#47 Tour de France

Test
Test
#47 Tour de France
Loading
/

Hej, og velkommen til ”Dansk i ørerne”. I denne episode vil jeg fortælle om verdens største cykelløb, Tour de France. Jeg vil også snakke lidt om de største danske cykelryttere, og især Jonas Vingegaard, som vandt det prestigefyldte Tour de France i 2022. Du kan finde teksten til episoden på podcastens hjemmeside. På www.buymeacoff.ee/danskioererne kan du støtte podcasten, samt finde ordlister til episoderne.

”Tour de France” betyder ”Frankrig rundt”, og sommetider kaldes cykelløbet bare for ”touren”. Det bliver afholdt hvert år i juli måned og varer i 3 uger. Det er et af de hårdeste og mest prestigefyldte cykelløb i verden. Tour de France blev kørt for første gang i år 1903. Cykelløbet foregik noget anderledes dengang, og der var bl.a. meget omfattende snyd. Flere cykelryttere blev bl.a. opdaget i at tage toget en del af ruten, og nogle strøede søm eller glasstykker på vejen, så de andre cyklister punkterede. Man mener at det sværeste og hårdeste Tour de France blev afholdt i år 1919, hvor kun 10 ud af 155 deltagere kom i mål. Det skyldes at en del af ruten gik gennem Vestfronten, hvor mange af 1. verdenskrigs store slag havde fundet sted. Ruten gik gennem krigshærgede områder med ødelagte broer og veje og kratere efter bomber.

Ruten ændrer sig lidt fra år til år, og er 3000-4000 km. langt. Typisk starter Tour de France i et andet europæisk land end Frankrig, mens der er nogle franske bjerge og etaper, som altid indgår i ruten. I 2022 foregik Tour de Frances første 3 etaper i Danmark. Den første etape var enkeltstart i København. Anden etape gik fra Roskilde, hen over Storebæltsbroen til Nyborg. Og den 3. etape startede i Vejle og gik gennem Kolding, Haderslev og Aabenraa, og sluttede i Sønderborg. Der var omkring 1,6 millioner tilskuere til de tre etaper.

Man har ændret på pointsystemet flere gange, og i dag foregår der flere konkurrencer under cykelløbet. Der er bl.a. en sprinterkonkurrence, en ungdomskonkurrence og en bjergkonkurrence. Den person, der sammenlagt har den hurtigste tid, når alle etaperne er gennemført, vinder cykelløbet.

Der har været rigtig mange episoder med doping i forbindelse med Tour de France, og det er sket flere gange, at en deltager er blevet diskvalificeret under løbet, men også at en vinder er blevet frataget sin sejr flere år senere pga. doping. Flere kendte cykelryttere fra 90’erne og 00’erne har åbent fortalt om, at doping var en kæmpe del af de professionelle cykelrytteres hverdag dengang, og at de fleste cykelryttere benyttede ulovlige stoffer for at præstere bedre. Danskeren Bjarne Riis er en af de cykelryttere, der har erkendt at han har brugt doping. Han vandt Tour de France i år 1996, som den første dansker nogensinde.

Tour de France 2022 var helt særligt af to årsager: Først og fremmest fordi cykelløbets første tre etaper foregik i Danmark, men også fordi det var danske Jonas Vingegaard, der vandt. Jonas Vingegaard er født i 1996 i en lille by i nærheden af Thisted i Nordjylland. Han har kun deltaget i Tour de France to gange: Første gang var i år 2021, hvor han vandt 2. pladsen. Og anden gang han deltog i løbet, var altså i 2022, hvor han vandt! Jonas Vingegaard begyndte at cykle da han var 11 år gammel. Han havde nogle gode resultater gennem årene, men hans helt store gennembrud på den internationale cykelscene skete først, da han underskrev kontrakt med holdet ”Jumbo-Visma” i år 2019. Efter Jonas Vingegaards sejr blev han hyldet og fejret i flere dage i Danmark. Både i København, men også i hans hjemby. Jonas Vingegaard bor i Glyngøre i Nordvestjylland med sin kæreste og deres datter.

Det var alt for denne episode. Jeg håber du er blevet klogere på Tour de France. Tak fordi du lyttede med.

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

*