#12 Novo Nordisk

Download episoden her.
Hej, og velkommen til ”Dansk i ørerne”. I denne episode vil jeg fortælle om en af Danmarks allerstørste virksomheder, nemlig Novo Nordisk. Du kan finde teksten til episoden på podcastens hjemmeside, www.danskioererne.dk.
Måske har du allerede hørt om Novo Nordisk. Det er nemlig en af Danmarks største virksomheder, både målt på omsætning og antal ansatte. Og så har Novo Nordisk en lang og interessant historie, og virksomheden har spillet en vigtig rolle i udvikling af lægemidler og behandling af diabetes i hele verden. Både målt på omsætning og målt på antal ansatte er Novo Nordisk den 2. største virksomhed i Danmark. I 2021 omsatte Novo Nordisk for knap 127.000 millioner kroner. En virksomheds omsætning er virksomhedens samlede salg af varer og ydelser. Det fortæller altså ikke hvor meget overskud en virksomhed har. Novo Nordisk har omkring 42.000 ansatte i hele verden, heraf 17.000 ansatte i Danmark. Der findes flere forskellige virksomheder i Novo-gruppen, herunder Novo Nordisk, Novozymes og IT-servicevirksomheden NNIT. I denne episode vil jeg dog fokusere på Novo Nordisk.
Novo Nordisk blev skabt i år 1989, da to store danske virksomheder fusionerede. Novo Nordisk historie startede altså som to selvstændige virksomheder. I år 1921 opdagede to canadiske forskere at man kunne bruge hormonet insulin til at behandle diabetes. Før denne opfindelse var diabetes en dødelig sygdom. Året efter, i år 1922, var to danske læger, Marie og August Krogh på rejse i USA, fordi August skulle rejse rundt og fortælle om sin forskning på forskellige amerikanske universiteter. Imens Marie og August var på denne rejse, hørte de om det nye insulin-lægemiddel, og de kontaktede de canadiske forskere, for at blive klogere på denne nye behandling. De canadiske forskere fortalte Marie og August om hvordan man producerede insulin.
Da Marie og August kom tilbage til Danmark, fortalte de straks deres kolleager om den nye spændende viden, de havde fået i USA. I samarbejde med deres gode kollega og ven, Hans Christian Hagedorn, begyndte de at forske i insulin og diabetesbehandling. Allerede efter få måneder, i marts 1923, kunne August Krogh og Christian Hagedorn behandle de første diabetespatienter med insulin. De kaldte deres lille produktionsvirksomhed for ”Nordisk Insulinlaboratorium”.
I år 1924 ansatte man et brødrepar på Nordisk Insulinlaboratorium. Harald Pedersen skulle bygge maskinerne til insulinproduktionen, mens hans bror Thorvald Pedersen, der var farmaceut, skulle analysere de kemiske processer i insulinproduktionen. Desværre blev Thorvald Pedersen hurtigt fyret igen, fordi han havde samarbejdsproblemer med ledelsen på Nordisk Insulinlaboratorium. Selvom hans bror, Harald, havde et godt samarbejde med sine chefer, valgte han selv at sige sin stilling op, i sympati med sin bror. I stedet begyndte de to brødre selv at producere insulin. Brødrene Pedersen lykkedes hurtigt med at fremstille et godt insulinprodukt, og de opfandt også en ny insulinsprøjte, som var mere komfortabel at bruge for patienterne. I februar 1925 navngav brødrene Pedersen deres virksomhed, ”Novo Terapeutisk Laboratorium”. Virksomheden var en rigtig familievirksomhed, og de første par år var de fleste ansatte familiemedlemmer. Brødrene Pedersen kom fra en fattig familie så det var meget vigtigt for dem, at deres ansatte havde gode og retfærdige arbejdsvilkår. Novo Terapeutisk Laboratorium blev hurtigt kendt som en rigtig god arbejdsplads, hvor de ansatte havde særligt gode arbejdsforhold, sammenlignet med andre arbejdspladser dengang.
Fra år 1925 havde Danmark altså to stærke virksomheder, der producerede insulin, både til brug i Danmark og til eksport til resten af verden. I løbet af 1900-tallet investerede begge virksomheder rigtig mange penge i forskning, og løbende lancerede de nye og forbedrede insulin-lægemidler. Desuden begyndte begge virksomheder at udvikle andre typer medicin. Lige efter 2. verdenskrig begyndte Novo Terapeutisk Laboratorium fx at producere penicillin. I løbet af 1960’erne begyndte Novo Terapeutisk Laboratorium desuden at forske mere i enzymer, og virksomheden havde flere store gennembrud på den front. Det udviklede sig senere hen til dannelsen af sidevirksomheden ”Novozymes”, der i dag udelukkende fokuserer på produktion og forskning i enzymer.
I januar år 1989 blev det offentliggjort, at de to virksomheder ”Novo Terapeutisk Laboratorium” og ”Nordisk Insulinlaboratorium” blev fusioneret til en stor virksomhed, der fik navnet ”Novo Nordisk”. De to virksomheder besluttede at fusionere, fordi de så kunne investere endnu mere i forskning og udvikling, og kunne fokusere endnu mere på eksport, når de ikke længere skulle konkurrere mod hinanden.
Da de to virksomheder fusionerede i 1989, blev der samtidig oprettet en fond, der kaldes ”Novo Nordisk Fonden”. Fonden giver penge til forskning, samt til humanitære og sociale formål. Novo Nordisk er involveret i flere initiativer, der skal forbedre forholdene og behandlingsmulighederne for diabetes-patienter i udviklingslande. Den dag i dag er insulin stadig Novo Nordisk’ primære produkt, men de har også udviklet mange andre lægemidler. Bl.a. forskellige hormonlægemidler, der kan bruges til kvinder i overgangsalderen. Desuden forsker Novo Nordisk stadig massivt i udviklingen af nye insulin-lægemidler og forbedrede diabetes-behandlinger.
Det var alt for denne episode. Jeg håber du er blevet klogere på Danmarks næststørste virksomhed, Novo Nordisk. Du kan støtte podcasten på www.buymeacoff.ee/danskioererne.dk. Tak fordi du lyttede med!
Skriv et svar