#25 Sommerhus

Test
Test
#25 Sommerhus
Loading
/

Download episoden her.

Hej, og velkommen til ”Dansk i ørerne”. Mange danskere er gået på sommerferie nu, og selvom mange rejser på ferie til udlandet, så er der også mange danskere, der tager på ferie i et sommerhus. I denne episode vil jeg fortælle mere om hvad et sommerhus er, samt kulturen og historien omkring sommerhuse.

Et sommerhus er en særlig type feriebolig. Et sommerhus ligger ofte på landet i et naturskønt område, fx tæt på havet eller ved en sø. Et klassisk sommerhus er mindre end et almindeligt hus, og man benytter primært sommerhuset i ferier og weekender. Selvom det hedder et ”sommerhus”, så må man gerne bruge det om vinteren også.

Traditionen med sommerhuse startede allerede i 1700-tallet. De allerrigeste borgere i samfundet boede nemlig i de store byer, og de ønskede at kunne rejse væk fra byen og ud til naturen og stilheden. Derfor begyndte de at opføre ferieboliger, primært i nordsjællandske byer, så som Hornbæk. Samtidig blev der opført flere hoteller i byer langs Danmarks kyster, hvor rige borgere kunne rejse på kortere ferier og ophold. De sommerhuse, der blev bygget i løbet af 1800-tallet, var typisk meget store, så der både var plads til hele familien, samt til familiens tjenestefolk.

I starten af 1900-tallet begyndte den brede befolkning at få øjnene op for sommerhuse. De fleste arbejdere havde dog meget begrænset mulighed for fridage og ferie, så der blev primært bygget helt små sommerhuse med små haver, som var placeret meget tæt på byerne. I år 1938 blev Danmarks første ferielov indført, og den gav arbejdere med en overenskomst ret til to ugers ferie om året. Herefter gik det stærkt med sommerhusbyggerierne. Mange steder i Nordsjælland, i Skagen og langs den jyske vestkyst blev der bygget sommerhusbyer. I løbet af 1960’erne fik de fleste danske familier deres egen bil, og det gjorde det endnu lettere for danskerne at besøge deres sommerhuse. Den type sommerhuse, der blev bygget i denne periode, var ofte 40-60 kvadratmeter, med en solrig terrasse og en lille have til. I dag er gennemsnitsstørrelsen på et sommerhus omkring 90 kvadratmeter, og især de seneste 20 år er der blevet bygget meget større sommerhuse, end man gjorde før i tiden.

I 1960’erne begyndte sommerhusudlejning også at blive mere udbredt. Der er to typer sommerhusudlejning: nogle sommerhusejere udlejer deres sommerhus, når de ikke selv bruger det. Andre køber et sommerhus udelukkende for at leje det ud, og bruger det slet ikke selv. På den måde kan et sommerhus fungere som en investering. Hvert år er der 20 millioner udlejningsovernatninger i Danmark. Cirka halvdelen af disse udlejninger er til tyske turister. Det er svært for udlændinge at få tilladelse til at købe et sommerhus i Danmark, og derfor lejer de fleste turister sommerhuse, når de besøger Danmark.

Der er en del regler omkring sommerhuse. Først og fremmest kan man ikke bare købe en hvilken som helst grund, og bygge et sommerhus. Grunden skal være særligt godkendt af kommunen, til at være en sommerhusbyggegrund. Man må ikke bo fast i sit sommerhus, men må maksimalt opholde sig der 43 uger om året. Man må ikke drive en forretning i sit sommerhus. I 2017 blev reglerne dog ændret, så pensionister godt kan få lov til at bo i deres sommerhus hele året, hvis de har ejet sommerhuset i mindst et år.

I dag er der cirka 285.000 danskere, der ejer et sommerhus. Men man estimerer at mere end halvdelen af den danske befolkning, har adgang til et sommerhus, fx ved at de kan låne et af deres familiemedlemmer.

Når danskerne tager i sommerhus, er det for at slappe af og hygge sig med sin familie. Så bruger man fx tiden på at læse bøger, strikke, bade i havet, grille god mad, spille spil og nyde de naturrige omgivelser. De fleste steder er sommerhusene bygget meget tæt på hinanden, så børnene i sommerhusområdet kan lege med hinanden.

Det var alt for denne episode. Nu holder podcasten 3 ugers sommerferie, så næste episode udkommer først tirsdag den 2. august. Husk, at du kan støtte podcasten på www.buymeacoff.ee/danskioererne.dk. Tak fordi du lyttede med.

3 Comments on “#25 Sommerhus

  1. Jeg virkelig elsker dine podcast episoder. Jeg er ved at lærer Dansk på sprogskolen og skal snart begynde med at læse på universitetet og din podcast hjælper mig meget. TAK!

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

*