#42 Mette Frederiksen – Danmarks statsminister

Test
Test
#42 Mette Frederiksen - Danmarks statsminister
Loading
/

Hej, og velkommen til ”Dansk i ørerne”. Og godt nytår! Danmark har fået ny regering, bestående af Socialdemokratiet, Venstre og Moderaterne. Socialdemokratiets formand, Mette Frederiksen, er blevet valgt som landets statsminister. Derfor vil jeg i denne episode fortælle om Mette Frederiksen, så du kan blive klogere på Danmarks statsminister. Du kan finde teksten til episoden på podcastens hjemmeside. På www.buymeacoff.ee/danskioererne kan du støtte podcasten og finde en ordliste til episoden.

Mette Frederiksen er født i Aalborg i år 1977. Det vil sige at hun er 45 år gammel. Hendes far arbejdede på den lokale avis, Aalborg Stiftstidende, mens hendes mor var pædagog. Mette Frederiksen har en storebror, der hedder Per. Flere af Mette Frederiksens nære slægtninge har været involveret i Socialdemokratiet på forskellig vis, så det er en slags familietradition at være medlem af partiet. Allerede i år 1992 meldte Mette Frederiksen sig selv ind i Danmarks Socialdemokratiske Ungdom (DSU), der er den politiske ungdomsorganisation, der er tilknyttet Socialdemokratiet. Efter at have afsluttet folkeskolen gik Mette Frederiksen i gymnasiet. I 1996 blev hun student. Samtidig med at passe sit gymnasium brugte hun meget tid på det politiske arbejde. Hun var i en periode formand for DSU Nordjylland og blev kendt for at være en særligt rød socialdemokrat.

I år 2001 blev Mette Frederiksen valgt til folketinget for første gang. Hun stillede op for Socialdemokratiet og blev valgt med 3.602 personlige stemmer. Hun blev kendt som en politiker, der var god til at komme klart og tydeligt igennem med sine budskaber. Ved folketingsvalget i år 2005 blev hun genvalgt med 18.219 personlige stemmer. Efter dette folketingsvalg trak Socialdemokratiets formand, Mogens Lykketoft, sig tilbage. Han anbefalede Mette Frederiksen som ny formand for partiet, men det var hun ikke interesseret i. Hun fik dog en mere fremtrædende position i partiet efterfølgende, og blev udnævnt som folketingsgruppens næstformand. Mette Frederiksen blev også genvalgt til folketinget i år 2007. I år 2011 var der folketingsvalg igen, og her vandt Socialdemokratiet regeringsmagten, og Helle Thorning-Schmidt blev statsminister. I den forbindelse blev Mette Frederiksen udpeget som beskæftigelsesminister. Som beskæftigelsesminister stod hun i spidsen for flere store reformer af bl.a. førtidspension og dagpenge.

I år 2014 blev hun udnævnt til justitsminister. Denne stilling havde hun indtil folketingsvalget i 2015, hvor Socialdemokratiet ikke fik stemmer nok til at komme i regering. Efter nederlaget trak Helle Thorning-Schmidt sig som partiets formand, og Mette Frederiksen blev valgt som formand i stedet. De næste år var Socialdemokratiet i oppositionen.

I 2019 fik hun 43.489 personlige stemmer, og var dermed den politiker på landsplan med flest personlige stemmer. Socialdemokratiet tog regeringsmagten med støtte fra SF, Radikale Venstre og Enhedslisten. Mette Frederiksen blev derved Danmarks statsminister. Der var hun 41 år gammel, og dermed den yngste danske statsminister nogensinde. Mette Frederiksen har været statsminister lige siden.

Mette Frederiksens første regeringsperiode blev præget rigtig meget af coronaviruspandemien. I forbindelse med pandemien kom også den såkaldte ”minksag”, som er den største skandale i Mette Frederiksens første regeringsperiode. På et pressemøde i november 2020 annoncerede Mette Frederiksen at alle mink i Danmarks skulle slås ihjel, pga. risiko for smittespredning. Kort tid efter fandt man ud af, at der faktisk ikke var lovhjemmel til at træffe den beslutning. Der blev efterfølgende nedsat en kommission, der undersøgte sagen til bunds og konkluderede at Mette Frederiksens pressemøde i november 2020 var ”groft vildledende”. Flere blå partier har forholdt sig meget kritisk til Mette Frederiksen i forbindelse med denne sag.

På den private front er Mette Frederiksen gift med filmfotograf Bo Tengberg. De blev gift i sommeren 2020. Hun har to børn, Ida Feline og Magne, der er født i hhv. 2002 og 2006. Mette Frederiksen har en bachelorgrad i administration og samfundsfag, samt en kandidatgrad i Afrikastudier. I sin fritid bruger hun tid med sin familie og løber et par gange i ugen. Hun er glad for at læse skønlitterære bøger, og hendes yndlingsbog er ”Dræb ikke en sangfugl” af Harper Lee. Hun kan godt lide at lave mad, og er især glad for klassisk dansk mad. Hun kan godt lide tv-programmet ”Den Store Bagedyst”, og kan også godt selv lide at bage. Mette Frederiksen er også glad for at tage på stadion og se fodbold. Især med sin søn, der selv spiller fodbold i sin fritid.

Det var alt for denne episode. Jeg håber du er blevet lidt klogere på Danmarks statsminister. I episode 3 og 4 af podcasten kan du høre mere om de forskellige politiske partier i Danmark. Tak fordi du lyttede med.

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

*