#49 Danmark-Norge

Test
Test
#49 Danmark-Norge
Loading
/

Hej, og velkommen til ”Dansk i ørerne”. Vidste du, at Danmark og Norge engang var et stort land? Det vil jeg fortælle om i denne episode. Du kan finde teksten til episoden på podcastens hjemmeside. På www.buymeacoff.ee/danskioererne kan du støtte podcasten og finde ordlister til episoderne.

Fra år 1397 til år 1523 var Danmark, Norge og Sverige en del af Kalmarunionen. Kalmarunionen var et kongefællesskab, så hele Norden faktisk var et stort rigsfællesskab. Både Danmark, Norge og Sverige havde andre grænser end de har i dag, så derfor var Finland, Island, Grønland, Færøerne, Orkneyøerne og Shetlandsøerne også en del af unionen. I år 1523 besluttede Sverige at løsrive sig fra Kalmarunionen, men Danmark og Norge forblev i et rigsfællesskab. Rigsfællesskabet begyndte dog officielt først i år 1536, hvor Norge blev underlagt Danmarks krone. Hovedstaden var København, men pga. rigets størrelse blev der både snakket dansk, norsk, tysk, islandsk, færøsk, samisk og grønlandsk i riget. Riget bliver sommetider kaldt ”tvillingriget” eller ”dobbeltriget”.

Danmark-Norge var først og fremmest en søfartsnation. Riget havde en utrolig lang kystlinje, og stort set alle indbyggere boede tæt på kysten. Sejlads var en vigtig transportform og den eneste måde at komme mellem Danmark og Norge. Man brugte bl.a. skibe til at transportere varer mellem de to lande. De to lande supplerede faktisk hinanden rigtig godt. Danmark var et stærkt landbrugsland, og de kunne dyrke korn og afgrøder, som Norge havde glæde af. Omvendt kunne Norge levere fisk, træ og metaller til Danmark. Kongen var dansk, og Danmark, og især København, var centrum for alle store handels- og kulturinstitutioner. De første konger i dobbeltriget havde kun interesse for Danmark. Da kong Christian den 4. kom til magten i år 1588 var Norge ikke et velfungerende land. Christian den 4. havde et stort ønske om at Norge skulle fungere lige så godt som Danmark, og han besøgte landet rigtig mange gange. Christian den 4. sørgede bl.a. for at Norges grundlov blev opdateret, at oprette et norsk postvæsen, at skabe et norsk retssystem og opføre og renovere militærets bygninger.

Danmark-Norge deltog i en del krige. Det land, de bekrigede allermest, var Sverige. Norge har en lang grænse mod Sverige, så det var lettere for Sverige at sende soldater til den norske grænse, end til den danske. Derfor foregik mange af krigene mod Sverige i Norge.

I løbet af 1700-tallet begyndte nationalismen i Norge at vokse. Befolkningen blev mere patriotiske og nationalistiske. Norge havde fået en stærk økonomi og eksport, så de var klar til at stille flere krav til Danmark. De ville bl.a. have deres egen bank og deres eget universitet. På det tidspunkt var Danmark, og især København, nemlig stadig centrum for unionen. Nordmændene udviklede også en dybere interesse for norsk sprog, litteratur og kultur. Forskellene mellem de to lande var også tydelige. Selvom nordmænd og danskere kan forstå hinanden, så kan man sagtens høre forskel på de to sprog. Naturen i de to lande er også helt forskellig. Norge har nemlig masser af bjerge og fjorde, mens Danmark er helt flad. Men hverken Norge eller Danmark ønskede faktisk at stoppe unionen.

Det var ydre faktorer, der ledte til at Danmark og Norge stoppede unionen i år 1814. Danmark og Norge havde kæmpet for Napoleon i Napoleonskrigene. Sverige havde kæmpet på modstandernes side, og da Sveriges alliance vandt, blev man enige om Danmark skulle give Norge til Sverige. Og dermed sluttede unionen mellem Danmark og Norge altså i år 1814. Sverige var dog ikke interesseret i Grønland, Færøerne og Island, som derfor kom til at høre til Danmark. Når man kigger tilbage på perioden med Danmark-Norge-unionen, så havde begge lande gode fordele af samarbejdet, og begge lande oplevede en god vækst under unionen. Der er ikke så mange danskere, der i dag tænker på denne periode af vores historie. Men det forklarer hvorfor de to lande har et nært forhold og har mange ligheder, hvad angår sprog, kultur, litteratur, politisk system og meget mere.

Det var alt for denne episode. Jeg håber du er blevet lidt klogere på Danmarks og Norges fælles historie. Tak fordi du lyttede med!

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

*