med på alle ture. Altså en ansat i Tivoli, der styrer tempoet undervejs. Det er helt særligt, da nærmest alle forlystelser i verden bliver styret på afstand, enten automatisk eller fra et lille kontrolhus.

Det var alt for denne episode. Jeg håber du er blevet klogere på Tivoli, og måske har fået lyst til at besøge parken selv. Hvis du bor i Danmark, vil jeg anbefale at du prøver at besøge Tivoli i alle de forskellige sæsoner. Stemningen og oplevelsen er nemlig helt anderledes i hver sæson. Tak fordi du lyttede med!

6 Comments on “#52 Tivoli

    • Liebe Sofie,
      Vielen Dank für diesen tollen Podcast, der uns so gut beim dänisch lernen hilft und dazu noch so viele spannende Themen beinhaltet!!! 😃Liebe Grüße von Andrea und Mike

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

*