#46 Store bededag
Hej, og velkommen til ”Dansk i ørerne”. I december fortalte den nye regering, at de vil afskaffe store bededag, og siden har de fleste danskere diskuteret det forslag rigtig meget. I denne episode vil jeg derfor fortælle om store bededag, hvorfor det er en helligdag, hvilke traditioner der er knyttet til denne dag, og hvorfor så mange danskere er imod afskaffelsen. Du kan finde teksten til episoden på podcastens hjemmeside, og på www.buymeacoff.ee/danskioererne kan du støtte podcasten og finde ordlister til episoderne.
Store bededag falder altid fjerde fredag efter påske. Helligdagen blev indført i år 1686 af en biskop på Sjælland. Han navngav dagen ”ekstraordinær almindelig bededag”. På det tidspunkt var der nemlig flere forskellige bededage, som var blevet indført løbende, og disse bededage blev nu samlet på én dag. Det var tanken, at dagen skulle bruges på bøn og faste. Kirkeklokkerne ville ringe kl. 18 dagen før, og så skulle alle butikker og værtshuse lukke. Så var der større sandsynlighed for, at folk ville møde op ædru og til tiden dagen efter. På selve bededagen ville kirkeklokkerne kalde til bøn tre gange i løbet af dagen, og folk skulle faste indtil efter sidste gudstjeneste. I år 2023 er store bededag den 5. maj. Danmark er faktisk det eneste land, der holder store bededag.
En af de vigtigste bededagstraditioner i dag, er at man spiser varme hveder aftenen før store bededag. En hvede er en bolle, bagt på hvedemel og tilsat kardemomme. Traditionen skyldes, at bagerne var tvunget til at holde lukket på store bededag, så befolkningen kunne ikke købe friskt brød. I stedet bagte bagerne en stor mængde hveder dagen før, som man kunne købe og varme op efter gudstjenesterne.
Store bededag er en helligdag, hvor de fleste holder fri fra arbejde og skolerne lukker. Mange konfirmationer bliver afholdt denne dag. Og nu foreslår regeringen altså at afskaffe bededagen fra år 2024. Det er kun regeringspartierne, Socialdemokratiet, Venstre og Moderaterne, der er for forslaget. Alle andre partier i Folketinget er meget uenige i forslaget, men da regeringen har et flertal i Folketinget, kan de gennemføre lovforslaget, hvis de vil. Årsagen til at regeringen vil afskaffe bededagen, er at de vil finde flere penge til at finansiere de stigende udgifter til det danske forsvar. Flere økonomiske eksperter er dog uenige i regeringens beregninger, og mener at det er for usikkert at konkludere, hvor mange penge staten kan spare, ved at fjerne helligdagen. Udover at forslaget har mødt stor kritik fra de andre partier, så er fagforeningerne og folkekirken også store modstandere af ideen. Der er oprettet en hjemmeside, www.bevarstorebededag.dk, hvor 466.000 danskere har skrevet under på, at de ønsker at bevare store bededag. I weekenden, den 5. februar blev der afholdt en stor demonstration i København imod forslaget.
Nu må vi se hvor det ender. Uanset hvad, så kan danskerne holde fri til store bededag den 5. maj 2023. Det var alt for denne episode. Jeg håber du er blevet klogere på diskussionen omkring store bededag. Tak fordi du lyttede med!
Hej
Hej og tak for dette hjælpsom podcast.
Jeg bor i Grønland og for længe tiden ledede jeg efter et Podcast med undertekst.
Så en kæmpe stor tak for din podcast med undertekst.
kan du tale hurtigere? Vi vil lære dansk med det samme hastighed som danskerne snakker med os på arbejder eller på gården.
Så jeg tror det er mere hjælpsom hvis vi lyder til dansk med en realistisk hastighed
Mvh
Enig med dig anikki, men tror at der er rigtig mange, der er glade for at det er så tydeligt, så man kan høre alle ord. Personligt sætter jeg hastigheden op med x 1.4 eller x 1.6, så passer det for mig.
Tak @Sofie for nogle super gode podcasts.
Enig med dig Nikki, men tror at der er rigtig mange, der er glade for at det er så tydeligt, så man kan høre alle ord. Personligt sætter jeg hastigheden op med x 1.4 eller x 1.6, så passer det for mig. Tak @Sofie for nogle super gode podcasts