#28 Carlsberg

Test
Test
#28 Carlsberg
Loading
/

Download episoden her.

Hej, og velkommen til ”Dansk i ørerne”. I denne episode vil jeg fortælle om en af Danmarks største virksomheder, nemlig Carlsberg. Du kan finde teksten til episoden på podcastens hjemmeside.

Carlsberg er et dansk bryggeriselskab. Det blev etableret i år 1847 af den københavnske mand Jacob Christian Jacobsen. I dag er Carlsberg verdens tredjestørste bryggeri. De sælger deres øl i mere end 150 lande, og har 40.000 ansatte. Carlsbergs hovedkontor ligger i Valby ved København. De har produktion i 35 forskellige lande, men i Danmark foregår størstedelen af produktionen i Fredericia.

Indtil midten af 1800-tallet drak danskerne mest hvidtøl. Carlsbergs stifter, J. C. Jacobsen, havde rejst til Tyskland og smagt bayersk øl. Han blev så begejstret for den bayerske øl, at han besluttede sig for at starte sit eget bryggeri. I år 1847 startede han derfor Carlsberg Bryggeri i Valby Bakke. Forklaringen bag navnet ”Carlsberg”, er at J. C. Jacobsens søn hed Carl. Berg er det tyske ord for bjerg, og skulle symbolisere at bryggeriet lå på Valby Bakke.

J. C. Jacobsen tog øllets kvalitet og ølbrygningsprocessen meget alvorligt. Derfor oprettede han også et laboratorium, der forskede i øl og gæringsprocesser. Det arbejde, der blev lavet i laboratoriet, bidrog til at man fik større forståelse for kemien bag øl. Laboratoriet fik også oprenset en særlig ølgær, som gjorde produktionen af øl mere sikker. Før denne særlige gærtype blev udviklet, skete det ofte at øllen blev dårlig, og folk blev syge når de drak den. Da Carlsberg-laboratoriet fandt en løsning på problemet, valgte de at dele deres opdagelse med bryggerier verden over, så alle kunne få glæde af det.

J. C. Jacobsens søn, Carl, var også interesseret i ølbrygning. I starten bryggede de øl sammen, men far og søn blev uenige om hvordan brygningen skulle foregå. Derfor byggede Carl sit eget bryggeri, lige ved siden af farens oprindelige Carlsberg Bryggeri. Det var først 9 år efter J. C. Jacobsens død, at de to nabobryggerier fusionerede til ét stort bryggeri.

Samtidig med at Carlsberg voksede i løbet af 1900-tallet, oplevede et andet københavnsk bryggeri også vækst – nemlig Tuborg Bryggeriet. I år 1970 erkendte de to bryggerier, at hvis de for alvor skulle slå igennem på det internationale marked, så var de nødt til at arbejde sammen. Derfor fusionerede de under navnet ”Carlsberg”. De fortsatte dog med at producere både Tuborg- og Carlsberg øl. Det var også kort efter sammenlægningen af bryggerierne, at man besluttede at bygge et nyt og moderne industribryggeri i Fredericia. Siden sammenlægningen har Carlsberg flere gange opkøbt andre bryggerier – både danske og udenlandske. Af kendte mærker kan bl.a. nævnes Astra, Grimbergen og Somersby.

Det oprindelige Carlsberg Bryggeri ved Valby Bakke bruges stort set ikke som bryggeri længere. Der brygges dog en smule specialøl. I stedet er bryggeriet nu et stort besøgscenter, hvor turister og interesserede kan se bryggeriet, høre om Carlsbergs historie og blive klogere på ølbrygningsprocessen. Lige i øjeblikket er besøgscenteret dog lukket, da Carlsberg er ved at renovere det.

Hele området omkring Carlsberg kaldes Carlsbergbyen. Her bliver der bygget mange nye lejligheder, og der findes mange kulturinstitutioner, bl.a. teatre, koncertsteder og kunstgallerier.

Det var alt for denne episode. Du kan støtte podcasten på www.buymeacoff.ee/danskioererne. Tak fordi du lyttede med!

3 Comments on “#28 Carlsberg

  1. det kan hjælpe mig til at lære dansk, fordi det læser langsomt og fludende.
    Det har også gode informationer om dansk historie.Vi kan matche tekst med lydfyl.

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

*