#45 Den lille havfrue
Hej, og velkommen til ”Dansk i ørerne”. I denne episode vil jeg fortælle om den lille havfrue – både om H. C. Andersens eventyr, men også om den berømte statue, som er inspireret af eventyret. Du kan finde teksten til episoden på podcastens hjemmeside. På www.buymeacoff.ee/danskioererne kan du støtte podcasten og finde ordlister til episoderne.
Den lille havfrue er skrevet af H. C. Andersen i år 1837. Eventyret er en fortælling om ulykkelig kærlighed. Det handler om en havfrue, der bor på havbunden. Når hun fylder 15 år, så kan hun svømme op til havoverfladen og se menneskernes verden. Hun bliver fascineret af de mange indtryk. Hun ser en prins, og bliver med det samme forelsket i ham. Han er i druknefare, men havfruen redder ham. Den lille havfrue beslutter, at hun vil op på landjorden, for at følge sit hjerte. Hun spørger havheksen om hjælp, og ved at give sin tunge til havheksen får hun ben, så hun kan gå på landjorden. Det betyder at hun får ben, men ikke kan tale, fordi hun har mistet sin tunge. Da hun kommer op på landjorden og møder prinsen, kan han ikke genkende hende, og hun kan ikke fortælle hvem hun er. I stedet bliver han gift med en anden og den lille havfrue er meget ulykkelig. Der er flere fortolkninger af eventyret, og H. C. Andersen har skrevet det i en periode af sit liv, hvor han ofte rejste til Italien. Man kan derfor også tolke eventyret som de udfordringer man møder, når man forlader sit trygge hjem og rejser ud i verden, hvor man hverken kender sproget eller kulturen.
Skulpturen af den lille havfrue er lavet af billedhuggeren Edvard Eriksen, og den blev opsat på Langelinie i august år 1913. Den blev faktisk ikke skabt som en hyldest til H. C. Andersen, men derimod som en hyldest til Ellen Price, der dansede i balletten med titlen ”den lille havfrue”. Der var et par hundrede mennesker, der kiggede forbi den nye skulptur, men på det tidspunkt havde ingen forestillet sig, at denne statue senere skulle blive en af Danmarks mest kendte seværdigheder.
I 1930’erne begyndte den danske turistforening at kigge på, hvordan man kunne markedsføre og præsentere Danmark overfor turister. Man besluttede at lægge mere fokus på H. C. Andersen og hans eventyrlige univers. I den forbindelse begyndte man også at opfordre københavnske turister til at besøge havfruen på Langelinie. De efterfølgende årtier blev statuen mere og mere besøgt.
Igennem tiden har den lille havfrue været udsat for hærværk flere gange. Første gang var i 1961, hvor hun blev iklædt undertøj. I 1963 blev hun malet rød. I 1964 skar ukendte gerningsmænd hendes hoved af om natten. De efterfølgende årtier er hun bl.a. blevet malet rød igen, halshugget igen, fået amputeret armen, blevet iført burka, blevet sprængt i luften, fået en dildo i hånden, og blevet malet med forskellige politiske budskaber. Alle gange er hun blevet repareret og rengjort.
I år 2010 indgik den lille havfrue i en ophedet debat. Hun blev nemlig udvalgt som Danmarks bidrag til verdensudstillingen i Shanghai, hvilket betød at hun i en periode blev flyttet fra København til Kina. Nogle mente, at et nationalsymbol, som den lille havfrue, ikke bare kunne sendes ud i verden, mens andre mente, at det var medvirkende til at fortælle om de danske værdier og den danske kultur.
I dag bor den lille havfrue altså på Langelinie i København, hvor du kan gå ud og se hende. De fleste kanalrundfarter sejler også forbi, så man kan se hende fra vandet. Men jeg må hellere lige fortælle, at hun ikke er særligt stor. Nogle turister, der ikke har set den lille havfrue før, forventer en stor og iøjnefaldende statue, men hun er faktisk ret diskret.
Det var alt for denne episode. Tak fordi du lyttede med!
Hej Sofie
Jeg er frivillig på et sprogcenter og tovholder på Dansk til Daglig. Begge steder møder jeg mange forskellige udlændinge, som gerne vil tale dansk med en dansker og lærer mere om vires kultur
Vil bare fortælle dig, at denne podcast lyder som et godt supplent!
Bedste hilsner
Kirsten