#27 Odense
Download episoden her.
Hej, og velkommen til ”Dansk i ørerne”. I denne episode vil jeg fortælle om Danmarks tredjestørste by, Odense. Du kan finde teksten til episoden på podcastens hjemmeside.
Odense ligger på Fyn og har omkring 180.000 indbyggere. Odense er en del af region Syddanmark. Desuden er Odense en af Danmarks ældste byer. Man har fundet spor af jernalderbyer i udkanten af Odense, og byen nævnes første gang på skrift i år 988. I vikingetiden og middelalderen udviklede byen sig meget. Odense Å løber ind gennem byen og munder ud i Odense fjord, og derudover ligger det lige på vejen, når man krydser Fyn. Derfor havde byen en strategisk beliggenhed, der gjorde den god til handel via vej og via havet. I middelalderen ramte pesten store dele af Danmark, og også Odense, hvor en tredjedel af byens indbyggere døde af pest.
I dag kan man stadig se mange gamle bygninger og bindingsværkshuse i Odense. Bl.a. har Odense flere gamle kirker, så som Odense Domkirke, kaldet Skt. Knuds Kirke, Sankt Hans Kirke og Dalum Kirke. Desuden ligger Odense Slot i Kongens Have i Odense. Nogle kalder Odense for ”villakvarterernes by”. Det skyldes, at de fleste indbyggere i Odense faktisk ikke bor i Odense centrum. I stedet findes der mange store parcelhuskvarterer i Odense.
Den kendte digter og forfatter, H. C. Andersen blev født i Odense og havde en del af sin opvækst i byen. I Odense kan man besøge museet, ”H. C. Andersens hus”, der er et kreativt museum, hvor man bliver introduceret til H. C. Andersens liv, karriere og ikke mindst hans eventyr. Sammen med museet er der desuden bygget en smuk have.
Danmarks tredjestørste universitet ligger i Odense, og hedder ”Syddansk Universitet”. I daglig tale kaldes det blot ”SDU”. Universitetet har dog også afdelinger i andre byer. Der er omkring 30.000 studerende og 3.700 ansatte på SDU. Universitetet blev grundlagt i år 1966, og størstedelen af universitetet ligger i et stort byggeri i den sydøstlige del af byen. Udover universitetet, findes flere store uddannelsesinstitutioner i Odense. Bl.a. Erhvervsakademiet Lillebælt og University College Lillebælt. Uddannelsesinstitutionerne trækker mange unge mennesker til Odense.
I Odense ligger også et lokalt bryghus, kaldet ”Albani Bryggerierne”. Det blev grundlagt helt tilbage i år 1859. Bryggeriet blev en af de første store industrivirksomheder i Odense. Albani Bryggeri har omkring 200 medarbejdere, og har siden år 2000 været en del af ”Royal Unibrew”. Hvis man besøger Odense, kan man komme på rundvisning hos Albani og se hvordan ølbrygningen foregår. Og en lille sjov detalje er, at selveste H. C. Andersen faktisk var utroligt glad for Albani øl! I et brev til en ven skrev han følgende: ”Jeg kan ikke rose denne øl højt nok! Den er forfriskende, delikat og stærk. Prøv den!”.
Der er mange spændende turistattraktioner og kulturtilbud i Odense. Odense Zoo er en af Danmarks mest populære turistattraktioner, og her bor der omkring 150 forskellige dyrearter. I udkanten af byen ligger ”Den Fynske Landsby”, et frilandsmuseum, der viser hvordan fynske landmænd levede i 1800-tallet. Odense Teater er en populær kulturinstitution i Odense, og faktisk også Danmarks næstældste teater. Det blev etableret i år 1796. H. C. Andersen havde sin debut som statist på Odense Teater.
Odense har også en fodboldklub, der spiller i den bedste danske liga. Klubben hedder ”Odense Boldklub”, og kaldes ofte bare for ”OB”. Sidst OB vandt medalje i Superligaen, var i år 2010, hvor de vandt sølv. En af fodboldklubbens største sponsorer er naturligvis det lokale Albani Bryggeri.
Det var alt for denne episode. Jeg håber du er blevet klogere på Odense. Du kan støtte podcasten på www.buymeacoff.ee/danskioererne. Tak fordi du lyttede med!
Hello and thank you, I have just started learning Danish, would you recommend me to listen to your podcasts? Because I know very few words
Det er spændende og fantastisk.Hvor kan man finde mere danish podcast med undertekten ?