#34 Genforeningen i 1920

Test
Test
#34 Genforeningen i 1920
Loading
/

Download episoden her.

Hej, og velkommen til ”Dansk i ørerne”. I denne episode vil jeg fortælle om genforeningen af Sønderjylland med Danmark i år 1920. Du kan finde teksten til episoden på podcastens hjemmeside.

I dag er det svært at forestille sig, at den danske grænse til Tyskland engang løb lige under Kolding. Men fra år 1864 til år 1920 var Sønderjylland en del af Tyskland. Danmark tabte en krig mod Preussen i år 1864, og tabte dermed Sønderjylland og to andre store områder til Tyskland og Østrig. 40% af den danske befolkning boede i de tabte områder, så det var et stort tab for Danmark. Herefter løb den dansk-tyske grænse lige syd for Kolding. Men størstedelen af befolkningen i Sønderjylland følte sig mere som danskere end som tyskere. Der var dog ikke umiddelbart nogen mulighed for at genforene Sønderjylland med Danmark.

Først mere end 50 år senere opstod muligheden for en genforening. I år 1918 stod Tyskland tilbage som en af taberne af 1. verdenskrig. Samme år havde USA’s præsident udarbejdet en fredsplan for Europa. Et af punkterne i denne fredsplan var, at alle mindretal selv skulle vælge hvilket land de ville tilhøre. Efter 1. verdenskrig blev der afholdt store fredsforhandlinger i Versailles i Frankrig. Her blev det besluttet, at de tabende lande fra krigen skulle lade nationale mindretal selv vælge hvilket land de ville tilhøre. Derfor blev det bestemt, at der skulle afholdes en folkeafstemning i Sønderjylland, så befolkningen selv kunne beslutte om de ville høre til Danmark eller Tyskland.

Afstemningen blev delt op i to dele: den første dag skulle Nordslesvig stemme, mens indbyggerne i Mellemslesvig skulle stemme en anden dag. De to afstemninger fandt sted den 10. februar og 14. marts år 1920. I Nordslesvig var 75% af stemmerne for at blive en del af Danmark. Det forholdt sig anderledes i Mellemslesvig, hvor kun 25% af stemmerne var for at blive en del af Danmark.

Den 15. juni år 1920 trådte resultatet af afstemningen i kraft, og Sønderjylland hørte igen til Danmark. Den dansk-tyske grænse blev den samme som i dag. Det var til stor glæde for sønderjyderne, der følte at de var kommet hjem igen. Den 10. og 11. juli besøgte den danske konge, Christian d. 10., Sønderjylland, og der blev holdt en stor fest på Dybbøl Banke. Mere end 50.000 mennesker deltog i festlighederne. Kong Christian d. 10. red hen over den tidligere dansk-tyske grænse på en stor, hvid hest. Denne begivenhed blev fotograferet, og billedet af kongen på den hvide hest, er i dag noget som mange forbinder med genforeningen.

I dag findes der stadig et tysk mindretal i Sønderjylland, og et dansk mindretal i Nordtyskland. Der er meget udveksling af sprog og kultur hen over grænsen, og en del pendler over grænsen til deres arbejde. Sønderjyderne har deres egen dialekt, som kan være meget svær at forstå – selv for andre danskere. Der var planlagt en stor markering af 100-års jubilæet for genforeningen i år 2020, men mange af planerne måtte aflyses pga. corona.

Genforeningen i 1920 var sidste gang, Danmarks grænse blev ændret så drastisk. Mange sønderjyder har en særlig følelse af at være danskere, fordi deres forældre og bedsteforældre selv valgte, at de ville være en del af Danmark.

Det var alt for denne episode. Du kan støtte podcasten på www.buymeacoff.ee/danskioererne. Tak fordi du lyttede med!

2 Comments on “#34 Genforeningen i 1920

  1. Mang tak for den nyttige tekst og lydfil . Det er helt fantastisk.
    Det hjalp mig med forbedre min udtale og nye ord.

    Næste gange kan præsentere om Arbejdsmiljø. Eller foreninger

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

*