#43 Skiferie

Test
Test
#43 Skiferie
Loading
/

Hej, og velkommen til ”Dansk i ørerne”. I denne episode vil jeg fortælle om danskernes foretrukne rejseform om vinteren: nemlig skiferie. Du kan finde teksten til episoden på podcastens hjemmeside. På www.buymeacoff.ee/danskioererne kan du støtte podcasten og finde en ordliste til episoden.

Rigtig mange danskere rejser på ferie i vintermånederne. Nogle rejser til udlandet i juleferien, mens de fleste holder en uges ferie i februar. Skolerne sender nemlig deres elever på vinterferie enten i uge 7 eller uge 8, og derfor er der også mange arbejdspladser, der giver deres medarbejdere mulighed for at holde fri i de uger. Omkring 400.000 danskere rejser på ferie til udlandet i februar. 59% af de rejsende tog på skiferie, mens de resterende 41% rejste på solferie til en varm destination. Det er mest populært at rejse til Østrig og stå på ski, men mange danskere tager også til Norge, Sverige, Frankrig og Italien. Fælles for disse lande er, at man kan køre dertil i bil selv, og det er der faktisk mange danskere, der gør. Der er også mange busselskaber, der kører derned. Skisportsstederne ligger som regel langt væk fra en lufthavn, og derfor er det mere normalt at køre på skiferie, end det er at flyve.

Skiferie er både en god familieferie og en god rejse for venner og andre grupper. Nogle skisportssteder er meget familievenlige med mange korte bakker, gode skiskoler og børnevenlig mad. Andre skisportssteder henvender sig mere til skiløbere uden børn, og her er pisterne ofte af højere sværhedsgrad, og afterski-kulturen fylder meget.

Afterski henviser til de sociale aktiviteter, man deltager i, efter man har stået på ski. Altså hvad man laver om aftenen efter en dag på pisterne. Til afterski sætter man sig på en bar ved skisportsstedet og får nogle øl med sine venner eller familiemedlemmer. Man er stadig iført sit skitøj og sine skistøvler, så det er ikke meningen at man først skal hjem og skifte til pænt tøj. Man lytter også til noget bestemt musik til afterski. På Spotify kan du bare søge ”afterski”, og så kommer der en del playlister frem, så du kan fornemme genren. Mange af de kendte afterskisange har også en tilhørende dans, så alle gæsterne på baren kan danse sammen til sangene. Til afterski drikker man ofte en øl eller en drink med Redbull og Jägermeister. Afterski slutter som regel inden aftensmaden, så man stadig kan gå tidligt i seng og være frisk til pisterne dagen efter. Men man kan naturligvis tage ud i byen og fortsætte festen hele natten, hvis man vil!

Før i tiden, da klimaet var anderledes i Danmark, blev ski også brugt som et transportmiddel. Hvis man går flere 100 eller sågar 1000 år tilbage, så faldt der rigtig meget sne om vinteren. Der var ski et godt valg, når man skulle transportere sig fra A til B. I dag er der ikke mange, der står på ski i Danmark. Hvis der falder meget sne, kan man godt løbe lidt på langrendsski, men det er ikke særlig udbredt. Danskernes muligheder for at stå på ski afhænger altså af, at man rejser til udlandet. Der findes dog nogle enkelte steder rundt omkring i landet, hvor man kan stå på ski. Fx den nye skibakke i København, der hedder ”CopenHill”. Men det er kunstig sne, der ligger på de danske skibakker.

Det var alt for denne episode. Jeg håber du er blevet klogere på danskernes rejsemønster om vinteren. Til sidst vil jeg lige give en servicemeddelelse. Der er nu udkommet mere end 40 episoder af podcasten, og den har været i gang i over et år. Jeg har besluttet, at der fra 1. marts, kun udkommer en ny episode hver 2. tirsdag, i stedet for hver tirsdag. Jeg håber at I stadig vil lytte med!

2 Comments on “#43 Skiferie

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

*