#36 Mortensaften

Test
Test
#36 Mortensaften
Loading
/

Download episoden her.

Hej, og velkommen til ”Dansk i ørerne”. Den 11. november er det Mortensdag, og aftenen før kaldes Mortensaften. På Mortensaften er der nogle forskellige traditioner, som jeg vil fortælle om i denne episode. Du kan finde teksten til episoden på podcastens hjemmeside. Og hvis du bliver ”guldlytter” af podcasten på www.buymeacoff.ee/danskioererne, så kan du også finde en ordliste og nogle opgaver til episoden.

Mortensdag er altid den 11. november. Den 11. november i år 397 blev Biskop Morten begravet. Man markerer faktisk denne begivenhed flere steder i verden, men de forskellige lande har forskellige traditioner. I Danmark spiser omkring en fjerdedel af befolkningen and til aftensmad til mortensaften.

Biskop Morten levede i 300-tallet i Romerriget. Da han var 15 år gammel, blev han soldat i den romerske hær. Her blev han hurtigt en legende, og rygtet sagde at han var en hellig mand, der kunne helbrede syge mennesker og vække de døde til live igen. Efter nogle år i hæren blev Morten munk. Han slog sig ned i den franske by, Tours. I Tours blev han så populær, at indbyggerne ville vælge ham som biskop. Det ønskede Morten ikke at være, fordi han ikke kunne lide opmærksomhed. Da lokalbefolkningen kom for at udnævne ham til byens biskop, løb han ud i en indhegning med gæs. Gæssene blev forskrækket over hans tilstedeværelse, og begyndte at skræppe op. Gæssenes høje lyde afslørede Mortens gemmested, og dagen efter blev han tvunget til at være biskop.


Som hævn beordrede Biskop Morten at alle husstande i Tours en gang om året skulle slagte en gås og spise til aftensmad. Traditionen spredte sig langsomt ud i Europa, og man mener at traditionen kom til Danmark omkring år 1600. Man kan undre sig over, at de fleste danskere spiser and til mortensaften, når nu traditionen oprindeligt gik ud på at spise gås. Da traditionen kom til Danmark, var gæs ikke almindelige i Danmark, og derfor ret dyre. De fleste danskere kunne derfor lettere få råd til at spise and. Man mener at omkring en fjerdedel af danskerne spiser and mortensaften. Du kan finde mange gode opskrifter på google, hvis du vil prøve at spise en klassisk mortensaftensmiddag den 10. november.

Det var alt for denne episode. Jeg håber du er blevet klogere på mortensaften. Du kan støtte podcasten på www.buymeacoff.ee/danskioererne. Tak fordi du lyttede med!

1 Comment on “#36 Mortensaften

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

*