#29 Færøerne
Download episoden her.
Hej, og velkommen til ”Dansk i ørerne”. I denne episode vil jeg fortælle om Færøerne. Du kan finde teksten til episoden på podcastens hjemmeside.
Det danske kongerige består af Danmark, Grønland og Færøerne. Færøerne er en øgruppe bestående af 18 forskellige øer. De 18 øer er vulkanøer, og de ligger i Atlanterhavet mellem Storbritannien, Island og Norge. En person fra Færøerne kaldes for en færing. Der bor omkring 54.000 mennesker på Færøerne. Heraf bor der 22.000 mennesker i hovedstaden, der hedder Tórshavn. Færinger taler færøsk. Det er et sprog, der er nært beslægtet med islandsk. Færingerne lærer også dansk i skolen, men det bruges ikke i dagligdagen.
Færøerne er, som nævnt, en del af det danske kongerige. Landet er delvist selvstyrende. Det betyder, at de har deres eget parlament, kaldet Lagtinget, hvor landets selvstyre udøves. Der vælges 33 personer til det færøske lagting. Desuden har Færøerne to repræsentanter i det danske folketing. Færøerne har valgt at de ikke vil være medlemmer af EU, men de har stadig gode handels- og samarbejdsaftaler med EU.
De første personer, der kom til Færøerne, var irske munke. De bosatte sig på øerne omkring år 600. 200 år senere fandt norske vikinger frem til Færøerne, og herefter fulgte en lang periode, hvor øerne var under norsk herredømme. Fra år 1536 til år 1814 var Danmark og Norge et stort kongerige, og dermed blev Færøerne også en del af dette samlede rige. Efter et nederlag i Napoleonskrigene, måtte Danmark afstå Norge til Sverige. I denne aftale blev det dog besluttet, at Danmark stadig kunne beholde Færøerne, Island og Grønland i sit kongerige. Efter 2. verdenskrig besluttede Færøerne sig for, at de ønskede delvist selvstyre.
De vigtigste erhverv på Færøerne er fiskeri og lakseopdræt. Der er dog også en del færinger, der er beskæftiget i landbruget, og især får er et vigtigt landbrugsdyr på Færøerne. Turismen på øerne er også i vækst. Faktisk er omsætningen fra turisme steget med mere end 90% siden år 2011. Det er især den utroligt smukke natur, der tiltrækker turister. Man kan tage på eventyrlige vandreture og opleve vilde vandfald og utrolige udsigter. På vestkysten af øerne er der høje, og meget stejle bjerge lige ud mod havet. På østsiden er der flere bugter og fjorde, og det er også her de fleste byer og bebyggelser ligger. Udenfor de større byer færdes fårene frit – også på vejene.
Der er et særligt klima på Færøerne. Gennemsnitstemperaturen om vinteren er 3 grader, mens den om sommeren er 11 grader. Der er altså ikke så store temperaturudsving, som vi er vant til i Danmark. Havene fryser derfor ikke til is om vinteren, og sne bliver sjældent liggende i lang tid ad gangen i de lavtliggende områder.
Færøerne har en unik madkultur. I dag spiser færingerne både traditionel færøsk mad, men der spises også mad, som spises i de andre nordiske lande. Traditionel færøsk mad består primært af kartofler, fårekød, fisk og hvalkød. Færingerne har historisk set været dygtige til at tørre deres kød og fisk, så de var sikret mad hele året rundt, uanset hvordan vejret udviklede sig.
Næsten alle færinger er kristne, og omkring 80% af indbyggerne er medlem af den evangelisk-lutherske folkekirke, ligesom de fleste danskere er. På flere områder er færingerne ret konservative. De har bl.a. en af verdens strammeste abortlovgivninger, og først i år 2016 blev det tilladt for homoseksuelle at blive gift.
Færingerne værner meget om deres kultur, sprog og historie. De har også deres eget flag, egen nationalsang og en færøsk nationaldragt. Flaget har været Færøernes officielle flag siden år 1940. Færingerne fejrer flagdag den 25. april. Nationalsangen hedder, oversat til dansk, ”Du mit fagre land”. Nationaldragten bruges til forskellige festlige lejligheder, bl.a. nationaldagen, bryllupper og skoleafslutninger.
Der er gode uddannelsesmuligheder på Færøerne, både folkeskoler, gymnasium, erhvervsuddannelser og Færøernes Universitet. Færøerne har et rigt kulturliv, med bl.a. mange gallerier, museer og koncertsteder. Man kan flyve direkte til Færøerne fra København, Billund og Aalborg, og som regel kan man finde returbilletter for mindre end 2000 kroner.
Det var alt for denne episode. Jeg håber du er blevet klogere på Færøerne, og måske har fået lyst til at besøge landet en dag. Du kan støtte podcasten på www.buymeacoff.ee/danskioererne. Tak fordi du lyttede med!
Skriv et svar