#24 Musikfestival

Test
Test
#24 Musikfestival
Loading
/

Download episoden her.

Hej, og velkommen til ”dansk i ørerne”. I løbet af sommeren bliver der afholdt mange musikfestivaler rundt omkring i Danmark, og mange danskere deltager på en eller flere musikfestivaler hvert år. I denne episode vil jeg derfor fortælle lidt om de forskellige festivaler i Danmark og deres historier. Du kan finde teksten til episoden på podcastens hjemmeside.

Konceptet med musikfestivaler opstod i USA i 1960’erne, og oprindeligt blev der primært spillet rockmusik på festivalerne. Hen over de næste par år spredte musikfestival-ideen sig til Europa, og i sommeren år 1971 blev den første musikfestival afholdt i Danmark. Festivalen blev kaldt ”Sound Festival” og blev afholdt på dyrskuepladsen lige uden for Roskilde. Denne festival skiftede senere navn til ”Roskilde Festival”. I sommeren år 1971 blev der, udover Sound Festival, afholdt flere endagsfestivaler rundt omkring i landet. De næste ti år blev der etableret to nye, meget store musikfestivaler. Den ene blev kaldt ”Midtfyns Festival”, og som navnet antyder, blev denne festival afholdt på Fyn. Den anden fik navnet ”Skanderborg Festival”.

Det første årti med musikfestivaler i Danmark, var festivalerne et lokalt projekt, og de blev drevet af frivillige kræfter, med det formål at dyrke fællesskabet omkring musikken. Først senere udviklede festivalerne sig til ”big business”. Festivalkonceptet findes i mange forskellige varianter i dag. Der er både endags-festivaler og festivaler, der afholdes over flere dage. Nogle festivaler har et specifikt musiktema, og hyrer fx kun kunstnere, der spiller rockmusik. Nogle festivaler har et stort campområde, hvor festivaldeltagerne kan slå telt op og overnatte imens festivalen finder sted. På andre festivaler tager man hjem til sig selv og overnatter hver aften.

Alle generationer tager på musikfestival. Mange forældre anser musikfestivaler, som et meget trygt miljø. Der er altid politi og sikkerhedspersonale til stede på festivaler. Og man er ofte afsted en stor gruppe venner, der passer på hinanden. Jeg var fx selv afsted på en 4-dages festival, da jeg var 15 år gammel. Men det er bestemt ikke kun unge mennesker, der tager på festival. Faktisk deltager hele 20% af den danske befolkning på en festival hvert år. På en typisk dansk musikfestival bruger man tiden på at lytte til musik, drikke øl, spise forskellig festivalmad og hygge sig med sine venner. På festivaler med overnatning, bruger man ofte også en del tid i sin camp med sine venner.

Rigtig mange danskere har altså mange dejlige minder fra musikfestivaler. I år 2000 skete dog en forfærdelig ulykke på Roskilde Festival, der kom til at ændre sikkerhedsprocedurerne omkring festivalen gevaldigt. Sent om aftenen spillede bandet Pearl Jam koncert på festivalens største scene, og omkring 50.000 tilskuere var samlet foran scenen. Grundet den store folkemængde opstod der en masse skubben og masen forrest i tilskuerområdet. En del tilskuere blev væltet omkuld, og der opstod en farlig og ubehagelig situation, hvor menneskemængden faldt over hinanden, og de personer der lå nederst, havde svært ved at komme op igen. Først efter noget tid blev der slået alarm, og musikken blev stoppet. 9 unge mænd døde i ulykken. De blev kvalt, fordi de ikke kunne få luft. Den tragiske ulykke blev undersøgt grundigt efterfølgende, og førte til at sikkerheden til koncerter blev øget til alle musikfestivaler efterfølgende.

Roskilde festival er Danmarks største festival. Der er mere end 130.000 deltagere. Festivalen, der som tidligere nævnt, blev afholdt for første gang i år 1971, varer 8 dage. Der kommer omkring 180 forskellige kunstnere, og der spilles mange forskellige genrer på festivalen. Der er et meget stort campområde, og de forskellige camps har forskellige temaer. Roskilde Festival tiltrækker også mange deltagere fra resten af Europa.

Danmarks næststørste festival er Smukfest. Den blev afholdt for første gang i år 1980. Den bliver holdt i Skanderborg, og kaldes også sommetider for Skanderborg Festival. Navnet skyldes, at festivalen foregår i en stor, smuk bøgeskov, og festivalen derfor i mange år markedsførte sig, som Danmarks smukkeste festival. Der er omkring 55.000 deltagere på festivalen, der varer i 8 dage og har et bredt musikprogram.

Andre store danske musikfestivaler er Jelling Musikfestival, Tinderbox og Northside. Nogle af festivalerne er ejet af store virksomheder. Andre festivaler er non-profit organisationer, der donerer deres overskud til velgørende organisationer.

Det var alt for denne episode. Hvis du er glad for at lytte til podcasten, er du meget velkommen til at give podcasten en bedømmelse i den app, hvor du lytter til den. Tak fordi du lyttede med!

1 Comment on “#24 Musikfestival

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

*