#23 SU

Test
Test
#23 SU
Loading
/

Download episoden her.

Hej, og velkommen til ”Dansk i ørerne”. I denne episode vil jeg fortælle om Statens Uddannelsesstøtte, ofte blot kaldet ”SU”. Du kan finde teksten til episoden på podcastens hjemmeside.

SU er navnet på den økonomiske uddannelsesstøtte, som studerende i Danmark kan modtage. Man kan modtage SU fra man fylder 18 år, og SU gives både til studerende på ungdomsuddannelser og videregående uddannelser. Man skal dog opfylde forskellige krav og betingelser for at modtage SU. Den danske stat bruger hvert år omkring 15 milliarder kroner på at udbetale SU til studerende på videregående uddannelser.  

Selvom SU’en først blev indført i år 1970, var der før det flere forskellige lignende systemer, der gav økonomisk støtte til studerende. I år 1913 blev ”Dansk Studiefond” stiftet. Det var en privat fond, hvor studerende kunne søge om studielån. I 1952 blev ”ungdommens uddannelsesfond” oprettet. Den blev finansieret af virksomheden ”Danske Spil”. Og i 1970 blev SU-systemet så indført. De to vigtigste formål med indførslen af SU var at ingen skal forhindres i at tage den uddannelse de drømmer om, af økonomiske årsager, og at man ønskede at begrænse nødvendigheden af at den studerende skal arbejde ved siden af sit studie. I år 1970 skulle man være fyldt 28 år for at modtage SU. Man kunne modtage 8.050 kroner om året, hvoraf halvdelen var et lån.

I løbet af 1980’erne og 1990’erne blev der lavet flere forskellige ændringer i SU-systemet. Her blev det vedtaget at man kan modtage SU i maksimalt 6 år. I 00’erne blev systemet tilpasset, så man kan modtage ekstra SU, hvis man har en varig fysisk eller psykisk funktionsnedsættelse. Dette tillæg kaldes ”handicaptillæg”. Det blev også ændret, så man kan få SU i længere tid, hvis man har fået et barn og har været på barsel imens man har studeret.

Når man går på en ungdomsuddannelse og bor hjemme ved sine forældre, får man hjemmeboende SU. SU-satsen varierer mellem 982-3181 kr. pr. måned, afhængig af ens forældres indkomst. Når man går på en videregående uddannelse, og bor væk fra sine forældre, så afhænger SU-satsen ikke længere af ens forældres indkomst. Her får alle det samme beløb hver måned, nemlig 6.397 kr. De fleste danske studerende på videregående uddannelser er flyttet hjemmefra, men hvis man vælger at blive boende hjemme, imens man studerer på en videregående uddannelse, så kan man få udbetalt mellem 994-2758 kr., afhængig af ens forældres indkomst. Udlændinge fra EU-lande kan også modtage SU, hvis de studerer i Danmark. De skal dog leve op til nogle andre krav, end de danske studerende. De skal bl.a. arbejde mindst 10-12 timer i ugen, ved siden af deres studier.

Gennem tiden har SU’en altså udviklet sig fra at være noget, man kun gav til særligt økonomisk trængende studerende, til at være en ret som alle studerende har. De fleste danskere synes at SU’en er en god ide, der giver alle unge lige mulighed for at tage en uddannelse. Men der er også nogle, der mener at SU-satsen er for høj, og helt eller delvist burde omlægges til et lån. For et par år siden nedsatte Folketinget et ekspertudvalg, der skulle ”gentænke” SU-systemet og komme med forslag til, hvordan det kan ændres. De foreslog en række ændringer, men det mest omdiskuterede forslag var, at fjerne SU’en på kandidatuddannelser, og omlægge den til et lån i stedet. Det mødte stor modstand blandt de studerende, og regeringen var hurtige til at melde ud, at det ikke ville blive indført.

Danmarks SU-system er altså helt unikt. Selv når man sammenligner med Sverige og Norge. I Sverige og Norge får de studerende ikke lige så mange penge foræret, men kan i stedet låne flere penge med meget fordelagtige renter og tilbagebetalingsordninger.

Det var alt for denne episode. Jeg håber du er blevet klogere på det danske SU-system. Du kan støtte podcasten på www.buymeacoff.ee/danskioererne.dk. Tak fordi du lyttede med.

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

*