#37 Danmarks Radio
Download episoden her.
Hej, og velkommen til ”Dansk i ørerne”. I denne episode vil jeg fortælle om Danmarks Radio og ”public service”-konceptet. Du kan finde teksten til episoden på podcastens hjemmeside. Og hvis du bliver guldlytter på www.buymeacoff.ee/danskioererne kan du finde en ordliste og opgaver til episoden.
Danmarks Radio forkortes ”DR”. Selskabet blev etableret helt tilbage i år 1925. Dengang hed det ”Statsradiofonien”. I første omgang blev det oprettet på forsøgsbasis, fordi staten ønskede at have monopol på at sende radio i Danmark. Efter et års forsøgsperiode, besluttede man at gøre radiokanalen permanent. Radioen blev finansieret gennem licensbetaling. Medielicens er en afgift, som staten opkræver. Alle, med adgang til internetforbindelse eller fjernsyn skulle betale medielicens. De første par år spillede radiokanalen primært klassisk musik, foredrag, gudstjenester og nyhedsudsendelser. Radiokanalen oprettede både et radioorkester og et børnekor, der kunne producere musik til radiokanalen. Gennem 1930’erne kom flere nye typer programmer på sendeplanen. Fx blev radioteater populært. Under 2. verdenskrig overtog den tyske besættelsesmagt kontrollen over radioen.
Efter 2. verdenskrig begyndte Statsradiofonien at eksperimentere med at producere fjernsyn. De nye fjernsynsprogrammer blev hurtigt populære i befolkningen. I år 1959 kom der en ny radiolov, og i den forbindelse skiftede Statsradiofonien navn til Danmarks Radio. I år 1984 blev det tilladt at etablere lokale radiostationer, og DR fik for første gang konkurrence på radioområdet. I år 1988 blev tv-kanalen TV2 åbnet, og DR havde ikke længere monopol på tv.
I dag har DR mange forskellige kanaler og funktioner, og det er ikke længere kun tv og radio. Der findes en lang række radiokanaler, der bl.a. sender musik i alle genrer, nyheder, underholdning og satire, dokumentarer og meget andet. Desuden producerer DR mange forskellige podcasts. DR har fire kanaler i fjernsynet: DR1, DR2, DR Ramasjang og DR Nyheder. DR Ramasjang er en kanal for børn, der blev etableret i år 2009. På DR’s hjemmeside kan man til enhver tid lytte til nye og gamle radio- og tv-programmer. Der ligger også et udvalg af danske og udenlandske film, som man kan se gratis.
DR har hovedkontor i ”DR Byen” i København. Der arbejder omkring 2.500 mennesker i DR. Som tidligere nævnt, blev DR før i tiden delvist finansieret af medielicens, som alle danskere betalte. I 2018 blev danskerne opkrævet 2527 kr. årligt i medielicens. Der var mange, der kritiserede medielicensen, fordi den ikke tog hensyn til folks indkomst. En millionær betalte det samme, som en studerende og en pensionist. I år 2018 vedtog folketinget et nyt såkaldt medieforlig, hvor det blev bestemt at licens i stedet skulle betales gennem skatten. På den måde, bliver der nemlig taget hensyn til folks indkomst. Fra 2019-2021 blev licensen gradvist sænket, og fra år 2022 skulle danskerne ikke længere betale en selvstændig licensregning.
På DR’s hjemmeside kan du finde mange gode podcasts, nyhedsartikler og fjernsynsprogrammer. I DR’s nyhedspodcast, ”Genstart”, taler de også relativt langsomt og forklarer forskellige aktuelle danske- og udenlandske nyheder. Der er gode muligheder for at blive ved med at lytte til dansk, hvis denne podcast bliver for let for dig.
Det var alt for denne episode. Du kan støtte podcasten på www.buymeacoff.ee/danskioererne. Tak fordi du lyttede med.
Hej
Desværre mangler der en sproglig del midt i episoden:
Fra “I år 1959” til “DR har fire kanaler….”
Vh Uli