#21 Efterskole

Test
Test
#21 Efterskole
/

Download episoden her.

Hej, og velkommen til ”Dansk i ørerne”. I denne episode vil jeg fortælle om efterskoler. Efterskolerne er nemlig en vigtig del af det danske skolesystem og en særlig dansk opfindelse. I episode 8 af podcasten kan du høre mere om det danske skolesystem. Du kan finde teksten til episoden på podcastens hjemmeside.

En efterskole er en slags kostskole for 14-18-årige. Man går på efterskole i 8., 9. eller 10. klasse. De fleste går på efterskole ét skoleår, men nogle elever vælger at gå på efterskole i flere år. Man kan altså som elev vælge at gå på efterskole i stedet for at gennemføre skoleåret på en almindelig folkeskole. Når man går på efterskole, bor man på skolen sammen med de andre elever. Typisk deler man værelse med 1-3 andre elever af samme køn. Som regel har eleverne mulighed for at rejse hjem til deres forældre i weekenderne, men kan også vælge at blive på efterskolen i weekenden.

Da en efterskole er et alternativ til den almindelige skole, skal man undervises i de sædvanlige folkeskolefag, bl.a. dansk, matematik, samfundsfag, historie og engelsk. Derudover vælger eleverne såkaldte valgfag og linjefag. Det kan fx være en specifik sportsgren, så som gymnastik, håndbold eller e-sport. Det kan også være mere kreative og musikalske fag, fx guitar, sangskrivning eller keramik. De fleste efterskoler har et specifikt tema. Fx bygger nogle efterskoler på et religiøst livssyn eller en bestemt pædagogik, mens andre efterskoler er rene sportsefterskoler eller musikefterskoler. Der findes også efterskoler uden et specifikt tema, hvor man kan tage alle mulige forskellige slags fag. Nogle efterskoler er særligt målrettede elever med særlige behov, fx elever med ordblindhed eller elever på autismespektret.

I år 1851 blev den allerførste efterskole grundlagt i den lille fynske by, Ryslinge. Dengang var der kun syv års undervisningspligt i Danmark, og det var især børn af bønder, der tog på efterskole, så de kunne få mere undervisning efter deres syvårige skolepligt var afsluttet. I år 1930 blev den første lov om efterskoler vedtaget. Efterskolerne fungerede ikke som et alternativ til folkeskolen, og man tog ikke eksaminer på efterskolen. I 1960’erne begyndte efterskolernes popularitet at falde, og mange efterskoler måtte lukke, fordi der ikke var elever nok. Derfor besluttede man i 1975 at efterskolerne måtte tilbyde de samme eksaminer som folkeskolen, så efterskolen blev et alternativ til folkeskolens 9. og 10. klasse. Herefter steg efterskolernes popularitet gevaldigt!

I år 1994 indførte man obligatorisk statsstøtte til efterskoleophold, så flere fik råd til at sende deres børn på efterskole.

Der findes i alt 241 efterskoler i Danmark. I sommeren 2021 begyndte knap 32.000 unge på en efterskole. Det var det højeste antal nogensinde. Det svarer til at mere end 25% af eleverne i 9. og 10. klasse går på efterskole. Forældre skal betale for, at deres børn går på efterskole. Prisen for at gå på efterskole varierer fra efterskole til efterskole. Nogle linjefag kan være dyrere end andre, fx hvis efterskolen har mange rejser eller hvis efterskolen tilbyder en hestelinje med ridning. De fleste efterskoler koster omkring 2500 kroner pr. uge. Et 42-ugers skoleår koster dermed omkring 110.000 kr. Man kan dog få økonomisk støtte af den danske stat, så det er de færreste forældre, der betaler den fulde pris. Afhængig af forældrenes indkomst modtager man mellem 636-1320 kr. i støtte pr. uge. En gennemsnitsfamilie vil derfor ofte ende med at betale 60.000-70.000 kr. for et efterskoleår.

Hverdagen på en efterskole er naturligvis meget forskellig på de forskellige efterskoler. Men ofte starter dagen med oprydning af værelset og morgenmad, efterfulgt af morgensamling. I løbet af dagen modtager man undervisning, både i folkeskolefag og i de valgfri linjefag. Om eftermiddagen er der afsat tid til lektier og fritid. Eleverne spiser aftensmad sammen. Efter aftensmaden kan der være mere fritid og aftensamling.

Der kan være mange årsager til, at man vælger at tage på efterskole. De fleste elever har et ønske om at prøve at stå mere på egne ben uden deres forældre, og at få et afbræk fra den sædvanlige hverdag i folkeskolen. De fleste efterskoleelever fortæller, at de efter deres efterskoleophold er blevet mere selvstændige, og har udviklet sig både fagligt, socialt og personligt, og at de er blevet mere rummelige over for mennesker, der tænker anderledes end dem selv.

Det var alt for denne episode. Du kan støtte podcasten på www.buymeacoff.ee/danskioererne. Tak fordi du lyttede med!

1 Comment on “#21 Efterskole

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

*