#48 Hus Forbi og hjemløse i Danmark

Test
Test
#48 Hus Forbi og hjemløse i Danmark
Loading
/

Hej, og velkommen til ”Dansk i ørerne”. I denne episode vil jeg fortælle om hjemløse i Danmark, og avisen ”Hus Forbi”. Du kan finde teksten til episoden på podcastens hjemmeside. På www.buymeacoff.ee/danskioererne kan du støtte podcasten og finde ordlister til episoderne.

Der er registreret omkring 5.800 hjemløse borgere i Danmark, men man mener at mange flere er hjemløse. Det er nemlig kun de hjemløse, der opsøger hjælp hos varmestuer og herberger, som bliver talt. At være hjemløs betyder at man ikke har en fast bolig eller bopæl. Der er flest hjemløse i storbyerne. Omkring halvdelen af de hjemløse overnatter på herberg eller andre offentlige tilbud. Det er cirka 10% af de hjemløse, der også sover på gaden. Psykisk sygdom og misbrug er de to største årsager til hjemløshed. 62% af de hjemløse har en psykisk sygdom, og mere end 65% af de hjemløse har et misbrug af enten alkohol, stoffer eller begge dele. Der er dog også en stor del af de hjemløse, der anfører økonomi som en medvirkende faktor til deres hjemløshed. Der er også nogle hjemløse, som har levet et helt almindeligt liv med familie, uddannelse og fast arbejde, men som er blevet ramt af en begivenhed, som de ikke kunne overskue. Fx skilsmisse, arbejdsløshed eller konkurs. Nogle danskere tror at de hjemløse frivilligt har valgt denne livsform. Men faktisk vil 90% af de hjemløse gerne have deres egen bolig. Der er også mange af de hjemløse i Danmark, der er udlændinge. I København er det fx omkring 40% af de hjemløse, der har en anden etnicitet end dansk.

Det kan være svært at passe et almindeligt arbejde, hvis man er hjemløs. Et job, som er særligt tilpasset hjemløse, er avissælger af avisen ”Hus Forbi”. Hus Forbi er en avis, der udkommer 12 gange om året. Den blev udgivet for første gang i år 1996. Avisen udgives af en forening, der også hedder Hus Forbi. Avisen bliver produceret som et samarbejde mellem tidligere hjemløse, nuværende hjemløse, samt professionelle journalister og fotografer. Hus Forbi er økonomisk uafhængig. I mange år fik avisen støtte af staten, men nu giver avisen overskud og modtager ikke længere støtte.

Avisen har to formål: At skabe opmærksomhed om hjemløse og give de hjemløse et job. Hjemløse eller socialt udsatte kan nemlig blive ansat som avissælgere. Måske har du allerede mødt en Hus Forbi-sælger. De står ofte foran supermarkeder og banegårde og sælger avisen. Avisen koster 50 kr. Halvdelen af beløbet går til sælgeren, mens den anden halvdel går til avisen. Alle sælgere skal godkendes og registreres, og for at undgå snyd, så er sælgerne iført en jakke, hat eller taske med Hus Forbi-logo. Desuden bærer de et synligt Id-kort med navn, billede og sælgernummer. Det er ikke tilladt at tigge i Danmark, så hvis man vil hjælpe de hjemløse i Danmark, er det en rigtig god ide at købe Hus Forbi. Så støtter man nemlig både den enkelte hjemløse, men man støtter også foreningen Hus Forbi, som laver en masse vigtigt arbejde for de hjemløses forhold.

Som noget helt nyt kan man også købe en virtuel udgave af avisen hos sælgeren. Avisen koster stadig 50 kr., men i stedet for at få en avis udleveret af sælgeren, så får man en kode. Denne kode kan man indtaste på Hus Forbi’s hjemmeside, og på den måde få adgang til avisen online.

Det var alt for denne episode. Jeg håber du er blevet klogere på emnet, og måske har fået lyst til at købe en Hus Forbi-avis næste gang du møder en avissælger. Tak fordi du lyttede med.

3 Comments on “#48 Hus Forbi og hjemløse i Danmark

 1. tusand tak for din artikel : *

  I did not know all that : I usually give money to the seller not taking anything but now i will buy to read it and give also 50 kr.

  thank you for the thema , your voice and your simplicity : it will help me a lot in my danish learning.

 2. When I initially commented I clicked the “Notify me when new comments are added” checkbox
  and now each time a coomment is added I get theee emaikls
  witrh the same comment. Is there anny way yoou cann remove people from that service?

  Cheers!

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

*